Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd. Op je zij slapen met je hand onder je hoofd draagt bij aan interne schouderrotatie, waardoor je schouders naar voren komen en je houding verslechtert. Om te controleren of je interne schouderrotatie hebt, laat je je armen langs je zij ontspannen.
Op je zij slapen
Slapen op je zij, of in de foetushouding, heeft dan ook verschillende voordelen. Liggen jouw armen in je slaaprichting en zijn je benen opgetrokken dan is dat goed tegen stress, apneu en lage rugpijn. Heb je last van maagzuur, ook dan kan het slim zijn om op je zij te slapen.
Zijligging. De meeste mensen slapen op de zij. Als je recht ligt met de armen en knieën op elkaar, ontstaan er drukplekken tussen beide armen en tussen beide benen. Daardoor schuif je die van elkaar af en kom je in de zogeheten stabiele zijligging te liggen.
Als de armen boven het hoofd liggen, wordt dat de 'babyhouding' genoemd. Liggen de armen omhoog en rond het hoofdkussen, dan spreekt men over de 'zeester'. Rugslapen is een goede slaaphouding voor mensen met gewrichtsklachten of spierklachten, omdat het gewicht mooi verdeeld is over de volledige matras.
Zijligging: op je zij slapen
De zijligging (of foetushouding) wordt vaak beschouwd als de beste slaaphouding voor je algehele gezondheid. Het helpt om je wervelkolom in een neutrale positie te houden, wat rug- en nekpijn kan verminderen.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Goeie houding: op je rug slapen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een minderheid van de bevolking op zijn rug slaapt, terwijl het wel de goeie houding is. Het is verreweg de gezondste optie voor de meeste mensen: als u op uw rug slaapt, kunnen uw hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie rusten.
Op je linker- of rechterzij slapen? Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Op je buik slapen
Buikslapers zijn over het algemeen vaak open-minded, avontuurlijk en sociaal. Ze genieten van hun vrijheid en houden dan ook niet van kritiek. Dit maakt dat ze anderen zelf ook niet veroordelen. Al heeft dit wellicht ook te maken met het feit dat ze soms een beetje onzeker kunnen zijn.
Buikslaper. Hoewel buiklig er lekker knus uitziet, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Je onderrug staat de hele tijd onder druk en op de koop toe ligt je nek gedraaid.
De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam. Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal. Vloeistof kan namelijk gemakkelijker naar de milt worden geleid. Met zo veel voordelen is het de moeite waard om eens op je linkerzij te gaan liggen!
Gebruik niet twee kussens en vermijd het dubbelvouwen van een te dun kussen. Voor rugligging heeft u een kussen onder de nek en het hoofd nodig. Veel rugslapers slapen zonder kussen, echter een kussen Afbeelding 5b: te hoog kussen is aan te raden.
Ongeveer 59 % van alle mensen slapen op hun zijkant. Bij deze ligging wordt met beide benen opgetrokken op de zijkant gerold. Er is een verschil, namelijk of de benen maar lichtjes of juist sterker in een hoek liggen. Slechts lichtjes opgetrokken knieën zijn een teken van gezond verstand, evenwicht en eerlijkheid.
De slaaprichting die door de Vastu Shastra wordt aanbevolen is te slapen met het hoofd naar het zuiden gericht. De reden is dat het menselijk hoofd een polaire aantrekkingskracht heeft. Daarom moet hij naar het zuiden worden gedraaid om de tegenovergestelde polen aan te trekken terwijl u slaapt.
Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen.
Een goed beenkussen geeft je een optimale ondersteuning en zorgt voor een natuurlijke stand en goede houding van je benen, knieën, heupen en rug. Hierdoor kun je weer ergonomisch verantwoord en comfortabel liggen of zitten.
Onderzoek uit Diabetes wijst uit dat we meer buikvet verbranden als we tijdens het slapen de airco aanzetten of de verwarming lager draaien in de winter. Koudere temperaturen verbeteren namelijk de effectiviteit van bruin vetweefsel en dat versnelt de stofwisseling.
Als je op je rug slaapt, met je armen langs je lichaam, dan ben je vaak rustig en gereserveerd. Je stelt hoge eisen aan jezelf en aan anderen, en houdt niet van gedoe. Vooral perfectionisten slapen in deze houding!
De meest voorkomende slaaphouding is de zijligging. Hierbij steunt het lichaam op de linker- of rechterzij met ondersteuning van de armen en benen. Het wordt ook wel de foetushouding genoemd.
Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, stress of slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug.
Door het voeteneinde van uw bed omhoog te doen zorgt de zwaartekracht voor extra afvoer van oedeem uit de benen. Een kussen onder de matras is al genoeg. Veel bedden zijn tegenwoordig via de bedbodem al te verstellen.
Met je hoofd op het zuiden slapen is minder geschikt. Het zuiden is verbonden met vuur, passie en gedrevenheid en die energieën dragen niet echt bij aan een ontspannen nachtrust.
Een mens verandert gemiddeld 80 keer van houding per nacht. Dit kunnen kleine en grote bewegingen zijn en in veel gevallen word je hier niet wakker van.
Welk type kussen is het beste voor zijslapers? Een kussen met een hoger profiel en meer stevigheid, zoals een gevormd traagschuim kussen of een donzen kussen, is het meest geschikt voor zijslapers. Deze kussens bieden extra ondersteuning voor de nek en houden de wervelkolom in een neutrale positie.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.