De term Maluku komt waarschijnlijk van het Arabische woord Jazirat al-Muluk, wat eilanden van koningen betekent. Dit woord werd door Arabische handelaren gebruikt om de eilanden in de regio aan te duiden vanwege de vele koninkrijken en sultanaten die daar in het verleden bestonden.
Veel Molukkers stammen af van de Alifuru, de inheemse bevolking uit de binnenlanden van de Molukken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet Japan de Molukken. Wanneer Japan zich overgeeft, willen zowel Nederland als Indonesië de macht over de Molukken, waardoor er weer een oorlog volgt. In deze strijd vechten Molukkers voor Nederland in het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger.
De meeste katholieken van de Molukken leven op de Tanimbar-eilanden en de Kei-eilanden. Door een klein aantal van de Molukkers worden ook traditionele religies en animisme beoefend. De religies die het meest aangehangen worden door Molukkers in Nederland zijn het protestantisme, en in mindere mate de islam.
De originele inwoners van de Molukse archipel zijn afstammelingen van het Austropolynesische ras, een mix van de Austronesiërs en Polynesiërs. Ongeveer 43,5 procent van de bevolking is christelijk, 55,8 procent is moslim en de rest is hindoe en boeddhist.
Sinds de komst van Molukkers in Nederland zijn ook Molukkers steeds vaker vermengd. Ze voelen zich nog wel verbonden met een dorp op de Molukken en hebben ook vaker een Molukse achternaam. Indo's en Molukkers zijn dus niet hetzelfde, maar er zijn wel wat raakvlakken.
Tolkendienst. Het Ambonees of het Ambonees Maleis is een op Maleis gebaseerde Creoolse taal die gesproken wordt op de Molukse eilanden Ambon en Ceram en enkele andere Molukse eilanden. Het is een lingua franca in het centrale deel van de Molukken en wordt door veel mensen daarom ook als een tweede taal gesproken.
De term Maluku komt waarschijnlijk van het Arabische woord Jazirat al-Muluk, wat eilanden van koningen betekent. Dit woord werd door Arabische handelaren gebruikt om de eilanden in de regio aan te duiden vanwege de vele koninkrijken en sultanaten die daar in het verleden bestonden.
Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
In totaal hebben de top tien gemeenten met het hoogste aandeel Molukse inwoners allemaal een Molukse wijk (gehad). noot1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg.
Eerst heerste de misvatting dat alle gezinnen van Ambon kwamen en ze werden 'Ambonezen' genoemd. Toen duidelijk was dat dit niet het geval was, veranderde de naam naar 'Molukkers'. In Nederland kregen de soldaten te horen dat ze uit militaire dienst waren ontslagen.
"In een Molukse familie heb je geen ooms en tantes, maar is iedereen je papa of mama." Op de gemiddelde middelbare school in Nederland wordt opvallend weinig over het roerige verhaal van Molukse Nederlanders verteld.
De Molukken, ook wel bekend als de duizend eilanden, is al eeuwen beroemd vanwege de export van specerijen. Op de Molukse eilanden vindt u parelwitte stranden, een rijke flora en fauna en een bijzonder koloniaal verleden.
Dit leger is op den duur Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) gaan heten. Het Indische leger speelde een grote rol in de acceptatie van het Nederlandse gezag in de regio. Al in de zeventiende eeuw werden Molukkers voor het leger gerekruteerd omdat zij bekend stonden als trouwe en moedige krijgers.
Sateh ayam, bami, lumpia, gado-gado en semur daging hebben allemaal hun oorsprong buiten Maluku. Typisch Molukse gerechten als papeda, koho-koho, ikan bakar en colo-colo eten we hier heus wel speciale dagen, maar op een doordeweekse dag is het toch snel even bamisoep klaarmaken.
Ambonezen zijn de oorspronkelijke bewoners van het Molukse eiland Ambon dat op 25 april 1950 de Republiek der Zuid-Molukken heette.
De Molukkers speelden een grote rol in het verzet dat er in Nederlands-Indië was. Ook na de oorlog bleven velen van hen loyaal aan Nederland. In februari 1942 had de marine nog slechts 682 inheemsen in dienst, omdat velen van hen gedeserteerd waren om zich bij de toekomstige republiek Indonesië aan te sluiten.
Op 25 April 1950 is de onafhankelijkheid van de Molukken uitgeroepen. Sinds die tijd pronkt op vele plaatsen de Molukse vlag. De vlaag Molukken nestaat uit links 3 smalle verticale banen in de kleuren van links naar rechts blauw wit en groen en dan een groot rood vlag.
De Molukken (of Maluku) is een eilandengroep in de Indische archipel. Dichtstbijzijnde buren zijn Celebes (westen), Filipijnen (noorden), Nieuw-Guinea (oosten) en Oost-Timor (zuiden). De Molukken behoren geografisch tot Melanesië.
Molukkers zijn mensen afkomstig uit de Molukken, een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea, Australië en Timor. De Molukken behoren geografisch tot Wallacea of Melanesië en politiek tot Indonesië.
Het Ambonees is gebaseerd op het Maleis. Deze taal heeft veel invloeden van het Nederlands en het Portugees. Daarnaast hebben ook de omliggende lokale Centraal-Molukse talen invloed gehad op de taal zoals het vandaag de dag wordt gesproken. Bijvoorbeeld de woordenschat en grammatica.
Onder Molukkers worden degenen verstaan die van 1951 tot en met 1962 naar Nederland kwamen, hun kinderen en hun kleinkinderen.
De Molukkers voelden zich verraden door de Nederlandse regering. Zij hadden geen rechtspositie meer, ontvingen geen pensioen of wachtgeld, en kregen naast eten uit de gaarkeuken, slechts drie gulden zakgeld per volwassene. Ook mochten ze geen betaald werd verrichten.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
seng tau = ik weet het niet.