In het algemeen plaatst u de elektroden op of nabij het gebied waar u pijn hebt. Probeer een elektrodepositie te vinden waar u een sterk maar comfortabel gevoel van stimulatie ervaart. Stimulatie kan leiden tot zichtbare spiersamentrekking, vooral in pulsserie TENS-programma's (programma's 7 tot 11).
Het plaatsen van de elektroden
Bij het gebruik van één elektrode: plak het middelste gedeelte over de wervelkolom. Bij gebruik van twee elektroden op één uitgang: zorg dat de pijnlijke plek tussen twee elektroden zit en plaats de elektroden, minimaal 1 centimeter en maximaal zes tot acht centimeter uit elkaar.
U kunt een TENS-therapie meerdere malen per dag gebruiken. Afhankelijk van de soort TENS-therapie duurt een behandeling minimaal 20 en maximaal 60 minuten.
De endorfine werkt als een soort pijnstiller en zorgt ervoor dat u minder last heeft van de pijn. De TENS-behandeling is veilig en doet geen pijn.
Bij het plaatsen van de elektroden moet het hart in het midden zitten. Bij een volwassen patiënt plaats je één elektrode op de rechterborst, een paar centimeter boven de tepel en onder het sleutelbeen. De andere elektrode plaats je onder de linkerborst. Hierdoor zit het hart in het midden.
U kunt de TENS-therapie drie tot vier maal per dag gebruiken. Afhankelijk van de soort TENS-therapie duurt een behandeling minimaal 20 en maximaal 60 minuten.
TENS heeft zelden bijwerkingen. Ook langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk. Wij raden u aan alleen het programma te gebruiken dat is ingesteld door de assistente die u de TENS- instructie heeft gegeven. U mag de elektroden nooit op de halsslagader plakken.
TENS elektrodes gaan ongeveer twee tot drie weken mee. Als de elektrodes niet goed meer plakken, kunt u op de folie eerst een druppel water doen en vervolgens plakt u de elektrode over de druppel water op de folie.
Een TENS-apparaat werkt door kleine elektrische stroomstootjes te geven om zenuw-, spier- of gewrichtspijn te bestrijden, zodat je op elk gewenst moment pijn kunt verlichten. TENS-apparaten bieden je een niet-invasieve, medicijnloze manier van pijnverlichting.
De proefblokkade of langdurige zenuwblokkade duurt vijftien minuten tot drie kwartier. Na afloop van de behandeling komt u terug in de voorbereidingsruimte. Na een proefblokkade of langdurige zenuwblokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden.
Hoe werkt neurostimulatie? Neurostimulatie is een behandeling tegen pijn. Hier worden zwakke elektrische stroompjes aan het ruggenmerg of zenuwwortel gegeven. Tijdens een kleine operatie wordt een geleidingsdraad in een ruimte tussen uw ruggenwervel geplaatst.
Zo worden elektroden gebruikt om een meetapparaat te verbinden met de te meten schakeling of met het hoofd van een patiënt voor het maken van een EEG. Bij lassen wordt één elektrode verbonden met het werkstuk en is de andere de laselektrode.
De verlichte display maakt de TENS-toepassing ook bij slechte lichtomstandigheden kinderlijk eenvoudig. 20 seconden na de laatste handeling schakelt de displayverlichting zichzelf uit met het oog op de energiebesparing maar schakelt bij een nieuwe druk op een toets onmiddellijk weer in.
Bij een PRF-behandeling wordt een zenuwwortel middels een naald en een elektrisch stroompje behandeld. Doel van de behandeling is de pijngeleiding in de zenuwwortel te beïnvloeden om de pijn te verminderen. De behandeling wordt toegepast bij pijn die uitstraalt naar hoofd, arm, romp of been.
Een Qutenza-behandeling is een vorm van pijnbestrijding. De behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam, ver weg van het centrale zenuwstelsel. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd.
De behandeling kan herhaald worden als de pijn weer terugkomt. De zenuw kan ook behandeld worden met Pulserende Radiofrequente Stroom (PRF). Deze behandeling heeft als doel de pijngeleiding in de zenuw te beïnvloeden om de pijn te verminderen.
TENS therapie is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Door middel van kleine stroomstootjes worden de pijnprikkels van de weeën onderschept. De pijn verdwijnt niet helemaal, maar wordt wel minder. TENS (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie) is mogelijk bij een ziekenhuis- en thuisbevalling.
De TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) therapie is een vorm van pijnbestrijding die kan worden ingezet tijdens de bevalling, zowel bij een thuisbevalling als ziekenhuisbevalling. Met kleine stroomstootjes worden de dikke zenuwbanen gestimuleerd in je rug, waardoor je de pijn van de weeën minder voelt.
Alternatieve behandelingen € 40 per dag tot € 300
antroposofie. acupunctuur. acupressuur. psychologische hulpverlening.
De begrippen kathode en anode hebben betrekking op de richting van de doorgevoerde stroom. Dus afhankelijk of men een stroombron heeft of een stroomverbruiker kan de kathode positief of negatief zijn. In het geval van een stroombron is de kathode positief, in het geval van een stroomverbruiker is de kathode negatief.
Elektroden zijn gemaakt van geleidend materiaal: meestal een metaal, soms grafiet. Deze stoffen bevatten vrije elektronen in een metaalrooster. Deze vrije elektronen kunnen vrij bewegen binnen de elektroden, van de negatieve naar de positieve kant = éénrichtingsverkeer).
U mag niet tillen en bukken en geen draaiende bewegingen maken. Dat is belangrijk voor de vorming van littekenweefsel, dat ervoor zorgt dat de geleidingsdraad kan vastgroeien. Na de eerste zes tot acht weken moet u nog voorzichtig zijn met dit soort bewegingen.