Vaak krijgen wij de vraag of permanent wonen toegestaan is op een camping of op een vakantiepark. In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil.
Conclusie. Permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan. Gemeenten kunnen permanente bewoning wel mogelijk maken door het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking.
Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf. Je mag dus alsnog vrij intensief gebruikmaken van een recreatiewoning.
In Nederland mag je niet permanent wonen in een recreatiewoning. Daar zijn een aantal argumenten voor: Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden. We moeten oppassen voor verstening van het groen, zodat de weinige natuur die we in Nederland hebben, voor iedereen toegankelijk blijft.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur. Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven.
Vaak krijgen wij de vraag of permanent wonen toegestaan is op een camping of op een vakantiepark. In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil.
Regel een postadres
Het kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis die in een andere gemeente woont. Degene die op het postadres dat jij gaat gebruiken staat ingeschreven als bewoner, moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat je de post krijgt.
Mag ik mijn hoofdverblijfplaats (domicilie) nemen op een camping? Ingevolge de Vlaamse wetgeving inzake Ruimtelijke Ordening en inzake de toeristische regelgeving is het niet toegestaan in uw recreatieverblijf te wonen in de zin van gebruik als hoofdverblijfplaats of domicilieadres.
Woonbestemming of recreatiebestemming
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Veel mensen zouden met alle liefde permanent willen wonen in hun stacaravan. Helaas blijkt dat op de meeste plekken waar je je stacaravan kwijt kunt, het permanent wonen niet is toegestaan. Dat betekent dat je je dus niet kunt inschrijven in het BRP op dat adres.
De RECRON heeft eerder reeds bij de overheid aangedrongen om de Wet basisregistratie personen zodanig aan te passen, dat het niet langer mogelijk is dat 'gasten' zich als inwoner van een gemeente kunnen inschrijven op het adres van het vakantiepark. De overheid weigert vooralsnog de wet aan te passen.
Recreëren of vakantie houden betekent dat u vanaf uw vaste woonadres (regelmatig) voor korte of langere perioden gebruik maakt van een caravan of huisje. Veel campings of recreatieparken hebben eigen regels over hoe lang u daar mag zijn.
Als het recreatieverblijf als hoofdverblijf wordt gebruikt, is er sprake van permanente bewoning. Er is onder meer sprake van gebruik als hoofdverblijf als het recreatieverblijf het 'centrum van het sociale en maatschappelijke leven' van een persoon is.
In het algemeen geldt dat permanente bewoning van een recreatiewoning niet is toegestaan. Dit betekent dat u alleen in een recreatiewoning mag verblijven als u werkelijk ergens anders woont. Dus ergens anders uw feitelijk hoofdverblijf hebt. Op dat adres moet u in het bevolkingsregister staan ingeschreven.
Wonen in een auto is niet iets dat je veel mensen zou aanbevelen. Als je door omstandigheden echter geen woning hebt, is wonen in je auto misschien de enige redelijke keuze, vooral als je je niet veilig voelt in een opvangcentrum. Helaas is slapen in je auto op veel plaatsen niet alleen not done, maar ook illegaal.
Je domicilie is het adres waarop je bent ingeschreven in het bevolkingsregister. Als je alleen gaat wonen of verhuist dan verandert je adres. Binnen de 8 dagen na je verhuis moet je je nieuwe officiële adres aangeven bij de bevolkingsdienst van je gemeente: Vergeet je identiteitskaart niet mee te nemen.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Je mag in Nederland wonen in een camper. Echter is dat wel even wat geregel, vooral als je niet ingeschreven staat bij je eigen koophuis, een huurhuis of het adres van bijvoorbeeld je ouders. Wanneer je dat doet en met iemand afstemt dat hij of zij je post opent, hoef je verder niks te regelen.
Hoe lang is een briefadres geldig? Een briefadres is 6 maanden geldig. Na 6 maanden wordt gekeken of dat het briefadres aangehouden moet worden of dat er inmiddels een woonadres is.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, is er in ieder geval sprake van het hebben van een hoofdverblijf in de recreatiewoning.
Per 1 januari 2011 is een chalet of stacaravan bouwvergunning vrij op plaatsen die in het bestemmingsplan daarvoor aangemerkt zijn. Zonder vergunning mag een chalet van 70 m2 met een maximium van 5 meter hoogte gebouwd worden.