De bal mag tijdens het spel slechts één keer de grond raken. Let wel op: wil je de bal via het glas- of hekwerk slaan, dan moet de bal eerst één keer stuiteren. Nadat de bal op de grond heeft gestuiterd, mag de glazen wand of het hek meermaals geraakt worden. De ontvanger mag de bal wél direct terugslaan.
Normaal gesproken wordt padel gespeeld met vier spelers verdeeld over twee teams. Het is ook mogelijk om padel 1 tegen 1 te spelen. Een reden om voor padel enkelspel te kiezen is om je techniek te verbeteren.
Wanneer je serveert begin je de service aan de rechterkant van het veld. Je laat de bal eerst 1 keer stuiteren voordat je de bal onderhands slaat. Je mag hierbij de bal niet hoger raken dan heuphoogte. Je moet de bal kruislings in het servicevak van de tegenstander slaan.
Padel speel je officieel gezien alleen met vier personen, twee teams van ieder twee spelers (dubbelspel). Zo is er ook geen professionele single (enkelspel) competitie. Zowel de vrouwen als de heren van de World Padel Tour spelen standaard alleen maar in het dubbel-format.
onderhands serveren na stuit achter de servicelijn
Als het punt voorbij is gaat speler 1 vanaf de linker kant diagonaal serveren en dan speelt de andere speler van de tegenpartij de bal terug. Indien de eerste opslagbal fout is, is er een 2e service. Als ook deze bal fout is gaat het punt naar de tegenpartij.
Er wordt met voordeel/nadeel gespeeld: Een team kan een pas game winnen met 2 punten verschil. Dus het team dat het volgende punt scoort, heeft eerst voordeel (advantage). Pas na het scoren van het tweede punt, wint het de game. Dit kan overigens even duren, wanneer het andere team telkens ook een punt weet te pakken.
Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan.
Padel-spelregels in het kort
De bal mag slechts één keer de grond raken, niet vaker. De bal mag voor en na de stuit gespeeld worden. De bal moet één keer stuiteren voordat het tegen het glas- of hekwerk kaatst. Als de bal het hekwerk raakt voordat het over het net heen gaat, dan is er sprake van een fout.
Padel is een mix tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een padelbaan. Een baan met glazen wanden en een metalen omheining. Padel is een sociale sport en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.
Een padelwedstrijd duurt meestal iets korter dan een tenniswedstrijd (gemiddeld een uur) Dit door de kleinere afstanden op het veld. Er wordt net als bij tennis gespeeld om twee gewonnen sets. Je speelt altijd in dubbels.
In een Australian opstelling is elke partner verantwoordelijk voor één kant van de baan. Ze komen niet in het gebied van hun partner, en ze specialiseren zich in hun specifieke positie. Een mogelijk nadeel van een Australian opslag is hoe snel je moet lopen. Na de opslag, moet je lopen in de richting van het net.
Hoe ziet de puntentelling er bij padel uit? De puntentelling bij padel is gelijk aan tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, bij 40-40 (deuce) moeten net als bij tennis twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.
Wat kost een gemiddelde prijs padel racket? Reken op 150 euro tot 300 euro voor een kwaliteit padel racket in de middenklasse. Zowel prijs als kwaliteit variëren in deze categorie, sommige padel rackets hebben een aanzienlijk betere prijs-kwaliteitverhouding dan andere.
Padel als sport ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, was een rijk zakenman. Hij had thuis niet genoeg plaats om een tennisbaan te laten plaatsen, dus bedacht hij een soortgelijke sport.
Padel is ontstaan in Mexico. Daar spreken ze het uit als Paadl. In Nederland echter, spreek je het uit als Pà-del. Met de klemtoon op del.
Padel is gemakkelijker te spelen en te leren dan tennis omdat er minder fysieke kracht en technische capaciteiten worden gevraagd en er een fantastische combinatie is tussen je tot het uiterste uitgedaagde brein en je lichaam dat veel moet bewegen, maar niet per se zo nauwkeurig als bij tennis .
Houd met je voorkeurshand je padelracket bij het blad vast. Je duim aan één kant en je andere vier vingers aan de andere kant Schuif je hele hand van het blad naar de greep tot de onderkant van je handpalm het handvat bereikt. Sluit vervolgens je vuist. Dat is alles.
Net als andere racketsporten, zoals tennis en squash, is padel een heel intensieve sport waarmee je veel calorieën kan verbranden. Na een uurtje padellen, heb je maar liefst 588 calorieën verbrand! Vergeleken met tennis (493 kcal per uur) verbrand je zelfs een stuk meer.
Vooral op lager niveau wordt vaak gekozen voor een Spaanse toss. De bal wordt dan in het spel gebracht, waarbij iedere speler de bal eerst één keer moet raken voordat het punt 'open' is. Nadat alle vier de spelers de bal hebben geraakt, begint de rally. Wie het punt wint, mag kiezen welk team begint met serveren.
Spelers die nog nooit een competitievorm van Padel hebben gespeeld en voor de eerste keer willen inschrijven voor Interclub of de Padel Tour worden volgens hun tennisklassement ingeschaald. Heb je geen tennisklassement dan word je ingeschaald bij de P100 (Heren) en P50 (Dames).
beginnende spelers
Padel schoenen verschillen vooral van tennisschoenen door de grip. De grip is noodzakelijk om veilig te kunnen padellen. Padel schoenen voor occasioneel gebruik zijn speciaal voor spelers die niet heel intensief bewegen. Ze moeten in eerste plaats comfort bieden.
Voor de volleys en de service gebruik je de continental grip. In padel gebruik je deze grip voor al je slagen. Om deze grip te gebruiken leg je je hand bovenop je racket en laat je hem naar beneden glijden. Deze grip wordt ook wel de hakkers-grip genoemd omdat je je racket vasthoudt alsof je iets wilt gaan hakken.
Padel speel je buiten meestal 2 tegen 2 op een baan van 10 x 20 meter. Om te singelen heb je een andere baan nodig van 6 x 20 meter, deze zijn schaars in Nederland. De padelbaan ziet eruit als een gewone tennisbaan, verdeelt door een net in 2 helften met elk 3 vlakken zoals op een gewone tennisbaan.
Leer eerst aan beide kanten spelen voordat je beslist, zodat je je eigen spel kunt ontwikkelen en goed leert begrijpen. Over het algemeen speelt de meer agressieve speler aan de linkerkant als beide spelers rechtshandig zijn. Linkshandige spelers moeten bij voorkeur aan de rechterkant spelen.