Te weinig eten
Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.
Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium. Heb je erge trek in chocola (en bijvoorbeeld ook geregeld last van spiersamentrekkingen)? Dan heeft je lichaam behoefte aan meer magnesium.
Die enorme zin in zoetigheid na het eten komt door je bloedsuikerspiegel... Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Want zoet/suiker geeft snel energie. Het feit dat je zin hebt in zoet, zegt eigenlijk dat je spijsvertering wat verzwakt is. Door dan juist suikers te pakken, verzwak je je spijsvertering verder. Als je toegeeft aan je trek in zoetigheid, kun je door de snelle suikers weer een dip verwachten.
Je voeding bevat te weinig voedingsstoffen
Zo niet, dan wordt het hongerhormoon ghreline aangemaakt en ga je je hongerig voelen. Dus zelfs na een maaltijd kan je je nog onverzadigd voelen. Iets zoets geeft snel energie, wat kort een gevoel van verzadiging geeft. Daar snakt je lichaam dan naar.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Volgens experts kunnen cravings naar koolhydraatrijk voedsel betekenen dat je niet voldoende eet. Het kan ook dat je maaltijden niet genoeg andere macronutriënten (oftewel, gezonde eiwitten en vetten) en vezels bevatten om je suikerspiegel in balans te houden.
Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan. In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Onze drang naar zoet is aangeboren en universeel. Bovendien is die drang zelfs nuttig! Je hoeft je dus niet schuldig te voelen omdat je van zoet houdt, maar let wel op voor een te hoge suikerconsumptie … Van bij de geboorte voelen alle mensen ter wereld zich aangetrokken tot zoet.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Als je suiker binnenkrijgt komt het stofje dopamine vrij in je hersenen. Dat zorgt voor een lekker gevoel. Je wil daarom vaak nog meer suiker nemen. Veel mensen denken daardoor dat suiker verslavend is, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
1 Dag per week heb je een cheatday. Je kunt dan zo'n 2000 tot 3000 calorieën op een dag eten. Je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten, maar die niet boven de 1000 calorieën uitkomen. Je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen.
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Daarom staan niet alle kazen in de Schijf van Vijf. 10+, 20+ en 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staan er wel in.