Plastic containers weerhouden ratten niet om er doorheen te knagen. Zet de bakken het liefst hoog en van de muur af. Zorg ervoor dat het voer `s nachts niet blijft staan maar opgeborgen wordt.
Door rattengaas te plaatsen voorkom je dat ratten en ander ongedierte je woning binnen kunnen komen. Dit gaas is eenvoudig te plaatsen en is jarenlang effectief. Je hoeft niet in de weer te gaan met rattengif of andere rattenvallen.
De scherpe, prikkelende geur die ontstaat omschrijven mensen vaak als een schone geur. Ratten hebben echter een hekel aan de geur van chloor. Dit maakt chloor uitermate geschikt om ratten te verjagen uit je woning of je tuin.
Dicht kleine gaatjes en kiertjes om te voorkomen dat ratten je huis binnendringen. Een kier of spleet van slechts van 1,5 cm is genoeg om doorheen te kruipen.
Ratten hebben een hekel aan de geur van munt, eucalyptus en zwarte peper. Plaats deze geuren in olievorm op geliefde ratten plekken en de overlast wordt minder. De geur zal muizen en ratten hinderen en ze mogelijk weren.
Ultrasoon geluid verwijst naar geluidsgolven die buiten het bereik van het menselijk gehoor liggen, meestal boven 20.000 Hertz. Ultrasone geluiden worden vaak gebruikt in ultrasone verjagers, omdat ze ratten effectief kunnen verstoren zonder de menselijke bewoners te storen.
Maak luchtgaten, spleten en keldertoegang dicht, maar zorg nog wel voor voldoende ventilatie. Laat geen eten rondslingeren en voorkom afvalbergen rond je huis. Bewaar voedsel in afsluitbare bakken. Ook honden-en kattenvoer, en ook in je kelder, garage of schuur.
Kunnen ratten alleen leven? Ratten zijn hele sociale dieren en leven het liefst met meerdere maatjes. Ratten poetsen elkaar en slapen en spelen samen. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat ratten minimaal met zijn tweetjes geplaatst worden.
Ratten en muizen kunnen op verschillende manieren schade aanrichten aan je tuin, van het eten van je groenten en fruit, tot het knagen aan schuurdeuren en kabels. De schade die knaagdieren kunnen veroorzaken, kunnen per soort verschillen.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen. Vallen en (chemische) bestrijdingsmiddelen vormen een bedreiging voor de bruine rat, omdat op plekken waar hij niet gewenst is daarmee bestreden wordt.
Waar zitten ratten overdag? Ratten zijn nachtdieren en verblijven of verbergen zich meestal overdag in hun holen, ondergronds of binnenshuis. Als hun voedsel schaars of bijna op is, gaan ze wel overdag op pad.
Om ratten in de val te lokken kan verschillend lokaas worden gebruikt. Het lokaas dat het beste werkt verschilt per situatie en rattensoort. De meeste ratten zijn dol op vet- en eiwitrijk voedsel. Hierdoor wordt vaak pindakaas, chocolade, noten en zaden ingezet om ratten te lokken.
Ratten zijn sterker en kunnen door verschillende bouwmaterialen zoals hout, beton, glas en metaal knagen. Het gevaar van deze knaagdieren zit in de urine en uitwerpselen, die bacteriën en ziekten zoals salmonella of de ziekte van Weil kunnen overbrengen op mensen of dieren.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder.
Tips om de Bruine rat te herkennen
Vervuilen en beschadigen van voorraden. Krassende geluiden in muren of onder vloeren. Uitwerpselen; donkerbruin en ± 15 mm lang. Bruine ratten maken graag holen.
Ratten planten zich razendsnel voort. Bruine ratten kunnen wel 15 nesten per jaar werpen.Uit elk nest kunnen 7-10 jongen komen.Deze jongen zich kunnen binnen 12 weken zelf gaan voortplanten.
Om zijn voedsel te zoeken, is de bruine rat meestal 's nachts actief, met piekuren vlak voor de ochtendstond en kort na zonsondergang. Waar heel veel ratten dicht bij elkaar leven, zijn het de dominante ratten die de nacht opeisen en moet de rest zijn kostje tijdens de daguren bij elkaar zien te scharrelen.
Ratten zijn voornamelijk actief tussen 18.00 uur en 6.00 uur. Ze graven het liefst in losse, droge en licht hellende grond. Soms graven ze tot 3 meter diep, maar over het algemeen gaan ze niet dieper dan 0,5 meter.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Een bruine rat kan ook aardig hoog springen en zo snel afstanden afleggen. Een bruine rat is in staat om zo'n 77 cm hoog te springen. Tijdens een sprong kan een afstand van 120 cm afgelegd worden.
Katten jagen heel graag op de knaagdieren en verdrijven ze - de herrieschoppers zijn gewoon té sterk voor de ratten.
Je kan in principe met gips kan je je eigen rattenvergif maken. Het is dan de bedoeling dat de ratten gipspoeder opeten, zodat het verhardt in de maag. Je kan het gips 'aantrekkelijker' maken door het te vermengen met lokaas. Denk maar aan pindakaas, bloem, maïsmeel, (chocolade)melk of aardappelen.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.