Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.
Alleen het onkruid op verharding bestrijden met onkruidbranders heeft geen zin. Het is alleen zinvol als er niet veel onkruid staat en er geen grond op de verharding ligt. Branden werkt vooral goed als een soort preventieve handeling in een pakket van maatregelen. Het dood namelijk naast kleine plantjes ook de zaden.
De Hofftech elektrische onkruidbrander is de beste koop als je op zoek bent naar een elektrische onkruidbrander. Het toestel is krachtig en handig ontworpen en is bovendien helemaal niet duur. Dankzij het vermogen van 2000 watt bereikt de onkruidbrander snel de temperatuur van 650°C.
Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat. De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen. Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen.
Of het onkruid branden effectief werkt, is veelal afhankelijk van de onkruidbrander die je gebruikt. Zo moet de temperatuur heet genoeg zijn om het onkruidplantje echt te vernietigen. Hiernaast ligt het er ook nog aan wat voor onkruid je hebt. Straatgras of vogelmuur is bijvoorbeeld eenvoudig dood te branden.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
1 gasfles gaat ongeveer 60 minuten mee totdat deze leeg is. Een losse gasfles kost ongeveer 5 euro. Probeer de onkruidbrander op droge dagen te gebruiken, dit zorgt ervoor dat het onkruid sneller verbrand wat minder gas kost en tevens zal de werking beter zijn omdat het onkruid minder vocht bevat.
Het onkruidbranden op gas is een goede methode om onkruid te lijf te gaan. Met behulp van de gas onkruidbrander wordt het onkruidplantje verhit door een vlam. De plantencellen worden hierdoor verhit, waardoor het onkruidplantje uiteindelijk afsterft. Een onkruidbrander op gas heeft Action meestal in haar assortiment.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Onkruid verwijderen met kokend water
Kook water in een waterkoker of pan; Giet het water zo snel mogelijk na het koken over het onkruid, maar wees voorzichtig met het hete water; Herhaal dit een aantal keer om ook de wortel te verdelgen.
Onkruidbranders die werken op gas, dienen voorzien te worden van een gasfles. Deze gasfles dient gevuld te zijn met het gassoort propaan, butaan of propaan en butaan in de mix.
Onkruidverdelgers met glyfosaat, zoals Roundup, mogen al sinds vorig jaar niet meer verkocht worden. Toch vind je de groene bussen nog steeds in de winkelrekken. Al is er wel een belangrijk detail veranderd: het glyfosaat is vervangen door een andere stof: pelargonzuur.
De voordelen van een onkruidbrander
De onkruidbrander waar je gebruik van maakt dient slechts enkele seconden op het onkruid te worden gericht om deze te verwijderen. De wandcellen zullen hierdoor meteen stukgaan. Het gevolg hiervan is dat het onkruid in kwestie niet alleen uitdroogt, maar vervolgens ook afsterft.
Een gas onkruidbrander verwijdert het onkruid door middel van een vlam. De vlam bij gas onkruidbranders heeft een temperatuur van ongeveer 1000 tot wel 2000 graden Celsius.
Kom langs de bouwmarkt van KARWEI bij jou in de buurt en ruil jouw lege gasfles in voor een volle gasfles.
Met een elektrische onkruidbrander verwijdert u onkruid door middel van een hete, elektrisch aangemaakte luchtstroom. Deze heteluchtstroom wordt ontwikkeld in de elektrische onkruidbrander en wordt aan de voorzijde uitgestoten. Door deze hittegolf, waar het onkruid aan blootgesteld wordt, barsten de cellen open.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Onkruid maakt de bodem vruchtbaarder
Hiermee maken ze kleine tunneltjes in de grond, die de bodem losser maken. Regenwater krijgt zo de kans om dieper de grond in te gaan en het bodemleven krijgt letterlijk weer zuurstof.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.