Onze hazelnoten komen uit verschillende delen van de wereld en de drie belangrijkste bronnen zijn Turkije, Italië, Chili en de Verenigde Staten. De Zwarte Zeeregio van Turkije is de grootste producent van hazelnoten ter wereld en daardoor ook de plek waar we het grootste deel van onze hazelnoten inkopen.
Een hazelaar is van nature een soort uit struweel en bos en kan groeien op plaatsen met veel licht, maar ook in de (half)schaduw. Maar wil je een goede vruchtopbrengst, dan heeft een hazelaar veel licht nodig. Net zoals fruitbomen verkiezen hazelaars een beschutte plek.
Het land waar de meeste walnoten vandaan komen zijn de Verenigde Staten. Zij exporteren veruit de meeste walnoten vanuit California. Op de tweede plaats volgen Chili en Oost-Europa met vergelijkbare of zelfs beter kwaliteit. Overigens komen er de laatste jaren ook veel Europese origine op de markt (Frankrijk, Italië).
De Hazelnoot Cosford is een zeer grote en één van de lekkerste hazelaar die zeer productief is. De bloei valt in januari- februari en met mooi en warm weer is het een goede voedselbron voor Bijen en Hommels. Zelfbestuivend, maar met een Halle'sche Riesen in de buurt is er een veel betere vruchtzetting.
Hazelnoten zijn een goede toevoeging aan uw dieet, omdat ze een goede bijdrage hebben aan het onderhouden en gezond houden van uw hart en bloedvaten. Dit komt vooral door de enkelvoudige onverzadigde vetzuren die de hazelnoten bevatten. Extra gezonde noot voor zwangere vrouwen?
De vraag stijgt het aanbod stagneert: Niet alleen in Europa maar steeds in meer werelddelen worden noten gezien als bron van gezonde voedingstoffen. Omdat de vraag stijgt en het aanbod stagneert zal de prijs steeds hoger worden.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Wanneer je hazelnoten opneemt binnen je voedingspatroon kunnen deze een flinke bijdrage hebben aan uw gezondheid. Zo bevatten hazelnoten enkelvoudige onverzadigde vetzuren die een bijdrage leveren aan het gezond houden van het hart en de bloedvaten. Daarnaast zitten hazelnoten boordevol foliumzuur (vitamine B11).
De hazelnoot is altijd al het kenmerkende ingrediënt van Nutella® geweest. In de periode na de Tweede Wereldoorlog kwam de bedenker van Nutella® op het briljante idee om de heerlijke hazelnoot, typisch voor de Italiaanse regio Langhe, te combineren met cacao, een ingrediënt dat in die tijd moeilijk te verkrijgen was.
Noten en zaden zijn bijna niet te verteren
En als je problemen hebt met de vetvertering, kunnen de vetten in de noten ook problemen geven. Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is.
Noten in je voedingspatroon
Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed. Varieer dus volop! Daarnaast kun je de noten ongebrand eten, maar voor wat variatie is gebrand of geroosterd ook een prima keuze. Het advies is ongezouten omdat de gemiddelde Nederlander al veel te veel zout eet.
Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Vanwege deze positieve effecten staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Het advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten.
De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is.
Een Hazelnootboom is niet alleen van grote sierwaarde in je tuin, maar beloont ook met heerlijke vruchten. Deze kun je zo eten, maar ook verwerken in gerechten of chocolade bijvoorbeeld. Hazelnoten zijn als bomen op stam of meerstammige struiken verkrijgbaar en makkelijk te verzorgen.
Deze boom wordt ook gekweekt om zijn hazelnoten, maar de vruchten van de wilde hazelaar smaken een stuk lekkerder. De noten kunnen zo gegeten worden, maar als je ze roostert, krijgen ze een sterkere smaak. Hazelnoten kunnen in gebak eieren vervangen en maken het gebak losser van structuur.
Fabrikanten en leveranciers maken het supermarkten moeilijk buitenlandse producten te verkopen. Ze zien immers liever dat de Nederlandse consument de - meestal hogere - prijs betaalt voor zijn potje Nutella. Het maakt voedsel extra duur in deze toch al dure tijden.
Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
De rijke smaak van de pure chocolade is een prachtige aanvulling op de nootachtige smaak van de hazelnoten. Net als andere noten zijn hazelnoten zeer rijk aan onverzadigde vetten.Dit zijn de goede vetten die bijdragen aan verlaging van de cholesterol en een gezond hart.
De macadamia is momenteel de duurste nootsoort en er wordt vaak gezegd dat de noot erg vet is.
Walnoten: walnoten zijn goed voor je stoelgang, omdat ze veel niet-fermenteerbare vezels bevatten. Deze vezels zorgen ervoor dat je darm beweeglijker wordt en je stoelgang soepeler wordt. Amandelen: Amandelen bevatten 7 gram vezels per 100 gram en zijn hiermee een van de meest vezelrijke noten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
De herfst staat weer voor de deur. Dat betekent dat het oogstseizoen van de hazelnoot is begonnen. Dat duurt normaal gesproken van eind augustus tot oktober. De eerste hazelnoten vallen momenteel dan ook al van de bomen.
Reken op ongeveer 100 noten in een kilo, 2 kilo ongepelde noten levert ongeveer 1 kilo gepelde noten op.
Cashewnoten – goed voor spieropbouw en de cholesterol balans. Hazelnoten – goed voor gezondheid, huid en haar en ideaal voor gewichtsverlies. Paranoten – gezonde schildklierfunctie. Macadamianoten – zorgt voor sterke botten en voldoende energie.