Zo'n grijswatersysteem reinigt eerst het afvalwater, waarna vaak een membraanfilter het water zuivert. Daarnaast kun je zelf regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een ondergrondse tank, en gebruiken voor het toilet, de was en het sproeien van de tuin.
Maar dat klopt niet, want grijs water is de term voor het water dat afkomstig is van douchen en wassen. Het is slechts licht verontreinigd en daarom heel geschikt om nog een keer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor toiletspoeling, wasmachine, schoonmaak en buitengebruik.
Grijswatersystemen zijn technische systemen om afvalwater te hergebruiken die je vooral in landen ziet waar water veel schaarser is. De grijswatersystemen worden gescheiden van drinkwatersystemen aangelegd want dat blijft gewoon het water van de waterleidingmaatschappij.
Grijs water hergebruiken
Ongeveer 50-80% van al het afvalwater in een huishouden is grijs water. Gezuiverd grijs water is te hergebruiken. Bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen of om de tuin en het gazon mee te besproeien, vooral in droge tijden. Hier bespaar je flink wat drinkwater mee.
Regenwater is van voldoende kwaliteit en bovendien zachter dan leidingwater waardoor het geschikt is voor de wasmachine. Door regenwater te gebruiken voor de wasmachine en het toilet kun je op de kosten voor drinkwater besparen en help je het milieu.
Uw toilet moet dan worden aangesloten op een regenwatersysteem dat de opvang van regenwater verzorgt. Het water wordt gefilterd en bewaard in een reservoir. Dit kan een betonnen put zijn, een tank van kunststof, maar ook een waterzak. Gaat u de wc doorspoelen met regenwater, dan pompt het systeem het water op.
Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen. Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater.
Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater.
De prijs van een Hydraloop systeem, zonder eventuele aanpassings- of breekwerken aan de woning zelf, ligt tussen 4.000 en 7.000 euro. In Nederland zijn er momenteel een twintigtal Hydraloopinstallaties geplaatst. De technologie staat dus nog in de startblokken.
Ons afvalwater stroomt via het riool naar een rioolwaterzuivering van het waterschap. In de rioolwaterzuivering wordt het vieze water schoner gemaakt. Sommige stoffen, zoals meststoffen, worden bijna helemaal verwijderd (ongeveer 85%). Na zuivering stroomt het schonere water naar het oppervlaktewater.
Grijs water bestaat uit het verzamelde badwater, douchewater, water na handenwassen, water van (af)wasmachines en water uit de keukengootsteen. Alles wat in huis wordt weggespoeld dus, behalve wat uit de wc komt. In Nederlandse huishoudens werd in 2007 gemiddeld 90 liter grijs water per persoon per dag geproduceerd.
In een septische put kunnen twee soorten afvalwaters terechtkomen. Zwart afvalwater, dat is het water van het toilet, en grijs afvalwater, dat is het huishoudelijke afvalwater. Een septische put heeft, in tegenstelling tot een beerput, een afvoer naar het rioolnet.
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt.
Zwart water is in tegenstelling tot grijs water enkel afkomstig van toiletten. De naam zwart water is afkomstig van de kleur die het water krijgt door het bacterieel rottingsproces in het water. Zwart water komt vaak voor bij mobiele toiletten, maar ook vuilwatertanks van boten en campers.
Douchewater opvangen
Wanneer je de douche aanzet is het water vaak nog koud. Men laat vaak de douche op temperatuur komen door de douche de eerste 30 seconden alvast aan te zetten. Als je tijdens dit proces een emmer onder de douche zet en het water opvangt, kun je het water gebruiken om de planten water te geven.
Hoe het werkt? Het water dat in je doucheputje of de afvoer van de wasmachine verdwijnt wordt door de Hydraloop opgevangen. Door verschillende, bestaande technologieën te combineren verwijdert het systeem vuil, zeep en andere deeltjes uit het water - zonder dat er filters of chemicaliën aan te pas komen.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
Een helofytenfilter is een zandfilter dat met behulp van bepaalde planten ('helofyten') water zuivert. Helofytenfilters worden gebruikt voor de zuivering van vervuild regenwater dat afstroomt van straten en parkeerplaatsen en kunnen zelfs afvalwater zuiveren.
Met een waterbesparende douchekop heb je net zo'n fijne douche, maar je gebruikt 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop. En als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!
De Grohe New Tempesta handdouche is de beste waterbesparende douchekop. Hij is waterbesparend met 5,7 liter en bezit de DreamSpray technologie die alle sproeigaatjes benut en elke douchebeurt omtovert in een Spa-beleving.
Besparen door hergebruik regenwater
u hebt aanzienlijk minder wasmiddel nodig; water zonder kalk wast veel beter, u ontlast de riolering waardoor de kans op overstromingen vermindert.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
En vogels poepen alles onder. Van een salmonella-infectie kun je een zware buikgriep krijgen die minstens een paar dagen aanhoudt. Met als symptomen misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.