Tortillachips (ook wel nachochips genoemd) zijn mais-chips, die gemaakt zijn van Mexicaanse tortilla's (die al uit de Meso-Amerikaanse keuken stammen) die in stukken gesneden worden. Deze worden als voorgerecht gegeten, met guacamole, salsa of een andere dipsaus, en in hoofdgerechten verwerkt, zoals nacho's.
Het gerecht is voor het eerst in 1943 in de Victoria Club bereid door de Mexicaanse ober Ignacio Anaya, die 'Nacho' werd genoemd. Het bestond uit tortilla's, jalapeño en kaas. Een vrouw zou later de naam "Nacho's Especiales" hebben bedacht.
Geschiedenis. In 1966 introduceerde Frito-Lay (Amerikaanse chips-fabrikant) tortillachips op de Amerikaanse markt onder de merknaam 'Doritos'. De naam betekent in het Spaans: 'kleine stukjes goud'. In Nederland werd Doritos in 1996 in twee smaken op de markt gebracht; Nacho Cheese en U.S. Original.
Nacho chips wordt gemaakt van genixtamaliseerd maïsmeel, en tortilla chips van gewoon maïsmeel. Door maïs te nixtamaliseren, krijgt het een sterkere maïssmaak en is het steviger.
De driehoekige vorm gecombineerd met het unieke recept van versgeroosterde maïs, wordt op de markt gebracht in twee smaken: Nacho Cheese en U.S. Original. Natuurlijk blijkt de tortilla chip voor België onweerstaanbaar.
Cheetos kwam als de absolute winnaar uit de bus. De luchtige kaassnack word in 36 verschillende landen verkocht. Op de tweede plaats vinden we Cool Ranch Doritos en de laatste podiumplaats gaat naar Lays Classic. Cheetos en Lays Classic vind je ook bij ons in de meeste supermarkten.
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Nacho is een Spaanse jongensnaam. Het betekent `vurig`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Nacho wordt voornamelijk gebruikt in Spanje.
Welke kaas gebruik je voor nacho's? Traditioneel gaat er geraspte cheddar over nacho's, maar Goudse kaas kan ook. Welke kaas je ook gebruikt, belangrijk is dat-ie goed smelt. Nacho's worden ook vaak gemaakt met een kaassaus.
VAN MAIS TOT DORITOS
Na de oogst selecteren we de beste maïs, waarna deze wordt gekookt, geweekt, gewassen en vermalen tot een deeg. Dit smaakvolle maïsdeeg wordt gestampt, gekneed en uitgerold tot lange, dunne stroken waaruit de unieke Doritos driehoekjes worden gesneden.
Zo is de smaak Doritos Sweet Chili Pepper nog steeds één van de meest verkochte smaken in ons assortiment.
De meeste chips in de supermarkt is gemaakt van aardappel. Maar tortillachips wordt gemaakt van maïs. In de fabriek worden er dunne driehoekjes van gemaakt die een lekker kaassmaakje krijgen. Je zou denken dat tortillachips een Mexicaanse uitvinding zijn, maar dat is niet zo.
Over dit product. Doritos Cool American is een superkrokante tortillachip gemaakt van versgeroosterde maïs in de smaak Cool American. Elke chip zorgt keer op keer voor een explosie van smaak en heeft een maximale kraak!
Nacho's (Spaanse spelling nachos, spreek uit: 'NAH-tsjos') zijn, volgens het woordenboek Van Dale, 'gekruide en al dan niet met gesmolten kaas bedekte tortillachips'. Kreeg je in de jaren 1990 nog standaard een piepklein bakje tomatensalsa bij de warme chipjes, tegenwoordig pakken we het wat uitgebreider aan.
Er zijn verschillende manieren om je nacho's te bereiden. De beste? Bakken in de oven! Daarbij komt de warmte helemaal tot in de onderste laag van de schaal en blijft de basis lekker knapperig.
180 graden is de perfecte temperatuur om de kaas te laten smelten maar niet hard te laten worden. Gebruik een circulerende lucht functie zodat de kaas ook op de lagere lagen zacht wordt. Bovenop je nacho's doe je wat geraspte kaas naar smaak. Je kunt wisselen tussen verschillende soorten kaas of de kaas mengen.
Ingrediënten: melk, maïszetmeel, zout, 0,5% chilipeper, zuursel, vegetarisch stremsel, kleurstof (caroteen [E160a]).
Inmiddels zijn er talloze variaties Nederlandse chips en zoutjes te krijgen waaronder natuurlijk de typisch Nederlandse Hamka's en wokkels.
Naturel 7,6
De naturel chips van John John zijn het lekkerst (dezelfde als de 'slechtste chips'). Deze doet het dus wel goed op het gebied van naturel. Interessant is overigens dat op twee bij de naturel Lidl is geëindigd en de Aldi is de laatste in de top 3 van deze 'gewone' chips.
Want met een prijskaartje van 10 euro per chipje, ga je ineens héél mindful snacken… De chips worden verkocht in een doosje van vijf stuks (prijskaartje: zo'n 50 euro) en zijn ontwikkeld door St Erik's; een kleine bierbrouwerij in Zweden. Ze zouden dan ook perfect bij een glas van hun St. Erik's India Pale Ale passen.
De conclusie: de chips van Albert Heijn vallen het beste in de smaak. Lekker krokant, prima paprika-smaak en 'dooreetchips,' volgens Bo. Op de hiel gevolgd door de chips van Dirk, want die hebben ook een prettige krak en precies de juiste hoeveelheid paprikapoeder.
Doritos Cool American is een superkrokante tortillachip gemaakt van versgeroosterde maïs, in de smaak sour cream.