Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat.
De oorspronkelijke naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia verviel later als naam en Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam der Parisii.
In de tijd van de Romeinen werd Parijs 'Lutetia' genoemd, of zoals de Fransen zeggen: 'Lutèce'. Pas in de 3e eeuw zou de stad Parijs genoemd worden, naar het volk dat er woonde voordat de Romeinen het gebied overnamen, de Parisii.
Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. De stad wordt doorsneden door de rivier de Seine.
Romeinen, Hunnen en Vikingen
Geneviève is sindsdien patroonheilige van Parijs. Clovis, koning der Franken, maakt in 509 Parijs de hoofdstad van het Frankische rijk en de welvaart en groei neemt weer toe. De Vikingen komen in 885, onder aanvoering van Sigfred, met 30.000 manschappen en 700 schepen naar Parijs.
De originele naam van Paris was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia als naam verviel later en de naam Paris kwam ervoor in de plaats, gebaseerd op de naam van de Gallische stam Parisii. De naam van deze stam is waarschijnlijk afkomstig van het Gallische woord 'parios'.
In Frankrijk wonen ongeveer 62 miljoen mensen. Overigens worden in Frankrijk meer talen dan alleen het Frans gesproken, maar het Frans is de enige officiële taal van het land.
Parijzenaar = de Parijzenaar zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: [pa`rɛizənar] Verbuigingen: Parijzenaar|s (meerv.) de parisienne zelfst.
Plaatsnamen zoals Amsterdam zijn onzijdig. Naar onzijdige woorden (het-woorden) verwijs je niet met haar, maar met zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed. Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig.
Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat.
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en wordt ook wel de stad van de liefde genoemd. Dit komt doordat veel stelletjes samen op vakantie gaan naar Parijs en de stad altijd een heel romantische sfeer heeft. Er worden ook veel huwelijksaanzoeken in Parijs gedaan.
Lutetia (ook bekend als Lutetia Parisiorum of Lucotecia of het Franse Lutèce) was een Romeinse stad in Gallië. Lutetia vormde de basis voor de huidige Franse hoofdstad Parijs.
Het Beleg van Parijs van 885-886 maakte deel uit van een plundertocht van de Vikingen op de Seine in het koninkrijk van West-Francië. De Frankische troepen in Parijs stonden onder het commando van graaf Odo van Parijs. Het Vikingenleger stond onder leiding van de hoofdmannen Siegfried, Sinric en later Rollo.
Ik vertel dat Parijs wel vier miljoen inwoners heeft, dat de stad wel zes keer zo groot is als Amsterdam. ,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''
Parijs dus bovenaan. Nice (Alpes-Maritimes) komt op plaats nummer 7 met een vierkante meterprijs van € 4.485; in Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône, op de 9e plaats) doet per m2 woonoppervlak € 4.123.
Het symbool van de stad is de Eiffeltoren. Naast de Eiffeltoren zijn ook de Arc de Triomphe, kunstmuseum het Louvre en de Notre-Dame bekende monumenten. Net buiten Parijs liggen ook het kasteel van Versailles, Disneyland Paris en Parc Astérix. Jaarlijks wordt de stad door miljoenen toeristen bezocht uit heel de wereld.
Een witte blouse, eventueel met een opvallende kraag, plus een wat meer sexy blouse in een los vallende stof, bijvoorbeeld zijde. Een stoer leren (biker) jack. Een donkerblauw-wit gestreept truitje van een goede, wat dikkere kwaliteit. Een tijdloze handtas in mooi leer, bijvoorbeeld in bruin of zwart.
Verder zien we vaak een coltruitje of een ander simpel maar chique truitje, een witte blouse, een aansluitend rokje, een blazertje en mooie schoenen van echt leer. Sieraden zijn vaak vrij klassiek. Ook zien we de baret vaak terug bij de Parijse vrouw.
De Franse taal is vrij monotoon. Als je in muzieknoten denkt, dan kent het Frans slechts drie noten. De Engelse taal kent er 7 en die 7 noten liggen dan bijna vanzelfsprekend hoger of lager dan die drie van de Franse taal. Het Franse oor is er dus simpelweg niet op getraind en hoort deze noten dan ook niet.
Daarbij hechten zeker Fransen veel waarde aan correct taalgebruik, zonder al te veel anglicismen, en kunnen zij zich tot echt puristen ontpoppen. Toch nemen ook Fransen met hun taal vrijheden die bijdragen aan het beeld dat Fransen zo snel praten en moeilijk te verstaan zijn.