De WRI kijkt naar de frequentie van natuurrampen en naar de mogelijkheden van het betreffende land om daarop te reageren. Volgens de WRI loop je de grootste kans om slachtoffer te zijn van een natuurramp in Centraal Amerika, West- en Midden-Afrika, Zuidoost-Azië en Oceanië.
Tsunami's komen het meest voor rondom de Grote Oceaan, omdat langs alle randen van deze oceaan door platentektoniek veelvuldig aardbevingen plaatsvinden.
Enkele factoren die invloed hebben op de schade zijn: Diepte van de beving, soort ondergrond, aantal huizen en mensen in het gebied, kwaliteit van de huizen.
Aardbevingen en vulkanen, bijvoorbeeld, komen het vaakst voor bij de randen van tektonische platen, orkanen het vaakst tussen de keerkringen. Vanwege haar specifieke locatie en vorm is Azië het continent waar de meeste natuurrampen voorkomen.
De conclusie is dat wellicht aardbevingen (inclusief eventuele tsunami's) de dodelijkste natuurrampen zijn. Ze komen zo goed als bij elke methode naar voren als zeer dodelijk. Hittegolven, cyclonen en vloeden volgen op enige afstand.
De top 10 van de dodelijkste natuurrampen wordt aangevoerd door een ramp in China in 1931. China is meerdere malen in de lijst terug te vinden. De grootste natuurramp van de 20e eeuw vond plaats in China, toen de drie grootste rivieren van het land over een periode van bijna zes maanden overstroomden.
Bhola Cycloon (1970) ongeveer 500.000 slachtoffers
Met een half miljoen slachtoffers is de Bhola cycloon de meest vernietigende cycloon in de afgelopen 100 jaar. Deze allesvernietigende storm trof Oost Pakistan (tegenwoordig ook wel bekend als Bangladesh) op twaalf November in 1970.
Breuklijnen zijn de lijnen die onze aardkorst in meerdere stukken verdelen. Ze lopen lang niet recht en kronkelen als een malle. De breuklijnen verdelen de aarde in verschillende platen: ook wel tektonische platen genoemd. De aarde bestaat uit 9 verschillende grote platen, en nog een paar kleinere platen.
Japan staat bekend als het land met de meeste seismische activiteit ter wereld. Het land ligt in de zogenaamde Ring van Vuur, het hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen schering en inslag zijn door diverse subductiezones van tektonische platen.
Dat is de lijn waar twee tektonische platen bij elkaar komen. Er zijn een paar grote in de Stille Oceaan, in Zuid-Amerika, bij Japan, en bij de Himalaya. Europa is redelijk gevrijwaard van grote breuklijnen. Er loopt er alleen één door de Middellandse Zee.
De kans dat een tsunami in Nederland voorkomt, is gelukkig heel erg klein. Voor een tsunami heb je naast een ondergrondse zeebeving namelijk ook veel zeewater nodig. De Noordzee is voor een zee erg ondiep.
3. Qatar is het veiligste land op aarde. Al sinds 1900 heeft er geen enkele natuurramp in Qatar plaatsgevonden. Dat dankt het land aan haar ligging, ver weg van de plekken waar rampen veel voorkomen.
De eerste tekenen van een tsunami herkennen
Kustbewoners moeten leren dat als de kustlijn zich plotseling heel sterk terugtrekt, er een grote golf aankomt. Dieren die plotseling na een aardbeving, zeebeving of vulkaanuitbarsting naar hoger gelegen gebieden vluchten is meestal een teken dat er iets vreselijks aan komt.
Er zijn nu zeven grote aardplaten: de Noord-Amerikaanse, de Zuid-Amerikaanse, de Pacifische (grootste), de Afrikaanse, de Eurazische, de Australische en de Antarctische aardplaat. Daarnaast zijn er diverse kleinere platen. Deze platen hebben allemaal een verschillende dikte.
Volgens hem waren de bestaande breuklijnen in België katholiek/vrijzinnig, Vlaams/Waals en kapitaal/arbeid. Sommige onderzoekers menen dat er alsmaar meer breuklijnen bij komen naargelang de samenleving evolueert.
Twee oceanische platen (zeeplaten) drijven naar elkaar toe: daarbij schuift de ene plaat onder de andere. De zwaarste en oudste plaat schuift onder de lichte en jongere plaat. Als de ene plaat onder de andere plaat schuift noem je dit 'subductie'. Gebieden waar dit gebeurt noem je 'subductiegebieden'.
Over het algemeen maken we onderscheid tussen zes verschillende natuurrampen: aardbevingen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, cyclonen, overstromingen en extreme droogte. In dit artikel vertellen we kort wat deze zes soorten natuurrampen en hun consequenties zijn. De wereldbol wordt bedekt door verschillende aardplaten.
In 2009 zijn ruim 142 miljoen mensen getroffen door 576 rampen waarvan 351 natuurrampen. Overstromingen zorgden wereldwijd (43 procent) voor de meeste slachtoffers.
Grote bosbranden, zware aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, Nederland is veel grote natuurrampen bespaard gebleven. De grootste dreiging vormt hier het water. Dat blijkt ook uit de recente geschiedenis met als dieptepunt de watersnood van 1953.
De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden kapotgemaakt.
Volgens de WRI loop je de grootste kans om slachtoffer te zijn van een natuurramp in Centraal Amerika, West- en Midden-Afrika, Zuidoost-Azië en Oceanië.
Rampzalige gebeurtenissen die door menselijk handelen veroorzaakt of in stand gehouden worden, zijn alleen opgenomen als de ramp een onvoorzien en onbedoeld gevolg van dat handelen is. Daarom zijn bijvoorbeeld de Hongerwinter en de schietpartij in Alphen aan den Rijn niet opgenomen, maar de cafébrand in Volendam wel.
Enkele voorbeelden van natuurrampen zijn stormen, overstromingen, tornado's, orkanen en aardbevingen. Ze worden veroorzaakt door specifieke natuurverschijnselen en hebben een grote impact op de maatschappij: ze brengen mensen in gevaar en kunnen enorme schade veroorzaken.
Natuurrampen ontstaan ook door wat er binnen in de aarde gebeurt. Aardbevingen ontstaan doordat aardplaten elkaar raken. Ook zijn op deze zwakke plekken in de loop van miljoenen jaren vulkanen ontstaan. In Indonesië, de Filipijnen, Japan en Chili zijn vulkanen die regelmatig uitbarsten.