Alfalfa, beter bekend als luzerne (Medicago sativa), is een plant afkomstig uit West-Azië. Geteeld voor dierlijk voedsel, verspreidde het zich door het Midden-Oosten en vervolgens in heel Europa.
De groente lijkt wel een soort mini-taugé, maar dat is het niet. Taugé is namelijk afkomstig van mungboontjes (oftewel kadjang idjoe). Terwijl alfalfa de ontkiemde zaden (spruitgroente) van de luzerneklaver is. De luzerne kan het hele jaar ontkiemen.
Luzerne is inheems in Europa en wordt wereldwijd verbouwd als veevoer. In Nederland wordt luzerne hoofdzakelijk kunstmatig gedroogd voor de productie van eiwitrijk veevoer. Er wordt drie tot vier maal per jaar gemaaid. De inzaai vindt plaats zowel met als zonder dekvrucht.
Alfalfa wordt gebruikt in salades, sandwiches en als decoratie bij schotels. Alfalfa is eigenlijk altijd lekker bij gerechten waar je sla, paddenstoelen, paprika, komkommer, prei of ijsbergsla bij gebruikt. Gebruik het bijvoorbeeld eens in een salade met frisée, tonijn en ei.
Het is goed om alfalfa voor gebruik goed te wassen en in ieder geval even snel te dompelen in heet water. Alfalfa is ook rauw eetbaar. Er bestaat wel een risico dat rauwe alfalfa (net als taugé) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli.
Alfalfa is een bom van voedingsstoffen
Alfalfa zit vol met vitamine C, met vitamine K, met foliumzuur én met mangaan. Daarnaast zijn alfalfa kleine vezel- en eiwitbommetjes, en dat voor van die kleine kiemgroenten.
Alfalfa is de naam van een heerlijke kiemgroente. Alfalfa wordt gebruikt in allerlei gerechten en op luxe broodjes. Alfalfa ziet er uit als een soort mini taugé en is enorm gezond, want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D en E) en mineralen.
Het is versterkend op huid, haar, nagels, kraakbeen en beenderen doordat er vitamines, mineralen, aminozuren en chlorofyl aanwezig zijn die de weefselgroei stimuleren. De plant heeft ook een hoge voedingswaarde en bevordert daarbij ook nog de opname van mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen.
Neem een oud glazen potje, zoals een jampot, en was deze heel goed af. Knip een stuk panty of gaasdoek af en zorg dat hij met een elastiek de hele bovenkant van het potje kan afdekken. Doe de gewenste hoeveelheid alfalfa zaden in de pot, een theelepel is genoeg. Giet lauw water in de pot tot alle zaden onder water ...
Kunnen mensen luzerne eten? Ja, mensen kunnen luzerne eten. Luzerne is niet alleen eetbaar, maar het is ook een uitstekende bron van vitamines, eiwitten en mineralen, enz. Als je naar specifieke Aziatische landen bent gereisd, heb je waarschijnlijk luzernestelen gegeten in salades, sandwiches, soepen en ander voedsel.
Veel calcium
De gewenste calcium/fosforverhouding in het rantsoen voor een volwassen paard is 2:1. Indien een paard grotere hoeveelheden luzerne (meer dan 3 kg per dag) krijgt. Dan dient de calcium/fosforverhouding gecompenseerd te worden met fosforrijke producten. Bijvoorbeeld granen of zemelen.
Luzerne houdt de kippen actief en het geeft ze afleiding. Luzerne leert de kippen scharrelen, bodemgericht zijn en om stofbaden te nemen. Door luzerne aan te bieden gaan de kippen minder veren pikken. Luzerne zorgt mede voor een gezonde darmflora en goede weerstand.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Het zijn kiemen van de Alfalfa plant. Alfalfa is de Nederlandse benaming voor luzerne. De naam spreek je uit als al-fal-fa.
Bewaartip voor dit product
Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast. Blancheer kiemgroenten kort voor invriezen.
Om de merrie in conditie te houden of op gewicht te krijgen, is het voeren van ruwvoer met voldoende voedingsstoffen, zoals luzerne, van essentieel belang.
Oxbow Alfalfa hooi, ook wel Luzerne hooi genoemd bestaat uit 100% Luzerne hooi. Luzerne hooi bevat meer energie, eiwitten en calcium dan gewoon hooi. Het heeft mogelijks een werking op: Algemeen versterken van het lichaam bij het groeien, vermoeidheid, tijdens/na ziekte.
Gewas. Lucerne / luzerne / Alfalfa (Medicago sativa) is een 2-3 jarig gewas dat valt onder de vlinderbloemige planten. Vlinderbloemigen bevatten in vergelijking met gras meer stikstof een hoger calciumgehalte en een hoger caroteengehalte (voorloper van vitamine A).
Bestel Alfalfa
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Was kiemgroenten vlak voor je ze gaat gebruiken onder stromend water. Sommige kiemgroenten worden wel eens rauw gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
Maar kijk je verder dan hun uiterlijk, dan weet je dat er uit deze broccolikiemen binnen een aantal weken sterke stronken broccoli ontspringen. Kun je nagaan hoeveel levenskracht er in zo'n klein kiempje schuilgaat. Reden genoeg voor topsporter Janneke van der Meulen om elke dag minimaal 80 gram kiemen te eten.
Radijskiemen zijn een kiemgroente, net als taugé en alfalfa. Deze groenten hebben wat gemeen: de lekker pittige smaak en de hoge voedingswaarde. Radijskiemen worden gekiemd uit radijszaad. Ze hebben dezelfde pittige, licht anijsachtige smaak als radijsjes.
Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Taugé is bijzonder vezelrijk
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.