Een postscriptum is een naschrift onderaan een brief, nog onder de ondertekening. De afkorting ervan is volgens de officiële spelling PS, met hoofdletters en zonder punten. In de praktijk komt ook de schrijfwijze P.S. met punten veel voor.
PS komt altijd aan het einde van je e-mail. Misschien wil je het direct na de alinea plaatsen waarop het betrekking heeft, maar dat is niet aan te raden. Het zou de flow van je tekst breken. Het is beter om een manier te vinden om de informatie op een natuurlijke manier in je tekst op te nemen.
P.S. betekent naschrift, je gebruikt het als je in de brief vergeten bent iets te vermelden. Door de komst van de pc lijkt deze taalfunctie nu overbodig. Toch wordt het nog wel gebruikt. De functie ervan verschuift.
In een zakelijke brief gebruik je geen PS. Dat staat onverzorgd; de boodschap hoort thuis in de brieftekst zelf.
Onderaan een tekst als een aparte alinea om extra de aandacht op te wijzen. De letters N.B. staan dan meestal in de kop van de alinea.
Afkortingen. P.S. wordt veel gebruikt maar officieel is het PS. Na PS komt een spatie en daarop volgt een hoofdletter.
Het Natuurnetwerk Brabant is een netwerk van deels bestaande en deels nieuwe natuurgebieden die door ecologische verbindingszones met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen dieren zich makkelijker verplaatsen tussen verschillende natuurgebieden.
In afwachting van uw antwoord verblijf ik,In het vertrouwen u voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik.
Iedere e-mail kun je afsluiten met 'Met vriendelijke groeten'. Vroeger was het gebruikelijk om formele berichten af te sluiten met 'Hoogachtend'.
De afkorting van postscriptum is PS, groot en zonder puntjes.
per stuk: st. per doos: ds.
'PS' wordt vergeleken met 'postscript'.
Als dat niet mogelijk is, kan Beste of Geachte zelfstandig worden gebruikt als aanhef. Ook een informelere begroeting als Dag, Goeiedag, Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond of Hallo, zonder aanvulling, is mogelijk als aanspreking van een persoon van wie men de naam niet kent.
Bij zakelijke correspondentie ligt dan een aanhef met Geachte voor de hand.Als je iemand beter kent, dan gebruik je een informele aanhef met bijvoorbeeld Beste, Dag of Hallo. In beide gevallen heb je de mogelijkheid om de aanhef persoonlijk te maken.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Ik zie uw reactie graag tegemoet. Uw rapport zie ik met belangstelling tegemoet. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij hopen spoedig iets van u te vernemen.
We zien gaarne zo spoedig mogelijk uw antwoord tegemoet. In afwachting van uw antwoord verblijf ik. Ik hoop spoedig iets van u te vernemen. Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
De keuze tussen die slotgroeten is geheel vrij. Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen. Die vormen zijn ook zonder met mogelijk: Vriendelijke groeten, Vriendelijke groet.
NBV kan verwijzen naar: De Nieuwe Bijbelvertaling. Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging. Nationaal Bureau voor Vrouwenarbeid.
Met het MWT-onderzoek – afkorting van maintenance of wakefullnesstest – kijken we of u in staat bent om overdag wakker te blijven.
1) Afkorting even, effe 2) Even, effe 3) Eventjes 4) Fortissimo 5) Fortissimo (afk.) 6) Fortissimo (muz.) 7) Muziekterm 8) Zeer fijn 9) Zeer fijn (afk.)