Vers brood kun je kopen bij de bakker: il panificio, il fornaio of il forno genoemd.Maar ook bij kleine alimentari, kruideniertjes of in de grote supermarkt op de afdeling panetteria. Brood koop je per gewicht, al peso. Iedere streek kent natuurlijk zijn eigen broodsoorten, maar er zijn ook meer “universele” soorten.
In Italië deelt men gebakken deeg in twee categorieën in: broden en zoetigheden. Brood wordt vaak dagelijks vers gebakken en verkocht om tijdens de maaltijden op tafel te worden gezet. Het gewicht van de broden varieert van één tot anderhalve kilo.
Een aantal zaken die je in gedachten moet houden: Veeg je mond nooit af met je servet, dat wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Leg je handen niet op tafel tijdens het eten, maar houd ze op schoot. Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken.
Zoals in Frankrijk het stokbrood niet weg te denken is, vind je in Italië overal de ciabatta: slof of pantoffel in de moedertaal. Grappig genoeg bakken juist de Italianen hun ciabattas met de Franse slag.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Prego: Alsjeblieft (bij het geven) Per favore: Alsjeblieft (bij het vragen) Il conto per favore: De rekening alsjeblieft.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Olijfolie, Parmigiano Reggiano, andere Italiaanse kazen, gedroogde Porcini paddestoelen, gedroogde pasta's, balsamic azijn, speciale vleeswaren, en ambachtelijke chocolade, zijn allemaal perfecte souvenirs om mee naar huis te nemen uit Italië en die je in de supermarkt kunt kopen.
Lunch (Pranzo)
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
De Osteria, synoniem voor gastvrijheid
Heel wat minder formeel gaat het er aan toe in een trattoria. Dit zijn vaak rustieke familiezaken met 'la mamma' of 'la nonnina' achter het fornuis. De nadruk ligt er dan ook op regionale gerechten, bescheiden van opzet maar overvloedig in volume.
Neem naast brood ook fruit en groente mee, zoals tomaat, wortel, komkommer of reepjes paprika. Bak eens een omelet voor in je broodtrommel. Een handje ongezouten nootjes, of gedroogd fruit is lekker voor erbij. Wissel boterhammen af met een bagel, pistolet, crackers of een bolletje.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Ciao mag je enkel en alleen gebruiken indien je de persoon goed kent. Als Italianen je op deze manier begroeten, dan betekent dit dat ze je beschouwen als een vriend. Als buitenlander moet je dit predicaat eerst "verdienen".
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
'Allora' is een van de woorden waarmee bijna iedere gesproken Italiaanse zin begint. Het heeft geen werkelijke betekenis, maar wordt gebruikt om de aandacht te krijgen voor datgene wat gezegd gaat worden. ', 'Zucht, zeur niet zo', is het onvermijdelijke antwoord.
Het gemiddelde salaris in Italië ligt op ongeveer €1923 bruto per maand. Italië heeft geen wettelijk vastgesteld minimumloon.
croissant (zn): cornetto.
Italianen houden van eten en drinken
De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat ze naar het restaurant gaan om samen met familie en vrienden van een goede maaltijd te genieten. Er zijn diverse gangen die elkaar opvolgen variërend van een 'aperativo' en 'antipasto' gevolgd door een 'primo'.
Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uitgebalanceerd gerecht maakt.