Een snuitkever is een piepkleine kever die zich voedt met granen als tarwe en rijst. Deze kevers kunnen gemakkelijk in je voorraadkast binnendringen omdat de vrouwtjes eitjes in graankorrels leggen.
De snuitkevers, waaronder de taxuskevers zijn zeer goed te bestrijden met insectparasitaire nematoden. Insectparasitaire nematoden (ook wel aaltjes genoemd – niet te verwarren met schadelijk plantparasitaire aaltjes) zijn microscopisch kleine aaltjes die in symbiose leven met een bacterie.
Ze leven in dennen. De larve mineert in de dennennaalden. De kever overwintert. April - oktober.
Omdat er verschillende stadia naast elkaar leven is de taxuskever en zijn larve altijd aanwezig. De cyclus overlapt omdat zowel de kever als de larve in de winter overleven. De inheemse taxuskever leeft ongeveer 1 jaar de uitheemse soorten kunnen wel 3 tot 4 jaar leven.
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
Snuitkevers en planten
Zeker in de tuin kunnen snuitkevers flink wat schade aanrichten. Aangevreten planten, slecht groeiende planten, of planten die doodgaan, snuitkevers kunnen echt een probleem zijn. Snuitkevers zijn gek op wortels van planten.
Deze diertjes zijn ongevaarlijk voor de mens: meestal zuigen ze plantensappen en sommige soorten zijn daarom soms plaagsoorten voor de land- en tuinbouw. De mens steken of bijten ze niet.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.
Ze kunnen niet vliegen; de vleugels zijn aan elkaar vastgegroeid. De gegroefde lapsnuitkever is 9 tot 10,5 mm lang, zwart van kleur en heeft duidelijk getande dijen.
Hedera (klimop)
Heb je mooie klimop in je tuin en ontdek je kleine hapjes uit de randen van de bladeren? Dan is de kans groot dat de taxuskever hier actief is geweest. Ook hier is het aan te raden om goede potgrond te gebruiken en je hedera regelmatig te bemesten, zodat deze beter weerbaar is tegen de taxuskever.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
Volwassen taxuskevers bestrijd je met een aaltjes val. Dit is een houten plankje met groeven. In de groeven zit een gel met aaltjes. De volwassen taxuskever zal zich overdag schuil houden onder het plankje en binnen enkele minuten geïnfecteerd worden door de aaltjes.
Natuurlijke vijanden van de taxuskever zijn kippen en loopeenden. Zij eten de larven van de taxuskever!
De katoensnuitkever (Anthonomus grandis) tast katoengewassen aan; deze kever legt zijn eieren in katoenbollen en de larven eten hun weg naar buiten. Sommige snuitkevers worden gebruikt voor biologisch bestrijdingsmiddel tegen invasieve planten.
De volwassen kevers komen vooral in het voorjaar tevoorschijn. Ze gaan dan op zoek naar bloemen om nectar en stuifmeel te eten. De eitjes worden in vogelnesten, in nesten van andere dieren en in ingedroogd aas gelegd, waar de larven voedsel vinden zoals vleesresten, veren en haren.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen. Kevers maken een volledige gedaanteverwisseling door (eitje, larve, pop, volwassen imago). Dat onderscheidt ze van wantsen.
Want de kevers zelf maken geen geluid. Als je stil bent, hoor je misschien een zacht geknaag uit houten constructies in je woning of bedrijf komen.
Vaak worden ze aangetroffen in oude verlaten vogelnesten of in oude wespen- en hommelnesten die zich bevinden in de spouw of op andere “verborgen” plaatsen in gebouwen. Isolatiematerialen die voor een groot deel opgebouwd zijn uit materialen van dierlijke herkomst (bijvoorbeeld paardenhaar) kunnen een bron vormen.
De drie meest voorkomende drooghoutboorders in woningen zijn de bruine spinthoutkever (Lyctus brunneus), de gewone houtwormkever (Anobium punctatum) en de huisboktor (Hylotrupes bajulus), waarvan vooral laatstgenoemde soort zeer destructief te werk kan gaan.
Hoe zien tapijtkeverlarven eruit? De volwassen tapijtkevers kunnen wel 4mm groot worden. Ze hebben ovale lichamen met een gestreept afdekschild van zwart, wit en geel of oranje. Tapijtkevers leggen eieren die wit of crèmekleurig zijn en minder dan 1mm lang zijn.
Het grootste deel, 73 procent, zal iedereen welbekend in de oren klinken: het gaat namelijk om vliegen, kevers, spinnen en mieren. Minder bekend, maar aanwezig in alle onderzochte huizen waren galmuggen, insectjes van hooguit enkele millimeter, en tapijtkevers, kevertjes die ook maar enkele millimeters groot zijn.
Een tapijtkever geldt in de natuur als een opruimer van kadavers, oude wespennesten en haren. Een volwassen tapijtkever eet nectar en stuifmeel, maar de larven hebben dierlijk materiaal nodig om te overleven en zich te ontwikkelen.
Hang na het wassen of invriezen uw kleding en textiel op in de zon. De tapijtkever houdt niet van fel (zon)licht. Aangetaste kleding of textielstukken kunt u het beste weggooien. De kans is groot dat er nog insecten verstopt in zitten.