Land(en) van herkomst De pindaplant is afkomstig uit Zuid Amerika. In de 16e eeuw is deze plant door Spanjaarden verspreid in (sub)tropische gebieden over de hele wereld.
Voor de Pindaplant is Nederland eigenlijk te koud en te nat, maar in Spanje worden vandaag de dag nog steeds pinda's gekweekt. De in Afrika geïntroduceerde pinda reisde met de slaven mee naar Amerika, waar ze door het geheel zuidelijke deel van Amerika werden geteeld en gegeten.
De antioxidanten vitamine E, koper, selenium en zink uit doppinda's helpen je lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Door het hoge gehalte aan vitamine B11 en ijzer ondersteunen doppinda's bovendien je immuunsysteem, waardoor ze mede zorgen voor een goede weerstand.
Waar komen walnoten vandaan? Het land waar de meeste walnoten vandaan komen zijn de Verenigde Staten. Zij exporteren veruit de meeste walnoten vanuit California. Op de tweede plaats volgen Chili en Oost-Europa met vergelijkbare of zelfs betere kwaliteit.
Voor een groot deel verkopen we pinda's in dop, deze worden in een ronddraaiende trommel verwarmt totdat de pinda zichzelf als het ware brand in z'n eigen vet.
Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten. Het risico om te overlijden aan kanker, hart- en ademhalingsziekten wordt zelfs met 20% verlaagd als je zeven dagen per week een handje noten of pinda's eet.
Het blijkt net zo eenvoudig te zijn als een wetenschapsles op de middelbare school. Volgens Tom beginnen ze met rauwe (ongeroosterde) pinda's die in 1000-pond vaten worden geladen, hoppers genaamd.Vervolgens worden de hoppers gevuld met een eenvoudige pekel gemaakt van water en zout (ongeveer 1% tot 2% zout per gewicht - de exacte hoeveelheid is een handelsgeheim).
Na het eten van walnoten of andere noten kun je een opgeblazen gevoel krijgen.Ook kun je diarree en buikpijn krijgen.Soms heb je ook meer vet in je ontlasting. Terwijl noten in essentie rijk aan gezonde voedingsstoffen zijn.
Chileense walnoot is de beste kwaliteit walnoot ter wereld. Chileense walnoten zijn helder van kleur en hebben bijna geen bittere smaak. Het is een feit dat walnoten erg goed zijn voor de gezondheid van het hart en de stofwisseling en erg rijk zijn aan voedingswaarde. De structuur van de walnoot lijkt op de hersenen.
Hazelnoten komen oorspronkelijk uit Turkije. Bijna drie kwart van de totale wereldoogst komt hier vandaan. Net als de amandel groeien hazelnoten voornamelijk in gebieden rond de Middellandse Zee. Hierbij valt te denken aan Italië, Spanje en enkele Oost-Europese landen.
Pinda's zijn een goede bron van vezels. Vezels zijn koolhydraten die niet door onze darmen verteerd kunnen worden. Vezels helpen bij het gezond houden van je darmen. Er bestaan veel verschillende soorten vezels, welke allemaal op een andere manier positief zijn voor onze gezondheid.
Studies hebben aangetoond dat het opnemen van een gematigde hoeveelheid pinda's in uw dieet niet leidt tot gewichtstoename . Sterker nog, pinda's kunnen u helpen om af te vallen.
En walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren.Maar daarentegen wint de pinda wat betreft eiwitten en bevatten ze minder suiker dan bijvoorbeeld hazelnoten en pistache. Of de voorkeur voor een boomnoot boven de pinda terecht is, valt dus te betwisten. Elk soort noot heeft namelijk zijn eigen voordelen voor de gezondheid.
De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem.Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een 'berucht' voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie. Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal.
Goede voedingsstoffen in pinda's
Pinda's bevatten veel mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, selenium en ijzer. Bovendien bevatten de aardnoten veel vitamines zoals: vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B1, vitamine B12, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine C.
Nederland importeert pinda's vooral uit China, Israël, de Verenigde Staten, Egypte, Argentinië (70%) en Zuid-Afrika. Israël en Egypte produceren voornamelijk voor export van de rauwe noten in dop.
Volgens onderzoek kan het dagelijks eten van een handvol walnoten het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten.
China heeft het grootste aandeel in de productie van walnoten wereldwijd , met meer dan 52 procent van de wereldwijde productie. De Verenigde Staten zijn de op één na grootste producent van walnoten, goed voor ongeveer 25,9 procent van de wereldwijde productie.
Walnoten bieden talloze gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van hart en hersenen, vanwege hun rijke voedingsprofiel. Overmatige consumptie kan echter leiden tot spijsverteringsproblemen, gewichtstoename, mogelijke nierstenen en voedingstekorten. Mensen met een notenallergie moeten walnoten volledig vermijden.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Walnoten zijn rijk aan gezonde vetten en bevatten van alle notensoorten de meeste omega-3-vetten. Omega-3-vetzuren bevorderen een snelle communicatie in je hersenen. Een tekort aan deze vetten kan concentratieproblemen en vergeetachtigheid veroorzaken. Walnoten zijn dus geschikt als brainfood!
Er zit 12,6 gram vet in 1 handje (25 gram) pinda's, gezouten, waarvan 1,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Oude noten zijn natuurlijk prima om te eten, maar ze moeten wel bewerkt worden om ze weer lekker te maken. Ze gewoon roosteren in een droge pan of oven zou genoeg moeten zijn om ze nieuw leven in te blazen, maar ze passen ook in elk recept waar noten in zitten.