Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
De strandslag die volgens Google Maps qua tijd het dichtst bij Arnhem ligt, is het strand in Scheveningen. Deze strandslag ligt op 122 kilometer afstand en daar rijd je gemiddeld 1 uur en 29 minuten over.
Je mag zwemmen in publieke binnen- en buitenzwembaden. Je mag ook gaan zwemmen in vijvers of meren van recreatiedomeinen. Dat kan alleen als er redders in de buurt zijn. Voor zwemmen in de zee gelden dezelfde regels.
In Nederland zijn ongeveer 235 officiële goedgekeurde zwemwater locaties. Rijkswaterstaat controleert op deze locaties regelmatig de waterkwaliteit. Je kunt deze locaties bekijken op de website: https://www.zwemwater.nl. Hier kun je de locaties terugvinden en ook de actuele watertemperatuur.
In de gratis app Zwemwater en op zwemwater.nl staan 800 officiële zwemplekken in Nederland. Deze plekken worden goed gecontroleerd. Kijk dus altijd eerst op zwemwater.nl of de app of uw zwemplek veilig is! Ook staan hier waarschuwingen als het water tijdelijk van slechte kwaliteit is.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
In Limburg en in Noord-Brabant hebben waterschap Peel en Maasvallei en waterschap Aa en Maas in verschillende plassen blauwalg aangetroffen. Ook is er botulisme geconstateerd bij waterschap Aa en Maas en waterschap Reest en Wieden.
Volwassenen: € 13,00 p.p. Kinderen: € 9,75 p.p. Let op: prijzen zijn altijd 'prijzen vanaf', vrijblijvend en onder voorbehoud. Genoemde prijs geldt voor een dagkaart van maandag tot en met donderdag.
~21.2°C. De watertemperatuurwaarde is afkomstig van het dichtstbijzijnde officiële meetstation van Rijkswaterstaat en is een benadering voor deze locatie.
In West-Vlaanderen kan u gaan zwemmen in het Gavermeer in domein De Gavers. De waterplas is omgeven door bossen, wandel- en fietspaden. De Gavers heeft een afgesloten zwemzone voor waterratten en een ligweide voor zonnekloppers.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
In iedere vijver kan en mag je zwemmen. Het water is vrijwel altijd biologisch gezien gezond. Echter in een kleine vijver is het dan meer poedelen dan zwemmen. Dus moet een vijver waar je in kan zwemmen, flink groot zijn.
In de Ardennen kan je genieten van zwemmen en stranden tijdens een warme zomerdag! Er zijn mooie meren en grote zwemvijvers met super schoon water. De overheid controleert ieder jaar de waterkwaliteit en deelt sterren uit.
Middenin eeuwenoude bossen ligt recreatiegebied de Zandenplas. Een ideale plek voor een dagje uit met het hele gezin. Je kunt er lekker zonnen op het fijne zandstrand terwijl de kids spetteren en zwemmen in het water of spelen op de verschillende speeltoestellen. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd.
"Dit deel van de Rijn is een snelvaargebied, dus heeft Rijkswaterstaat bepaald dat het verboden is om daar te zwemmen. Schepen zien je niet, en anders hebben ze niet de tijd en mogelijkheid om je te ontwijken. En door de zuiging van een schip word je snel richting de schroef getrokken."