Probeer daarom echt elke dag de wasbak schoon te maken met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Schoonmaakazijn of vloeibare groene zeep bijvoorbeeld. Afwasmiddel en baking soda werken ook prima. Laat het altijd even inwerken en poets nog even licht op met een microvezeldoek.
Eigenlijk is het heel simpel. Je vult een emmer met lauw-warm water en voegt er wat zachte groene zeep aan toe. Met een sponsje en een vaatdoek maak je de wasbak schoon. De aangekoekte tandpasta of zeepresten kun je ook een beetje insmeren met wat pure zachte zeep als het niet direct weggaat.
Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons al het RVS-materiaal in. Wrijf met de nerf mee! Giet vervolgens een beetje azijn op het oppervlak. Hierdoor begint het baking soda te schuimen en dat helpt om vuil en aangekoekte etensresten te verwijderen.
Schoonmaakazijn in combinatie met wat afwasmiddel is zeer doeltreffend om een glanzende RVS wasbak te krijgen. Kook daarvoor wat azijn in een pannetje en wrijf dit samen met wat afwasmiddel op de oppervlakten van de gootsteen. Laat dit enkele uren drogen en spoel dan met warm water.
Nadelen van een zwarte spoelbak
En de zwarte keuken maak je er compleet mee af. De nadelen zijn er ook. Op sommige materiaal zie je eerder vlekken, kalkaanslag en vingerafdrukken. Zwarte spoelbak krassen vallen ook eerder op en zwart is trendgevoelig.
RVS is bestand tegen azijn. Azijn kan gebruikt worden om RVS na te poetsen zodat het streeploos schoon wordt. Let wel op dat azijn niet ontvet, alleen ontkalkt. Om te ontvetten gebruik je keukenontvetter of afwasmiddel.
Zand, stof, suiker en aangekoekte drank- en voedselresten lossen meestal op in water. Voor vet en olie voeg je er een beetje detergent aan toe. Vervuild roestvrij staal kan je te lijf gaan met borstels, vodden, vliesdoekjes, schuurmatjes en water- en stoomstralen.
Hoe u kleine vlekken of verkleuringen schoonmaakt, hangt af van het soort vlek: Waterkringen en kalkresten: gebruik schoonmaakazijn. Vlekken die plakken: gebruik een schoonmaakmiddel met chloor. Bruine of gele verkleuringen: gebruik een middel dat speciaal is gemaakt voor het verwijderen van deze verkleuringen.
De gootsteen schoonmaken moet misschien vaker dan je denkt
Na de spons of vaatdoek is je gootsteen de plek in je keuken met de meeste bacteriën. Daarom is het verstandig om je gootsteen minstens 1 keer per week schoon te maken en als je veel met (rauw) vlees kookt, zelfs meteen na gebruik.
Gooi een half kopje soda in de afvoer en zet een liter water op. Zodra dat kookt roer je er een kopje azijn door. Gooi het azijnwater dan door de afvoer. De soda ontvet en absorbeert nare luchtjes, azijn maakt korte metten met onplezierig ruikende kalkophopingen.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Gebruik azijn of water en zeep om de spoelbak te reinigen. Voor het verwijderen van kalksporen is warme witte azijn aanbevolen. Laat de azijn 20 minuten inwerken en spoel na met water. Om kalkaanslag te voorkomen: denk eraan om uw spoelbak met een zachte doek te drogen.
Als er in de juiste verhouding Nikkel aan toegevoegd wordt krijgt het RVS een duurzame glans met een hogere corrosie bestendigheid. Op bestek wordt vaak de verhouding 18/10 gebruikt, deze verhouding heeft een mooie uitstraling en is corrosiebestendig en kan dus ook goed in de vaatwasser.
Meng de soda met groene zeep of vloeibare groene zeep. Wrijf het mengsel vervolgens met een vochtige doek uit op het RVS oppervlak. Voor extra glans en een streep loos resultaat wrijft u de afzuigkap na met een droog microvezeldoekje. En klaar is kees!
RVS cleaner is bedoeld om roestvrij staal van verschillende legeringen optimaal te reinigen en te voorzien van een mooie glanslaag. De meest gebruikte kwaliteiten zijn de RVS 304 voor binnen en de RVS 316 voor buiten. Ondanks dat RVS staat voor roestvrij staal betekent dat niet dat er geen corrosie op kan treden.
Richtlijn. De richtlijn is om elk toilet in huis minstens één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij geldt dat hoe meer mensen er dagelijks gebruik van maken, hoe vaker je dit moet doen. Dus als je een groot gezin hebt, is het beter om dit om de dag te doen.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.