Joodse kippensoep, op verschillende manieren klaar te maken, maar meestal met stukjes wortel, ui, prei, knoflook en soms met selderij, peterselie en citroen. De joodse wijsgeer Maimonides beschreef deze soep als geneeskrachtig, hierdoor staat kippensoep ook bekend als joodse penicilline.
Het woord kippensoep staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De Joodse gemeenschap zweert al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel, niet voor niets wordt het Joodse penicilline genoemd. Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Ontstekingsremmer. In een Amerikaanse studie is bewezen dat kippensoep de ontsteking van de bovenste luchtwegen kan verlichten, wat ervoor zorgt dat je plots minder last zult hebben van een verstopte neus, hoesten en andere verkoudheidskwaaltjes.
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen.
Ook lekker: soepstengels, kaastengels of zoute stengels (van die bladerdeeg-stengels) en natuurlijk roggebrood! Quiche erbij is ook erg lekker. Iets stevigs en misschien romigs als contrast met 'dunne' kippensoep is erg lekker.
Er zitten 62 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) kippensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kippensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kippensoep in de vriezer
Laat de kippensoep goed afkoelen door de pan in een bak met koud water te zetten. Giet de kippensoep in één of meerdere vershoudbakjes en zet deze in de vriezer (binnen twee uur na het bereiden). De kippensoep kan nu drie maanden bewaard worden.
Een portie groentesoep bevat amper calorieën (op voorwaarde dat je natuurlijk wegblijft van room, pasta, balletjes, kaas en korstjes), en als je toch voor een vollere soep gaat met veel groenten en wat vis of vlees, heb je meteen een slanke maaltijd binnen.
Kook kippenbouten 30 tot 45 minuten in het kokende vocht. Breng het vocht op hoog vuur aan de kook met het deksel op de pan. Haal vervolgens het deksel van de pan en draai het vuur lager. Als je bouten met bot gebruikt, kook ze dan in ongeveer drie kwartier gaar.
Kippensoep zit boordevol groenten
En ook dat maakt kippensoep natuurlijk hartstikke gezond. Er zit onder andere een flinke hoeveelheid vitamine C en vitamine K in deze groenten, net als een hoop andere mineralen die ons immuunsysteem vooral in de winter goed kan gebruiken.
Voeg de vermicelli toe 4
Voeg de vermicelli aan de soep toe en laat nog 10 minuten koken.
Gebruik extra groenten. Groenten zoals pompoen, bloemkool, (zoete) aardappel, knolselderij, aardpeer en courgette en avocado zijn geschikt. Ook met noten en zaden kan je de soep op een gezonde en lekkere manier rijker (aan voedingsstoffen, goede vetten, vezels en energie) maken. Gebruik peulvruchten.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Optie 2, de ' gewone' manier: Doe de soepkip, bevroren of niet, en de 5-7 liter water in de pan. Voeg dan de grof gehakte prei, peen, ui en selderij erbij. Breng het geheel aan de kook, schep eventueel schuim af met een schuimspaan en laat koken tot de bouillon helder is.
Doe de soep in een bakje dat in de magnetron gebruikt kan worden, maar sluit het niet af met een deksel. Zet de magnetron op ongeveer 600 Watt, en stel de tijd in op ongeveer 6 minuten.
Bij soep wordt meestal per persoon met 200 tot 250 milliliter soep gerekend. Als je dus een recept voor groentesoep hebt en je deze voor 2 personen maakt, dan kun je er van uitgaan dat je 600 milliliter water voor de soep nodig hebt.
WAPF schrijft ook dat kippensoep een heel goed middel is voor het helpen genezen van darmproblemen. Volgens de WAPF versterkt kippensoep de barrière functie van de darm12.
Kippensoep is het wondermiddeltje onder alle voedingswaren. Zo'n beetje alle goede stoffen die je maar kan verzinnen zitten erin: eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zorgt ervoor dat jij niet uitdroogt en werkt de slechte stoffen sneller je lichaam uit. Kippensoep is vooral goed ter bestrijding van griep.
Als je echt veel last hebt van spijsverteringsproblemen, kan het goed zijn je groentes (kort) te koken, zodat het makkelijker te verteren is. Denk aan soepen en gestoomde groentes.
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Doe de rauwe kip met de bouillonblokjes en koud water in een pan en laat het lekker lang koken zodat de kip superzacht wordt. Verdampt water vul je later evt. gewoon weer bij. Als de kip gaar is haal je die eruit en laat die afkoelen.