Bij een 25-jarig en 40-jarig dienstverband of huwelijk heeft de werknemer recht op één dag verlof. Bij een 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, schoonouders of grootouders hebben medewerkers recht op één vrije dag.
Uitgangspunt. Uitgangspunt is dat de werknemer, met toestemming van de werkgever, bepaalt wanneer en hoe hij zijn vrije dagen opneemt. Het is dus 'vrij vragen en krijgen' en niet 'vrij nemen'. Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om zijn vakantiedagen op te nemen.
Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Hemelvaart.
Voor een korte trip kan je het beste rond Pasen of Koningsdag vrij nemen. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste aan het einde van mei en begin juni je vrije dagen opnemen. Met het slim inplannen van je vakantiedagen in 2023 verdubbel je je vrije dagen!
Bijvoorbeeld vakantie of ouderschapsverlof. Ander verlof is geregeld in uw cao of arbeidsovereenkomst. Dan spreken we van bijzonder (of buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld verlof voor een huwelijk of verhuizing.
Vrij voor bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld bij een begrafenis of huwelijk. Hiervoor moet u toestemming vragen. Dit doet u bij de directeur van de school. Bij bijzondere gebeurtenissen kunt u voor meer dan 10 dagen vrij vragen.
Benoem de datum of datums die je vrij wilt nemen in zowel het onderwerp als de tekst van je e-mail. Geef details. Je bent niet verplicht om te vertellen waarom je een persoonlijke verlofdag wilt opnemen, maar als het kan is het een goed idee om dit wel te doen. Het geeft aan dat je je werkgever vertrouwt.
Een werkgever kan een verlofaanvraag echter alleen weigeren als sprake is van gewichtige redenen. En deze gewichtige redenen dienen vanzelfsprekend te worden gemotiveerd.
Trouwt je zoon, dochter, broer of zus? Dan heb je vaak ook recht op 1 dag bijzonder verlof. In sommige gevallen is dat ook zo bij tweedegraads familie, zoals bij een bruiloft van een zwager of schoonzus.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.
Wettelijk gezien is er helaas niet zoiets als tandartsverlof. Dit houdt niet in dat er helemaal niks is geregeld hierover. In de arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of de cao kunnen namelijk afspraken staan over het bezoeken van een tandarts. Controleer deze daarom goed.
Er moet in elk geval een ononderbroken vakantieperiode van 1 week worden gegarandeerd. Deze ene week is wettelijk verplicht en daar kan de werkgever niet van afwijken. Besluit: tenzij er een overeenkomst is voor een collectieve vakantie, kan een werkgever je hoe dan ook nooit verplichten om vakantie te nemen.
Is het mogelijk om vakantiedagen over te dragen of af te zien van vakantie? NEEN, overdracht is niet mogelijk. Het is in principe verboden om de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. De vakantiedagen moeten dus opgenomen zijn op 31 december 2021.
Daarvoor gelden onder andere de volgende wettelijke regels: U vraagt het verlof bij uw werkgever aan en minimaal 3 weken voordat u het wilt opnemen. U heeft recht op maximaal 6 weken adoptie- en pleegzorgverlof. U mag het verlof gespreid over een periode van 26 weken opnemen.
Als u vakantie-uren wilt opnemen vraagt u dit aan bij uw werkgever. Uw werkgever moet uw aanvraag in principe goedkeuren. Vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen of verjaren na een bepaalde periode.
Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is opgenomen dat werknemers recht hebben op kortverzuimverlof bij 'spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek'.
Je hebt wettelijk recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. In het geval van een volledige werkweek van 40 uur heb je recht op 160 uur vakantie. Dit zijn omgerekend 20 vakantiedagen per jaar. Alle extra vakantiedagen boven op dit wettelijke aantal, noemen we de bovenwettelijke vakantiedagen.
Het verschil tussen wettelijk verlof en ander soort verlof
Denk aan vakantie en zwangerschapsverlof. Ander verlof is geregeld in je cao of arbeidsovereenkomst en kan dus per werkgever verschillen. Dan gaat het over bijzonder verlof. Zoals verlof voor een huwelijk of een onverwachte gebeurtenis.
Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals partner, ouder, kind) heeft een medewerker recht op vier dagen verlof (van overlijden tot en met de begrafenis of crematie).
De regels voor verlof bij overlijden zijn: Echtgenoot/partner en bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie). Bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie).
Toegestane afwezigheid (of verlof zonder wedde, wat hetzelfde is) kan alleen maar als het aangevraagd wordt door de werknemer. Dus nooit op vraag van de werkgever. De werkgever moet kunnen bewijzen dat de vraag van de werknemer komt.
Bent u vrij op de arbeidsmarkt? Op uw verblijfsvergunning staat 'Arbeid vrij toegestaan, TWV niet vereist'. Dit betekent dat u mag werken zonder TWV.