Het kan zijn dat de legnesten waar de hen haar eieren hoort te leggen, te klein of niet comfortabel genoeg zijn. Bij voorkeur leggen kippen hun eieren op een ruime, rustige, donkere plek. Ook moet het legnest voldoende privacy bieden. Er kunnen te weinig plaatsen beschikbaar zijn voor de hennen die leggen.
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
En op het eerste gezicht kun je ook denken: er zit misschien wel wat in. Maar het is onzin natuurlijk: menstruatie is de afscheiding van de baarmoeder, en kippen hebben geen baarmoeder. Kippen hebben wel een eileider, maar die komt uit in de cloaca, niet in een baarmoeder.
Kippen hebben hun hersenen niet nodig om te bewegen
Het circuit van zenuwen tussen de zintuigcellen en de spieren in het lichaam 'weet' dus zonder tussenkomst van de hersenen hoe het moet bewegen. Daardoor kan de kip zonder hersenen blijven bewegen zolang het lichaam genoeg zuurstof en energie heeft.
Dit is een kleine evenwichtsoefening voor de haan. Maar wanneer hij zijn evenwicht gevonden heeft pakt hij eerst een pluk veren van de kip zodat zij niet kan weglopen. Daarna duwt hij zijn geslachtsorgaan (penis) tegen de cloaca van de kip waardoor de zaadcellen worden overgebracht naar de kip.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Omdat hanen mannetjes zijn, kunnen zij geen eieren leggen, omdat zij eenvoudigweg niet de anatomie hebben om dat te doen. de taak van de haan is de eieren te bevruchten.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren. Dus lekker weer betekent: meer lekkere eitjes!
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Een gezonde vogel legt normaliter geen onbevrucht ei. Alleen de kip. Kippen zijn huisdieren die zijn gefokt om eieren te leggen zonder dat er een haan aan te pas is gekomen. Bekend is dat bij alle vogelsoorten het legsel waaruit een ei is weggenomen weer wordt aangevuld.
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht.
Het zien van eieren en broedende kippen zorgt bij een hen voor extra aanmaak van het hormoon prolactine, dat haar broeds maakt. Ook de temperatuur heeft een invloed. Hoe warmer het is, hoe groter de kans dat je kip broedt. De aanwezigheid van een haan heeft overigens geen invloed.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Het is volkomen normaal dat kippen eens geen eieren leggen tijdens de meest donkere periode van het jaar. Dit heeft te maken met het tekort aan daglicht. Eens de zon terug wat langer schijnt, is je kip 'back in business' en kan je terug eieren rapen.
Een nestei of nep-ei is voor twee redenen erg handig in het kippenhok. Voor een nieuwe hen geeft een nestei in het legnest aan dat het veilig is en dat ze die plek kan gebruiken om haar eieren in te leggen. Dit voorkomt dat de eieren door het hele verblijf komen te liggen.
De kuikentjes moeten natuurlijk eerst volgroeid zijn voordat zij hun eerste eitje kunnen leggen. Een kip is volwassen vanaf de leeftijd van één of twee jaar. Het eerste ei van de jonge kip is vaker heel klein. De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week.
In principe eten vegans geen eieren, omdat dieren niet ons bezit zijn en hun eieren evenmin. Daarnaast is het goed om stil te staan bij welk signaal je afgeeft door ei te eten, waar de kippen vandaan komen (industrie) én wat kippen zelf doen met hun eieren.
Ja, denken wetenschappers, maar zeker weten doen ze het niet. Want hoe kom je daar achter? Dieren kunnen het je niet vertellen. Het enige wat we kunnen doen zijn de reacties van dieren vergelijken met die van mensen tijdens een orgasme.
De haan begint hiermee als hij volwassen wordt, afhankelijk van de soort met 14-20 weken. Hoeveel een haan kraait is onder meer afhankelijk van het ras.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.