Hummus met toppings
Dat betekent de hummus versieren met olijven, za-ataar, peterselie, chilivlokken, kikkererwten, granaatappelpitjes en oké eventueel een klein scheutje olijfolie. Leg er wat platbrood (flatbread), toast, komkommer en geroosterde gekleurde wortels naast en je hebt een lekkere borrelplank.
Hummus wordt traditioneel gegeten als onderdeel van een mezze, een selectie van kleine gerechten die worden geserveerd als voorgerecht. Het wordt vaak geserveerd met pitabrood, rauwe groenten zoals wortelen en komkommer, en soms met vleesgerechten zoals shoarma of kebab.
Je kunt hummus gebruiken in plaats van boter, smeerkaas of andere sterk bewerkte, suikerrijke sauzen zoals ketchup en barbecuesaus. Je kunt het op zuurdesembroodjes, gegrilde panini's en vegetarische wraps doen. Het past heel goed bij veganistische shawarma's of mediterrane sandwiches met falafel.
Hummus. Een goede hummus (ook wel kikkererwtenpasta genoemd hoorde ik laatst) komt altijd van pas. Lekker op een toastje, stokbroodje, salade, wrap, broodje falafel, noem maar op.
Specerijen zoals paprika, cayennepeper en sumak geven een heerlijke nuance aan een klassieke hummusdip. Het op smaak brengen van je hummus met specerijen is perfect als je je hummusgerechten extra smaak wilt geven. Deze truc werkt ook om bliksoep lekkerder te maken.
Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel. Hoewel het gezond is moet je er dus niet mee overdrijven als je wil afvallen. Om aan te komen kan het juist handig zijn om dikker te smeren of hummus overal als topping aan toe te voegen.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Hummus en plantaardige spreads zijn rijk aan vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Ze zijn ideaal voor vegetariërs en veganisten, en zijn ook goed voor je hartgezondheid dankzij hun lage gehalte aan verzadigde vetten. Opties zijn bijvoorbeeld klassieke hummus, bietenhummus, avocadospread of guacamole.
Gegrilde kip is een geweldige keuze om te serveren met hummus als je op zoek bent naar meer proteïne en een alternatief voor vegetarische snacks. Probeer eens een voedzame kom gegrilde kip en hummus naast andere top salade keuzes zoals tomaten, uien en sla voor een Buddha bowl aanpak.
Het is vooral populair in het hele Midden-Oosten, denk aan Turkije en Noord-Afrika maar ook in Europa waaronder Nederland en België wordt het veel gegeten.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
Hummus kun je op verschillende manieren eten. Serveer het als bijgerecht of dip. Bijvoorbeeld bij een lekker zelfgemaakt brood zoals pitabrood, Turks brood of bij dit Libanese platbrood met falafel of dit platbrood met feta. Het is ook lekker als dip bij snackgroenten zoals wortels, komkommer en paprika.
Het is kindvriendelijk, eiwitrijk en goed voor veel meer dan een snack of lunch . Zodra je hummus gaat gebruiken voor meer dan een broodbeleg of dip voor groenten en pitachips, gaat er een wereld van 10 tot 20 minuten durende dineropties voor je open.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bevat één kopje hummus (246 gram) ongeveer 408 calorieën. Te veel hummus kan bij sommige mensen maagproblemen veroorzaken, zoals diarree en een opgeblazen gevoel.
Het zit boordevol smaak, vooral als je een heerlijke hummus gebruikt die vol zit met goede dingen zoals groenten of knoflook . Ik vind het ook geweldig omdat ik een simpele restauranttruc heb gebruikt om de groenten te dresseren voordat ik ze in deze sandwich deed. Mmm, het is een stap die je niet mag overslaan!
Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.
Het is rijk aan vezels
Ze werken namelijk als een soort spons; ze nemen water op, waardoor je ontlasting soepel wordt. Daarnaast zijn vezels een lekker maaltje voor de goede bacteriën in je darmen. Meer hummus eten, is een eenvoudige manier om je vezelinname omhoog te krikken.
Hummus is een gezonde, veelzijdige snack . Het zit boordevol voedingsstoffen en biedt bescherming tegen verschillende ziektes. Het is gemakkelijk om het zelf thuis te maken en je kunt allerlei smaken vinden in de supermarkt, van zwarte bonen, geroosterde knoflook en kokoscurry tot red velvet en chocolademunt.
Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan! Zo heb je gedurende de dag minder trek, snoep je minder en krijg je dus minder calorieën binnen. En dat helpt om je gewicht gezond te houden.
Een handje geroosterde kikkererwten bevat ongeveer 100 kilocalorieën, 5 gram proteïne en iets meer dan 3 gram vezels voor een verzadigend gevoel. Ook hummus is een verantwoord tussendoortje: ideaal om op een cracker te smeren of om groentjes in te dippen!
Gewichtsverlies en onze favoriete dip. Veel mensen maken zich zorgen en vragen zich af of hummus dikmakend is als ze aan hun dieet beginnen. Dat is jammer, want humus kan een geweldige snack zijn die daadwerkelijk helpt bij het afvallen . Dat komt omdat enkelvoudig onverzadigde vetten je helpen om af te vallen, met name buikvet.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.