Later werd januari de eerste maand van het jaar. Genoemd naar Janus, de god van doorgangen, poorten en in- en uitgangen, ook in de tijd. Algemener werd Janus wel gezien als god van alle begin, en van de overgang van oud naar nieuw.
Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde.
Een maand is een tijdseenheid die oorspronkelijk was gebaseerd op de omlooptijd van de maan. In de huidige gregoriaanse kalender en andere kalendersystemen die op het zonnejaar gebaseerd zijn, is de lengte van de maand zodanig dat er 12 maanden in een jaar gaan.
De namen van de maanden komen uit de Romeinse tijd. Ze zijn genoemd naar goden, heersers en getallen. Bij de Romeinen liep het jaar van maart tot februari. - Februari: afgeleid van `februare' dat reinigen betekent.
Januari is de eerste maand van het jaar en heeft 31 dagen. Januari wordt ook wel de louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand en hardmaand genoemd. Januari is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van poorten en deuren. Januari en februari zijn de laatste 2 maanden die zijn toegevoegd aan de kalender, de Gregoriaanse kalender.
De laatste maand van het jaar, december, werd gevolgd door een naamloze winterperiode. Deze twee maanden kregen in de zevende eeuw voor Christus de namen januari en februari. Later werd januari de eerste maand van het jaar. Genoemd naar Janus, de god van doorgangen, poorten en in- en uitgangen, ook in de tijd.
Wij hebben de namen voor de dagen van de week, net als die voor de maanden, ontleend aan de Germanen en de Romeinen. De Romeinen hadden van de Grieken het gebruik overgenomen om de dagen te noemen naar hemellichamen: de zon, de maan en vijf planeten. Deze planeten waren op hun beurt genoemd naar goden.
Het feit dat het oude Romeinse jaar niet in januari begon maar in maart (deze maand was gewijd aan Mars), is nog steeds te zien in de maandnamen "september" (zevende maand), "oktober" (achtste maand), "november" (negende maand) en "december" (tiende maand). Juli en augustus hebben eerst Quintilis (vijfde maand) en ...
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
Julius Caesar maakte toen de juliaanse kalender, gebaseerd op de stand van de zon. Eentje met 365 dagen, omdat de aarde 365 en een kwart dag nodig had om om de zon te draaien. Eens in de vier jaar kwam er een extra dag in februari in een schrikkeljaar. Caesar noemde één maand naar zichzelf, juli.
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
Het kalenderjaar bleek korter dan het zonnejaar
Rond 2150 voor Christus wisten de Egyptenaren, op basis van de zon, preciezer vast te stellen hoe lang een jaar duurt: namelijk 365,25 dagen. Zij besloten dan ook dat er eens in de vier jaar een extra dag aan het kalenderjaar van 365 dagen toegevoegd moest worden.
januari is louwmaand: louwmaand is een variant van looimaand: januari was de maand waarin leer werd gelooid (voorbereidende bewerkingen erop uitvoeren). februari is sprokkelmaand: ontstaan uit een verbastering van het Latijnse spurcalia, de naam van een reinigingsfeest dat in februari werd gevierd.
December ontleent zijn naam 'tiende maand' aan de oorspronkelijke Romeinse kalender; het Latijnse woord 'decem' betekent namelijk tien. Volgens deze kalender liep het jaar van maart tot en met december, gevolgd door een naamloze winterperiode.
January {zelfstandig naamwoord}
On 1 January 1998, the telecommunications market will be deregulated. Vanaf 1 januari 1998 is de markt voor telecommunicatie gedereguleerd.
Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van octo, het Latijnse woord voor acht. Oktober was namelijk volgens de Romeinse kalender oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat volgens deze kalender tot 153 v. Chr. het nieuwe jaar op 1 maart begon.
De oude Romeinen begonnen hun kalenderjaar met Martius (Maart) en Januari hoorde niet bij de tien maanden van het oorspronkelijke jaar. Men zegt dat Numa Pompilius twee nieuwe maanden heeft toegevoegd aan het einde van het jaar: dus na December.
Gaius Octavianus wordt Augustus
Caesar werd vermoord door enkele senatoren die een complot hadden gesmeed. De fatale messteken kwamen van Brutus, zijn voormalige vertrouweling. De enige heerser die zich staande wist te houden in de burgeroorlogen die volgden op Caesars dood, was zijn achterneefje: Gaius Octavianus.
Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste zonne- en maankalender ter wereld voorstellen. Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste kalender ter wereld voorstellen.
Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
Naamgeving. De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus.
Volgens de legende is de Romeinse kalender (in feite onze kalender) ontwikkeld door de eerste, mythische koning van Rome. Hij heette Romulus en zou de stad in 735 voor Chr. hebben gesticht. In tegenstelling tot de meeste maankalenders had het jaar van Romulus slechts 10 maanden, ofwel 304 dagen.
Maia (Oudgrieks: Μαῖα, Μαιάς of Μαίη) is in de Griekse mythologie de oudste van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione. Ze wordt met haar zussen ook wel als een van de berggodinnen genoemd, omdat ze geboren zijn op de berg Cyllene in Arcadië. Maia is de oudste, mooiste en meest verlegen van de Pleiaden.
Juni is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter. De Romeinse naam voor deze maand was Junius. De oude Nederlandse naam is zomermaand of weidemaand.