Het baringskanaal, waar het kind tijdens de geboorte doorheen moet, bestaat uit het benige baringskanaal (de botten van het bekken) en het weke baringskanaal (de baarmoedermond, de vagina en de bekkenbodemspier). De ingang van het benige baringskanaal is dwars-ovaal van vorm.
Leg uit dat papa en mama samen een kindje hebben gemaakt. Of vertel dat een kindje wordt gemaakt uit een zaadje van papa en een eitje van mama. Veel meer hoef je op deze leeftijd nog niet uit te leggen. Een van de belangrijkste dingen die je je kind kunt leren is om weerbaar te zijn.
Er kan een baby in de buik van de moeder groeien als een eicel (een heel klein eitje) en een zaadcel (een heel klein zaadje) bij elkaar komen. Een vrouw heeft een eicel in haar buik. De man heeft zaadcellen in zijn lichaam, in de balzak om precies te zijn. De zaadcellen zwemmen naar de eicel van de vrouw.
Persen tijdens uitdrijvingsfase
Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby. Dit wordt ook wel de uitdrijvingsfase genoemd. Je mag dan gaan persen. Waarschijnlijk heb je dit al geoefend, thuis of tijdens een zwangerschapscursus.
Je baby gaat op weg door het geboortekanaal: de weg naar buiten. Zodra je volledige ontsluiting hebt, mag je beginnen met persen. De uitdrijvingsfase gaat stapje voor stapje. In het begin glijdt het hoofd nog terug, maar vanaf een bepaald moment blijft het zichtbaar.
'Ouderwets' persen:
Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
Je vagina kan er wat donkerder uitzien na de bevalling, een beetje paarsrood. Dat komt door de grote hoeveelheden bloed die naar je schaamlippen stroom. Meestal gaat dit vanzelf weer terug naar normaal. Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Het zogenaamde puffen is een bekende ademhalingstechniek voor bij de bevalling die vooral wordt gebruikt aan het einde van de ontsluitingsfase. Bij het puffen is je inademing korter dan je uitademing, waardoor je lichaam een teken krijgt om de hartslag en de bloeddruk te laten dalen.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
De bevruchte eicel zoekt een geschikte plek in de baarmoeder en daar kan de eicel gaan uitgroeien tot een baby. Om te kunnen groeien heeft ook een baby in de baarmoeder eten en drinken nodig. Dat eten gaat niet zoals bij ons door je mond, maar door bloedvaten.
De bevruchting vindt plaats in de eileider. In een cirkel zwermen ze om de eicel heen en proberen in de eicel door te dringen. Om tot de eicel te kunnen doordringen en dus daadwerkelijk te bevruchten moeten de zaadcellen stoffen gaan uitscheiden die de wand van de eicel doorgankelijk gaan maken.
In dit boek formuleert de schrijfster behoedzaam een antwoord op alles wat kleuters willen weten over liefhebben en een baby krijgen. Hun vragen vormen de leidraad door het tedere verhaal van Nico en zijn mama- en babybeer. Nico kreeg een leuk verjaardagsgeschenk: een mamabeer met een babybeer.
Op welke leeftijd moeten ze alles weten? De richtlijn is dat kinderen voordat ze 8 zijn 'alles' al moeten weten. Anna Jansen: 'Zij hebben dan een blauwdruk ontwikkeld over wat seksualiteit voor hen is.
Door goede seksuele en relationele vorming op school krijgen jongeren meer kennis over hun eigen lichaam, relaties en seksualiteit, ontwikkelen zij adequate waarden en normen en leren respectvol met elkaar om te gaan.
Ademhalen tijdens de bevalling
Bij scherpe weeën en wanneer je nog niet mag persen, start je met puffen (roosademhaling). Je ademt in één keer goed in door de neus en in twee keer uit door de mond, gevolgd door één lange uitademing waarmee je je longen leegmaakt.
In twintig jaar is het aantal doodgeboren baby's in Nederland flink afgenomen, blijkt uit cijfers van Unicef. In het jaar 2000 werden per duizend geboortes 5.2 baby's dood geboren. In 2019 waren dat er 2.3, een daling van 55 procent.
Del zou hierbij een maat zijn om pijn te meten, met 45 del als de hoeveelheid die een menselijk lichaam redelijkerwijs kan verdragen en 57 del vergelijkbaar met het breken van twintig botten. Een man die een trap tussen zijn benen krijgt, moest echter 9000 del te boven zien te komen.
Als je klaarkomt gaat je baarmoeder samentrekken, sommige vrouwen voelen dit als een prettig gevoel, er zijn ook vrouwen die dit niet voelen. Als je net bevallen bent is je baarmoeder nog erg gevoelig. Als je dan klaarkomt kan het zijn dat het samentrekken wat pijnlijk is, net of je weer een beetje weeën hebt.
De meeste vrouwen ervaren pijn bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling (85,7%). Bij achttien maanden na de geboorte heeft 24% van de vrouwen nog pijnklachten bij vrijen.
Verloskundigen en artsen raden aan om minimaal zes weken te wachten met vrijen, maar dit verschilt uiteraard per vrouw. Lichamelijk gezien we dan weer klaar voor seks, maar dat betekent niet direct dat je er ook mentaal klaar voor bent.
“Mannen ervaren pijn minder intens. Sommige vrouwen geven overigens aan dat nierstenen pijnlijker zijn dan bevallen.” Dokter Paul Christo, pijnspecialist in het Johns Hopkins Hospital noemt dit “waarschijnlijk de ergste pijn die je je kunt voorstellen.
Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.
Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.