De Rawit peper heeft een Aziatisch- Afrikaanse oorsprong. Wanneer is de Rawit peper verkrijgbaar: De Rawit peper is het hele jaar door verkrijgbaar. Van Maart tot en met December beschikbaar vanuit Nederland.
De Lombok setan of Cabé Rawit is klein, groen van kleur, heel scherp en wordt zowel vers als gedroogd verkocht. Onder "Lombok" verstaat men meestal de lange, rode lombok, die minder scherp van kleur is en die veel gebruikt wordt voor het maken van sambal ulek.
Rawit peper smaak
De Rawit peper is een kleine, pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Rawit peper is tussen de 82.500 tot 480.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de groep zeer hete pepers.
Chilipepers (capsicum soorten) kennen hun oorsprong op het westelijk halfrond en komen voor in de tropische regionen van de twee Amerika continenten. Botanisch gezien zijn chilipepers meerjarige planten wanneer ze groeien in hun oorspronkelijke omgeving en zijn struikachtigen.
Lomboks, de indonesische naam, noemen ze ook wel spaanse pepers. Ze zijn niet zo pittig als de kleinere rawits maar nog steeds pittig genoeg. Ook hier geldt dat de zaadjes het heetst zijn.
Spaanse rode peper
In Indonesië heet-ie lombok en hij is er in rood en groen. Het lijkt wel of ze alsmaar vleziger worden, en steeds minder pittig. Vooral in de supermarkt lijken ze tegenwoordig eerder op kleine puntpaprikaatjes dan op de ouderwetse Spaanse pepertjes waar iedereen vroeger héééél voorzichtig mee was.
Kampot peper heeft een unieke kruidige smaak en wordt daarom beschouwd als een van de beste pepers ter wereld.
Voordelen van groene pepers
- Bevordert de spijsvertering, groene pepers zitten boordevol voedingsvezels, die helpen bij een betere spijsvertering. - Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
De Rawit peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden. Ook de vitamines B6 (pyridoxine) en K zijn volop aanwezig in deze pittige groente.
Dus als je twijfelt tussen een groene of rode paprika, peper, jalapeño of iets extremer, neem dan deze verschillen mee. Als je een zoetere/hetere smaak en gezondere peper wilt, ga voor de rode. Als je een optimaal knapperige peper met een iets bittere en minder hete smaak wilt, ga voor de groene.
Groene pepers zijn het pittigst en rode het mildst. In de Nederlandse supermarkt kom je vooral de rode (ook wel Spaanse) peper tegen. Veel van de in Nederland gebruikte chilipepers zijn trouwens afkomstig uit Thailand en Indonesië.
De rijpe vruchten zijn geel en ongeveer even scherp als de oranje habanero (150.000 - 325.000 Scoville-eenheden).
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
Maar let op, deze zijn alleen geschikt voor mensen die van extreem pittig eten houden. De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. Deze peper heeft een waarde tussen de 1.500.000 tot de 2.200.000 op de Scovilleschaal. Je kunt de Carolina Reaper verwerken in een salsa, saus of sambal.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
De peperplant groeit van oorsprong vooral in India. Peper wordt echter geproduceerd in de meeste tropische gebieden, onder meer in Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja.
Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Tellicherrypeper is alom geroemd als een van de beste zwarte pepers in de wereld. Deze zwarte peperkorrel komt uit de vochtige oerwouden van Kerala in het zuiden van India en is niet alleen pittig, maar onderscheidt zich door een fantastisch vol aroma en complexiteit.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.