In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn: Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
Snijd de bovenkant van het hoedje in de breedte eraf en bewaar deze. Vervolgens hol je de courgette uit en vul je hem met een mengsel van bijvoorbeeld gehakt, tomaat en kruiden. Het hoedje kun je er nu weer bovenop plaatsen. Je kunt deze veelzijdige groente ook koken, stomen, (roer)bakken, frituren of grillen.
Kies je boodschappen Ga naar een online supermarkt als AH of Jumbo en sleep boodschappen zoals AH Gele courgette in het boodschappenwagentje. Bekijk altijd de speciale online aanbiedingen.
Oogsten kan vanaf juli tot oktober. Als je geluk hebt en het vriest niet, dan kun je zelfs nog langer oogsten! De bol Courgette kun je oogsten als hij een doorsnede heeft van ± 8 cm. Dit is een richtlijn, je kunt er natuurlijk van afwijken.
Goede rassen (naar onze mening) zijn: Black Beauty (langwerpig, zeer donkergroen, altijd goed en lekker en veel) Ronde de Nice (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm, lekker romig, wel jong plukken) Lebanese White (ook wel White Lebanese), mijn favoriet voor soepen, een extra romige courgette)
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil. De groene kun je in in de kas én buiten telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde. Dus behalve de kleur, zijn de courgettes identiek aan elkaar.
Denk jij bij courgettes meteen aan soep, ovenschotels, pasta en quiche, maar niet aan salades, broodjes en koude hapjes? Het wordt nog niet heel vaak gedaan, maar we kunnen je geruststellen: courgette rauw eten is niet enkel mogelijk, het is ook gezond en superlekker!
Prijzen voor Courgette
Supermarkten hanteren verschillende prijzen. De gemiddelde prijs van Courgette is €0,69.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Oogst courgettes best jong, als ze zo'n 15-20 cm groot zijn. Niet alleen smaken de vruchten dan het beste, dit bevordert bovendien de vruchtzetting met een hoge opbrengst als gevolg. Meer dan 30 vruchten oogsten per plant is dan ook geen uitzondering.
De ronde courgette, ofwel bolcourgette, is qua vrucht hetzelfde als zijn langgerekte broer. De kleur en smaak zijn identiek, alleen de vorm is anders. Door zijn bolle vorm biedt deze courgette andere mogelijkheden in de keuken. De bolcourgette wordt geteeld in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel.
Een courgette weegt ongeveer tussen de 250 en 550 gram, afhankelijk van de grootte.
De mini courgette heeft een lengte van 10-12 cm en een gewicht van ongeveer 27 gram.
Naast de bovengenoemde groenten zijn ook koolsoorten en dan met name spruitjes, asperges, aubergines, courgettes en artisjokken een goede keuze op het menu als het gaat om vochtbalans en bestrijding van vrije radicalen.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
De gele courgette is niet alleen heel lekker, hij is ook nog super gezond. De smaak is bijna identiek aan de groene courgette die we allemaal wel kennen. De vitamines B11 en C in de courgette ondersteunen ons immuunsysteem en helpen jouw lichaam gezond te houden.
Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen. Na het schoonmaken kun je de groente snijden.
Zonder bevruchting krijg je geen courgettes (of pompoenen), want dan zullen de vruchten na het sluiten van de bloem geel worden en afsterven. Dit betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen dus wel ongeveer tegelijkertijd geopend moeten zijn.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Helaas is het niet zien of een courgette bitter en dus giftig is, maar je kunt het natuurlijk wel proeven. Neem gewoon een heel klein hapje, rauw. Is het bitterder dan je gewend bent? Spuug het uit, gooi de rest op je composthoop of in de groenbak en behandel de rest van de oogst van die plant als siergroente.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.