Deze krokus, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Uit deze krokus wordt saffraan gewonnen. De saffraankrokus wordt binnen Europa vooral in Griekenland en op kleine schaal in Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Turkije en op de Krim geteeld.
Maar kun je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen van wel -10°C overleven.
Want je kunt ze zelf kweken. Denk niet meteen om een handeltje op te zetten in het kweken van saffraankrokussen, want dat kan je weleens ontgoochelen. Voor één kilogram saffraan heb je namelijk al gauw 200.000 planten nodig.
Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig.
Het beste is om de gehele bloem te plukken als deze zich net geopend heeft. Als u alle bloemen verzameld heeft kunt u ze uitspreiden op bijvoorbeeld een dienblad of gewoon op tafel. Hierna trekt u voorzichtig de drie rode stampers uit de bloemen. De stampers zullen vooralsnog met hun uiteinden aan elkaar vast zitten.
Saffraan(extract) is zeer veilig in doseringen (20-200 mg/dag) die in humane studies zijn gebruikt. In een enkel geval kan het gebruik van saffraan gepaard gaan met nervositeit, misselijkheid of hoofdpijn.
Saffraan komt van de stamper van een mooie paarse krokus die vooral groeit in Iran, maar ook in Marokko, Spanje, Griekenland en India.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Bovendien bloeit de bloem maar 8 dagen per jaar en gaat het vervolgens om het kruid van de stampers. Daar heeft iedere bloem er maar 3 van. En wil je gebruik maken van één gram saffraan? Dan heb je daar 150 saffraan krokussen voor nodig!
Saffraan is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. En de grootste productie saffraan komt uit Iran. De saffraankrokus is een bloem die enkel acht dagen per jaar bloeit. Het kruid komt van de stampers, waar elke bloem er maar drie van heeft.
Alle planten bloeien in een tijdspanne van één of twee weken. Ruwweg 150 bloemen samen brengen maar 1 g droge saffraan op; om 12 g gedroogde (of 72 g vochtige en vers geoogste) saffraan te produceren is 1 kg bloemen nodig; 0,45 kg levert 5,7 g gedroogde saffraan op.
Deze krokus, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Uit deze krokus wordt saffraan gewonnen.
De oorsprong ligt in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Iran is de grootste producent van saffraan met meer dan 94% van de totale wereldproductie. De overige 6% komt voornamelijk uit Turkije, Griekenland, Marokko en Spanje. In Iran wordt saffraan geproduceerd in Ghayen, ook wel de hoofdstad van saffraan.
Verstegen Saffraan heel bestellen | ah.nl.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Het wordt per gram aangeboden en verpakt in mooie potjes en doosjes. De prijs is ongeveer 3 euro per gram. Dat komt overeen met de prijs in Iran.
Door de arbeidsintensieve teelt is saffraan duurder dan goud. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn zo'n 150.000 bloemen nodig. Toch wordt er volop mee gekookt. Het zit in heerlijke Spaanse paella, maar ook in risotto en andere gerechten.
De exclusieve Japanse paddenstoel die matsutake heet is de duurste groente ter wereld en dat is niet voor niets. Deze luxueuze champignon wordt door velen gezien als magisch en is over de gehele wereld zeer gewild.
Vanille is daarmee op saffraan na de duurste specerij ter wereld en wordt inmiddels, naast koffie, steenkool en olie, het zwarte goud genoemd.
In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, epilepsie, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen en pijn.
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.