De originele knapperige spring roll komt uit China. De vulling is vaak een combinatie van garnaal, varken, taugé en kool en de buitenkant – gemaakt van bloem en water – wordt door het frituren superkrokant. Welke saus je erbij eet, verschilt per regio.
Je kunt ze meteen zo rauw eten of even kort met wat olijfolie in de pan bakken.
De loempia komt oorspronkelijk uit China, maar wordt in tal van landen geserveerd, en is ook in Nederland heel populair. Het Indonesische woord loempia komt van het Chinese woord "Lun Pia" (潤餅), wat zachte pannenkoek betekent.
Elk rolletje van krokant deeg bevat een smakelijke mengeling van klassieke Aziatische groenten ( zoals kool, ui, erwten en aardappel) licht gekruid met een vleugje sesam voor een authentieke smaak. De 15 gr rolletjes zijn zeer geschikt als fingerfood, voorgerecht, sharegerechtje en bijgerecht.
loempia {de}
egg roll, spring roll {znw.}
De loempia komt oorspronkelijk uit China. Het Chinese woord 'Lun Pia' betekent zachte pannenkoek en is niet weg te denken uit de traditionele Chinese keuken.
De Kroepia is uitgevonden door een Rotterdamse scheepskok met het idee om in plaats van bami in een krokant jasje, een schep van zijn favoriete nasi in een velletje te vouwen en te frituren.
Traditioneel worden Vietnamese loempia's gevuld met varkensgehakt. De loempia's die bij de marktkraam te koop zijn, zijn meestal gevuld met kipgehakt.
Groenten 58% (kool, ui, wortel, prei, paprika), tarwebloem, tarwezetmeel, zout, zonnebloemolie, suiker, bouillonpoeder (zout, smaakversterkers: E621, E631, maltodextrine, gistextract, aroma, kruiden en specerijen (selderij)), knoflookpoeder, peper "E"-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen.
Rijstpapier als basis voor crackers
Het is altijd lekker om een cracker als tussendoortje te eten. Als je een cracker maakt van rijstpapier dan is dit een lichte snack en veel gezonder dan een snack met suiker en/of vet. Zo'n rijstcracker, ook wel Vietnamese cracker genoemd, kun je prima zelf maken.
Helaas passen ze normaliter alleen niet zomaar in een ketogeen dieet. Waar normale loempia's altijd gemaakt worden van vellen op basis van tarwebloem, gaat dit bij een ketogeen dieet natuurlijk niet op.
Taugé, ook wel bekend als sojascheuten is een kiemgroente die rijk is aan oa vitamine B, C en ijzer. Erg lekker in loempia's en roerbakschotels, maar ook op een broodje met sla en tomaat, in de soep of in een omelet.
Loempiavellen zijn gemaakt op basis van tarwebloem, water, kokosolie en een snufje zout. Ideaal om heerlijke loempiaatjes, pangsit of andere gefrituurde Aziatische hapjes mee te maken.
Loempia's speciaal zijn loempia's met meer variatie in de vulling, waardoor deze rijker van smaak is. Je kunt er allerlei ingrediënten aan toevoegen, zolang de kompositie in de juiste verhouding blijft. Voor deze loempia gebruik je minder vlees dan een gewone kiploempia.
Er zit 10,1 gram vet in 1 groot (225 gram) loempia, waarvan 2,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Ongebakken loempia's kunnen heel goed ingevroren worden; ze hoeven niet ontdooid te worden voor het frituren. Een pak loempiavellen heeft 40 vellen. Als het pak grofweg ontdooid is, de helft er af halen en de rest weer invriezen. De vulling is uit te breiden met vlees: kip of gehakt.
Spring Home Loempiavellen 40 Stuks bestellen? - Diepvries — Jumbo Supermarkten.
Voor de buitenkant wordt een dun loempia vel gebruikt, meestal gemaakt van filodeeg. De vulling kan erg variëren, er kan kip, vlees, garnalen of krab worden gebruikt, maar groenten alleen kan ook.
taugé - (ontkiemde mungboon (Vigna radiata))
versche tauge en tahoe [1930; Vaderland], Voor de Rijsttafel: Verse Taugé [1960; Leeuwarder Courant]. Ontleend, wrsch. via Maleis tauge 'jong mungboonplantje', aan Hokkien-Chinees tāo gê, gevormd uit tāo 'boon, erwt' en gê 'spruit, jong plantje' (Mandarijn-Chinees dòuyá).