De Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft is sinds de bijzetting van Willem van Oranje de laatste rustplaats voor leden van het Huis Oranje-Nassau.
De Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in de Nederlandse plaats Delft is sinds de bijzetting van prins Willem van Oranje de laatste rustplaats voor leden van het Huis Oranje-Nassau. De grafkelder bestaat uit twee gedeelten.
Dat Willem van Oranje in Delft werd begraven, was eigenlijk niet de bedoeling. De Nassau's werden allemaal in Breda begraven, maar ten tijde van de dood van Willem van Oranje in 1584 was die stad in Spaanse handen. Zo kwam het dat de laatste rustplaats van de eerste Willem in de Nieuwe Kerk was.
Er zijn twee grafkelders. In de oudste rusten Hendrik III en zijn zoon René van Chalon, de laatste Nassau die in Breda werd begraven. In de andere bevinden zich de overblijfselen van Anna van Buren, de eerste vrouw van Willem van Oranje, en hun jong gestorven dochtertje.
Willem van Oranje trouwde in 1551 met Anna van Egmond (1533-1558), in 1561 met Anna van Saksen (1544-1577), in 1575 met Charlotte de Bourbon (1546/1547-1582) en in 1583 met Louise de Coligny (1555-1620).
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Sinds Willem van Oranje zijn bijna alle overledenen van de Nederlandse Koninklijke Familie bijgezet in de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk.
Koning Willem II overleed op 17 maart 1849 in Tilburg en werd daarna bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.
Filips Willem overleed op 20 februari 1618 op 63-jarige leeftijd in Brussel na een verkeerde klysmabehandeling. Hij ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest.
Sinds de bijzetting van Willem van Oranje in 1584 rusten alle leden van het Huis van Oranje-Nassau met hun echtgenoten in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft. Ook zijn twee kinderen van Prinses Carolina van Oranje-Nassau, gehuwd met de vorst van Nassau-Weilburg, in de Koninklijke grafkelder bijgezet (13 en 14).
De grafkelder van de graven van Holland omvat een negental grafkelders onder de Hofkapel van het Binnenhof in Den Haag.
Na precies 33 jaar werd zij op 30 april 2013 opgevolgd door haar zoon, Koning Willem-Alexander. Prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, is sindsdien de eerste in lijn van troonopvolging. Zowel Koningin Juliana als Koningin Beatrix kozen ervoor afstand te doen van de troon.
De Sint-Sulpitiuskerk te Diest: de laatste rustplaats van Prins Filips Willem van Oranje. Op 1 april 1618 werd Prins Filips Willem van Oranje, in uitvoering van zijn testament, begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest.
In de Oude Kerk liggen heel wat beroemde Delftenaren begraven zoals Johannes Vermeer en Anthoni van Leeuwenhoek. In totaal telt de kerk zo'n 400 graven. Maar één graf is altijd leeg gebleven: het familiegraf Snoeck-Meynhardt.
Bij balsemen wordt via het bloedvatenstelsel een conserverende vloeistof in het lichaam ingebracht. Door de vloeistof worden aanwezige lichaamseigen eiwitten gefixeerd waardoor ontbinding minder makkelijk op gang komt, hierdoor wordt de natuurlijke ontbinding vertraagd.
En prinses Juliana en prins Claus zijn slechts simpel gebalsemd." Hoewel niet alle leden van het Koninklijk Huis worden bijgezet, verwacht Van Raak niet dat de tradities helemaal verdwijnen.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
Als er wordt gesproken over het schoonmaken na een overlijden of onopgemerkte dood, ligt de nadruk vaak op het risico van bloed overdraagbare ziekteverwekkers. Dit zijn ziektekiemen die in bloed leven en zeer veel ellende kunnen veroorzaken. Sommige van deze ziektekiemen worden bacteriën genoemd en anderen virussen.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
De lijfspreuk van Willem van Oranje was "Je maintiendrai" "Ik zal handhaven".
Willem werd opgevoed aan het hof van koning Karel de Vijfde. De opvoeding was katholiek. Het protestantse geloof was toen verboden.
Sinds 2006 is Prins Maurits zelfstandig ondernemer. Zo was hij mede-oprichter van groei-incubator The Source B.V. en later ook van S2NRG, dat internationaal energieprojecten ontwikkelt. Sinds eind 2017 richt hij zich met STECC partners en Sunrock actief op het verduurzamen van de Nederlandse en Europese energiemarkt.