Er zijn genoeg mensen die je blij kunt maken met jouw oude spullen. Breng het naar de kringloopwinkel (sommige kringloopwinkels halen het zelfs bij je op) of gooi het in een bepaalde bak, zoals de Humana kledingcontainer. Sommige spullen zijn voor jou niets meer waard, maar voor een ander wel.
Laatste bestemming
Of zijn je kapotte apparaten niet meer te maken? Dan is de laatste bestemming vaak de afvalbak of milieustraat. Zorg dat je je spullen op de juiste manier weggooit, zodat de materialen gerecycled kunnen worden. Op de Afvalscheidingswijzer zie je waar je je oude spullen het beste kunt weggooien.
Via SpullenSchenken.nl kun je kijken welke goede doelen bij jou in de buurt je blij kunt maken met jouw (tweedehands) spullen. De website werkt heel simpel en er is een grote diversiteit aan goede doelen, kerkelijk/niet kerkelijk, voor dieren, voor milieu etc. Echt een dikke pluim voor deze ladies!
Kringwinkels zijn blij met alles wat nog herbruikbaar is.
Kledij en textiel, speelgoed, boeken, meubelen, huisraad, decoratie, elektro, fietsen, multi-media, sport- en babyartikelen. Het is welkom. Met beschadigde, gescheurde, vuile, versleten of onvolledige dingen ga je beter naar het recyclage- of containerpark.
Spullen inleveren kan bij de meeste kringloopwinkels. Elke kringloop heeft zijn eigen methode om gebruikte spullen in te zamelen. Kringloopwinkels kunnen voor de inname van spullen andere tijden hanteren dan de openingstijden van de winkel zelf. Sommige winkels hebben voor de inname een speciale dag in de week.
Bij binnenkomst wordt de kleding grof gesorteerd, dat wil zeggen; kleding, schoenen en tassen in een kar en woning textiel (gordijnen, kussens, beddengoed, e.d.) in een andere kar. Is de kar vol dan wordt deze naar het magazijn voor de textiel sortering gebracht en gaan er weer lege karren mee terug.
“Natuurlijk verkopen we een groot deel van die spullen in de winkel. Maar we doen veel meer: we recyclen en upcyclen, faciliteren workshops, evenementen en leerwerkplekken. Bovendien werken we samen met allerlei startups, opleidingscentra en bedrijven.
Wat is Gratisaftehalen.nl? ▼ Gratisaftehalen is een marktplaats waar particulieren helemaal gratis een advertentie kunnen plaatsen met allerlei spullen die ze gratis aan andere mensen willen geven.
Het COA adviseert mensen die goederen of geld willen doneren het volgende: U kunt terecht bij de Welkom Winkels van het Rode Kruis in de buurt van asielzoekerscentra. Kijk voor de inzamelpunten op www.hulpvoorvluchtelingen.nl . Ook kunt u terecht bij het Leger des Heils.
Spullen doneren voor vluchtelingen kan via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vindt u een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. En informatie over het doneren van spullen. Ook kunt u er een eigen initiatief aanmelden.
Beslissingen nemen wordt ook moeilijker als je lang achter elkaar opruimt. Maak daarom je opruimsessies bij voorkeur niet langer dan een of twee uur. Te lang achter elkaar opruimen heeft ook invloed op je motivatie. Je wordt moe en hebt het gevoel dat je eerst een paar dagen bij moet komen.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
Spullen die hun functie hebben verloren. Denk aan kinderschoentjes die te klein zijn geworden. Of speelgoed waar je kinderen niet langer in geïnteresseerd zijn. Gadgets die je kocht omdat je dacht dat ze je leven makkelijker zouden maken.
Bezoek ze gewoon allemaal eens, bij voorkeur op een doordeweekse dag. Dan is het er namelijk lekker rustig. Vergeet ook vooral kringloopwinkels in afgelegen oorden/dorpen niet.
Kringloopbedrijven zijn vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw ontstaan om de afvalstroom te beperken door hergebruik van bruikbare artikelen te bevorderen. De kringloopcentra hebben dikwijls een dubbele doelstelling: enerzijds het verzamelen van herbruikbare spullen.
– Leger des Heils Reshare geeft de kleren gratis weg aan mensen in nood (bijvoorbeeld daklozen of asielzoekers). Ook worden de donaties voor een klein prijsje in hun tweedehandswinkels verkocht. Soms versturen ze de kleding naar sorteerbedrijven. Dit laatste levert geld op die ze vervolgens in hulpprojecten investeren.
Maar er zijn genoeg organisaties die blij zijn met jouw overtollige kinderspullen! Babykleding, verzorgingsproducten en (klein) speelgoed kun je doneren aan Stichting Babyspullen. Zij maken er babypakketten van die ze doneren aan ouders die het financieel moeilijk hebben.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
HipHelpt biedt lokaal hulp door hulpvragers en hulpbieders aan elkaar te koppelen. Hulp vragen is laagdrempelig en je wordt uitsluitend geholpen door enthousiaste vrijwilligers die voor een ander klaarstaan. Een opgeruimd huis staat gelijk aan een opgeruimd hoofd. Het biedt rust en een prettige leefomgeving.