U moet op het fietspad of fiets/bromfietspad rijden. U gebruikt de rijbaan indien een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. U moet zo veel mogelijk rechts rijden. U mag niet op de stoep rijden.
Elektrische steps zijn in de regel niet toegestaan op de openbare weg. Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg.
Daarom gelden hiervoor dezelfde wetten en (verkeers)regels, namelijk dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn, dat je de step moet verzekeren en je je aan de maximumsnelheid van 25 km/u houdt. Met voertuigen die dit label niet hebben, het gros van de e-steps dus, mag je alleen op eigen terrein rondrijden.
Vaak krijg je de eerste keer een waarschuwing en/of een aantekening. De step kan echter ook direct in beslag worden genomen, je bent immers met een illegaal voertuig de weg op. De boete bedraagt €390,-. Onze e-steps met trapondersteuning zijn echter wel toegestaan.
Een elektrische step met trapondersteuning mag in Nederland legaal op de openbare weg. Dit omdat je de step ook zonder de ondersteuning kunt gebruiken. Het is hetzelfde principe als een elektrische fiets, die in Nederland ook legaal zijn.
De politie kan een boete opleggen van minimaal € 300,00 en de e-step in beslag nemen op basis van de huidige regelgeving. Het aantal boetes was in 2022 en 2023 fors, wat verklaard wordt door de forse groei van de verkoop van de e-steps in Nederland.
De meeste e-steps die je voorbij ziet komen zijn verboden en niet goedgekeurd voor de openbare weg. Je mag alleen de weg op wanneer de step door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets. Zo niet, dan mag je met de step officieel alleen op je eigen terrein rijden.
In Nederland en België geldt er geen verplichting voor het dragen van een helm op de e-step. Wel is er in België een uitzondering gemaakt voor elektrische steps met een zadel die tussen de 25 km/u en 45 km/u gaan.
Veeley V5 elektrische step De Veeley V5 is de eerste elektrische step die van het Dienst Wegverkeer (RDW) de weg op mag.
Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden. De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg.
Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen / goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Anders kan de politie een boete geven en bij herhaling uw e-step in beslag nemen.
E-steps worden legaal vanaf 2023
Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn. De e-step mag niet harder gaan als 25 kilometer per uur. Een rijbewijs voor het besturen van de step is niet nodig.
De StapStep is de eerste en enige elektrische step die in Nederland legaal de openbare weg op mag. De StapStep is een unieke elektrische step die speciaal is ontworpen om legaal en duurzaam te zijn.
Bijna 3% van de Nederlanders is in het bezit van een licht elektrisch voertuig zoals een scooter, step of skateboard.
Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat. Het is dus niet toegestaan voor kinderen onder de 16 jaar met een elektrische step de openbare weg op te gaan.
Daarnaast wordt in mobiliteitsgegevens (zoals verzameld door het CBS) deze categorie voertuigen niet apart vermeld. Volgens marktonderzoek (zomer 2021)[i] is 3% van de Nederlanders in het bezit van een LEV, waarvan 47% een elektrische step is. Dat komt neer op 167.000 elektrische steps.
Kickbike Fatmax
Deze step van Kickbike valt onder de categorie bijzondere bromfietsen en is goedgekeurd door het RDW. Je kunt met deze elektrische step dus zonder problemen de weg op. Met de extra dikke banden is deze step echter ook prima geschikt om op onverharde wegen te rijden.
Het RDW bepaalt welke e-steps een kenteken mogen krijgen, aangezien het RDW de officiële keuringsinstantie is die voor alle voertuigen in Nederland kentekens uitgeeft. De RDW regelgeving bepaalt dan of de elektrische step voldoet aan de technische eisen voordat ze een kenteken vrijgeven.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam.
Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar om te rijden met een klassieke elektrische step zonder zadel. Er is geen inschrijving of verzekering vereist. Ook het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen. Wie met een elektrische step rijdt, wordt aanzien als een fietser.
Omdat de step niet beschouwd wordt als motorvoertuig heb je genoeg aan een familiale verzekering om je aansprakelijkheid te dekken. Rijd je bijvoorbeeld met je step tegen een auto, dan zal je familiale verzekering tussenkomen om de schade aan de auto te vergoeden.
Het gebruik van een helm is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden; Het is verboden om met twee of meer personen op één e-step te rijden; Het is niet toegestaan om tijdens het rijden gebruik te maken van een smartphone; Het is verboden om op het trottoir te rijden.
Bewegen is gezond, dus steppen is gezond! Je traint namelijk je conditie tijdens het steppen en het belast je lichaam minder in vergelijking met bijvoorbeeld andere sporten zoals hardlopen of fietsen. Door te steppen verbeter je je spieren en het is een leuke manier om met enige regelmaat aan je beweging te komen.
! De Segway Ninebot Max G30E 2 is niet toegestaan op de openbare weg in Nederland!
Regels voor de elektrische step in Duitsland
Minimale leeftijd: De minimale leeftijd om een elektrische step te gebruiken in Duitsland is 14 jaar. Maximale snelheid: De maximale snelheid voor een elektrische step is beperkt tot 20 km/u. Gebruik op fietspaden: Elektrische steps moeten worden gebruikt op fietspaden.