Het twaalftallig stelsel (ook duodecimaal en (verouderd) patalig stelsel) is een talstelsel, gebaseerd op het grondtal 12. Het stamt waarschijnlijk uit Mesopotamië, maar wordt ook nog in sommige streken van Oost-Afrika gebruikt, door met de duim de 12 vingerkootjes van de overige vingers op een hand te tellen.
Een talstelsel, getallenstelsel of getallensysteem is een wiskundig systeem om getallen voor te stellen. Oorspronkelijk was een talstelsel een systeem om te tellen. Omdat tellen het opnoemen van (natuurlijke) getallen inhoudt, kwam vanzelf de manier van noteren van die getallen aan de orde.
Een getallenstelsel met als grondtal 8 wordt het octale stelsel genoemd. Het octale stelsel gebruikt de eerste 8 getallen van het decimale stelsel. Er wordt dus gebruik gemaakt van de cijfers 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7. Het woord octaal is afgeleid van het Latijnse woord voor acht: octo.
In de computerwereld wordt de hexadecimale voorstelling van getallen veel gebruikt, omdat deze manier van representeren goed aansluit bij de binaire representatie in de computer. Het woord 'hexadecimaal' wordt vaak afgekort als 'hex', hoewel dit 'zes' betekent.
Het decimale talstelsel of tientallige talstelsel is een talstelsel om getallen weer te geven met behulp van de tien cijfers 0 tot en met 9. Het is een positiestelsel, waarin dus de plaats van een cijfer in het getal mede de bijdrage aan het getal bepaalt.
Een binaire code wordt gebruikt om tekst, instructies aan de computer of andere gegevens te symboliseren met behulp van slechts twee tekens. Meestal worden hiervoor de cijfers "0" en "1" gebruikt, waardoor het binaire talstelsel gebruikt kan worden om met de binaire code te "rekenen".
Het binaire getallenstelsel bestaat maar uit twee cijfers, namelijk 1 en 0. Een 1 of een 0 wordt ook wel een bit genoemd. Een reeks van acht 1-en en 0-en wordt een byte genoemd.
Het decimale stelsel
In het tientallig stelsel werken we met 10 verschillende symbolen (10 verschillende cijfers), aangeduid met 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Deze cijfers vormen de onderdelen van al onze berekeningen.
Advocatenkantoor elfri.be
Binair betekent denken en rekenen met een getallenstelsel dat slechts 2 getallen werkt, 0 en 1 in plaats van het gebruikelijke 10-tallige stelsel of met tweedelige waarden in logica, alwaar waar en onwaar worden bewerkt in reeksen logische operatoren.
BCD code. BCD staat voor Binary Code Decimal; deze code vertaalt twee decimale digits 'rechtstreeks' naar twee binaire getallen. Voor het getal 15 schrijft men bijvoorbeeld: 1 → 0001.
Computers rekenen alleen met enen en nullen, en dat wordt met een moeilijk woord binair genoemd. Achter een binair getal wordt een 'b' gezet, zodat het makkelijk te zien is dat het om een binair getal gaat, en niet om een decimaal getal.
Door de transistoren handig te combineren kunnen eenvoudige berekeningen worden gedaan. We kunnen bijvoorbeeld makkelijk getallen optellen. Het binaire rekensysteem helpt ons bij het rekenen middels transistoren, en is daarmee belangrijk bij het gebruik van computers.
Leonardo van Pisa, genaamd Fibonacci, deed in 1202 een rekenboek het licht zien dat volledig positioneel, tientallig, van opzet was. Simon Stevin, introduceerde in 1585 d.m.v. zijn boekje "De Thiende" het tientallig stelsel in de Nederlanden.
De cijfers achter de komma noem je decimalen. 7,21 is een getal met 2 cijfers achter de komma, dit is dus een getal met 2 decimalen. De getallen achter de komma hebben ook een waarde. Het getal 2,1 is hetzelfde als 2,10 en 2,100 enz.
Door de decimale structuur van kommagetallen is verfijning eenvoudig: tussen twee tienden in liggen honderdsten, tussen honderdsten liggen duizendsten enz. Bij kommagetallen markeert de komma de scheiding tussen eenheden en tienden.
Een hex-code bestaat uit 6 cijfers (hexadecimalen) die duidelijk maken om welke kleur het gaat en begint altijd met een #. De eerste 2 cijfers zijn het rood, de tweede 2 cijfers het groen en de derde 2 cijfers het blauw. De hex-code voor zwart is bijvoorbeeld #000000 en voor oranje #ff6600.
Omrekenen van decimaal naar hexadecimaal
Wil men een decimaal getal omzetten naar een hexadecimaal getal dan moet men het decimale getal delen door 16.
Omdat de hexadecimaal 16 als grondtal heeft, komen de 'plaatswaarden' overeen met machten van 16. Om naar een decimaal om te zetten vermenigvuldig je elke plaatswaarde met de overeenkomstige macht van 16. Begin dit proces met het opschrijven van de machten van 16 naast de cijfers van een hexadecimaal getal.
In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun. Enkele voorbeeldzinnen om je op weg te helpen: Sacha stapt op hun fiets.
Omschrijving: Binair horloge. Orgineel horloge met de tijd in binaire getallen weergegeven.
In een computer zitten miljoenen kleine schakelaars. Zo'n schakelaar kan twee posities aannemen: stroom doorlaten of juist niet. En die twee mogelijkheden geven we aan met 1 en 0.