De Saksen (Latijn: Saxones, Oudengels: Seaxe, Oudsaksisch: Sahson, Nederduits: Sassen, Duits Sachsen) waren een confederatie van Germaanse stammen die zich tijdens de late Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen op de Noord-Duitse Laagvlakte bevonden.
Talen en dialecten die Saksisch genoemd worden: Oudsaksisch, oude vorm van het Nedersaksisch (tot en met de middeleeuwen) Nedersaksisch, Germaanse taal in het oosten van Nederland en noorden van Duitsland. Hoogsaksisch, Duits dialect dat in de huidige Duitse deelstaat Saksen wordt gesproken.
Tussen de 25% en de 40% van de inwoners van Engeland zou afstammen van de Germanen die in de 5e eeuw het land zijn binnengevallen na het vertrek van de Romeinen. Wel blijkt dat die Angelen, Juten en Saksen zich vrij snel vermengden met de Keltisch-Britse bevolking.
De Saksen geloven zelf ook, maar niet in de Christelijke God. Ze geloven in de goden van de natuur: Wodan, Donar, Frija. De Christenen komen samen in hun Kerk, de Saksen komen bij elkaar rond een Heilige Boom. Behalve verschil in geloof is er ook strijd om grondgebied.
Angelsaksen is de verzamelnaam voor de verschillende Germaanse stammen die zich, na het vertrek van de Romeinen in 407, in de loop van de 5e eeuw en later, in Engeland vestigden.
De Saksen (Latijn: Saxones, Oudengels: Seaxe, Oudsaksisch: Sahson, Nederduits: Sassen, Duits Sachsen) waren een confederatie van Germaanse stammen die zich tijdens de late Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen op de Noord-Duitse Laagvlakte bevonden.
De Germanen is een verzamelnaam voor de volken en stammen uit de oudheid die een Germaanse taal spraken, zoals de Bataven, de Gothen, de Saksen en de Friezen. Ze ontwikkelden een eigen alfabet in runen. Lange tijd leefden ze in Europa naast de Romeinen en Kelten, van wie ze ook grote gebieden innamen.
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden.
In de Germaanse talen werden over het algemeen de namen van Mars, Mercurius, Jupiter en Venus vertaald naar het Germaanse equivalenten Týr, Wodan/Odin, Donar/Thor en Frigg/Freya. Ook voor zon en maan gebruikte men de lokale benaming. Zaterdag is de enige dag van de week die niet vertaald werd naar een Germaanse god.
De Normandische verovering van Engeland begon in 1066 met de invasie en bezetting van het koninkrijk Engeland door een leger van Normandische, Bretonse, Vlaamse en Franse soldaten onder leiding van Willem II van Normandië, de latere Willem de Veroveraar.
Het Britse Imperium: het Verenigd Koninkrijk was ooit het grootste wereldrijk uit de geschiedenis van de mensheid. Het omvatte niet alleen Groot-Brittannië maar onder andere ook Ierland, een deel van de latere Verenigde Staten van Amerika, India, Zuid-Afrika en Australië.
In het eerste millennium voor Christus breidde het Germaanse taalgebied zich uit vanuit Denemarken: in het noorden tot de zuidelijke kuststreken van Noorwegen en Zweden, en in het zuiden tot een deel van Noord-Duitsland tot in Polen. Destijds was het Germaans nog één taal met verschillende dialecten.
De vrijstaat Saksen ligt in het oosten van Duitsland en was tot 1990 deel van de Oost-Duitse republiek DDR. De streek staat bekend om haar prachtige steden, mooie natuurgebieden, vele kastelen en heerlijke wijnen.
Het Nedersaksische gebied is ongeveer het oude Saksische woongebied voor de tijd van voor de oostkolonisatie, dat wil dus zeggen tot aan oostelijk Holstein en de Elbe. Van daaruit verder naar het oosten is het Oost-Nederduitse gebied ontstaan, namelijk door de zogenaamde 'oostkolonisatie' in de Middeleeuwen.
Verschillende stammen
In Groot-Brittannië kwamen Kelten, Angelen, Saksen, Juten en Friezen het land binnen, terwijl Slavische volken en de Goten grote delen van Zuid- en Oost-Europa binnentrokken. Helaas hadden deze volksverhuizingen geen goede invloed op het Romeinse Rijk, die meer en meer uit elkaar viel.
Een deelstaat met een rijke historie met hoogtepunten als de cultuursteden Halle en Naumburg en modernere architectuur uit de Bauhaus periode in Dessau. Muziekliefhebbers bezoeken Saksen-Anhalt omdat hier de grootste componisten uit de barok vandaan kwamen zoals Bach, Händel, Schütz en Telemann.
De deelstaat Saksen ligt tussen Berlijn en de Tsjechische grens in het oosten van Duitsland. Saksen heeft een boeiende geschiedenis en de rijke cultuur. Je vindt er bruisende steden als Dresden en Leipzig en prachtige natuurgebieden.
Het voormalige Pruisen ligt vooral op het grondgebied van Duitsland en Polen, maar ook op dat van zeven andere landen. De Pruisen, een West-Baltische stam leefden oorspronkelijk in de buurt van het huidige Gdańsk en Kaliningrad. Hun woongebied werd Pruisen genoemd.
Niet alleen Scandinaviërs waren Vikingen, ook inwoners van Frisia sloten zich aan bij de Vikingen. Soms werden ze gedwongen na een ontvoering, maar vaak gingen mannen, vrouwen en zelfs kinderen vrijwillig mee op de gewelddadige plundertochten.
Het Fries is een West-Germaanse taal (vgl. hierbij de karakterisering van de Germaanse taalfamilie) die door ongeveer 400 000 mensen in de provincie Friesland wordt gesproken. Het is nauw verwant met het Nederlands maar vertoont ook een aantal frappante overeenstemmingen met het Engels, vooral op lexicaal niveau.
De Friese taal
De 17 keuren en 24 landrechten van het Friese volk zijn tussen de 11e en 13e eeuw in het Oudfries geschreven, een Germaans dialect. Vanaf het moment dat hertog Albrecht van Saksen in 1498 besloot dat het Nederlands de bestuurstaal in Friesland moest worden, werd het Fries voornamelijk een gesproken taal.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
Visigoten, Ostrogoten, Vandalen en Franken rekenen we tot de Germaanse stammen met een eigen taal, godsdienst en cultuur. De Keltische stammen werden door de Romeinen Galliërs genoemd. De stammen verschilden onderling sterk maar hadden een gemeenschappelijke taal.
De Franken waren een federatie van reeds eerder bekende Germaanse stammen, die rond het midden van de 3e eeuw na Christus tot stand kwam. Wellicht verbonden deze stammen zich onder Saksische druk nabij de limes langs de Rijn van het Romeinse Rijk.