Zelf uw gegevens inzien op MijnRIVM.nl Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw vaccinatiegegevens met het RIVM, dan kunt u uw gegevens bekijken via MijnRIVM - Vaccinaties .
Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest. In de loop der jaren is daar vaccinatie bijgekomen tegen bof, mazelen, rode hond, Haemophilus influenzae type b, meningokokken type C, hepatitis B, pneumokokken en als laatste humaan papillomavirus bij meisjes.
Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis B voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak.
Als je corona hebt gehad heb je ook maar 1 prik nodig. Je kunt niet zelf je vaccin kiezen, behalve Novavax of Jansen (vanaf 18 jaar). De boosterprik kun je 3 maanden na de prik(ken) van de basisserie halen. Als je na de basisserie corona hebt gehad, kun je de boosterprik minimaal 3 maanden na de coronabesmetting halen.
In het militaire paspoort staan de geneeskundige gegevens (prikken) die je hebt gehad. Je had een hele week last van die vaccinaties, vooral de 1e 2 dagen na de prik.
Er bestaan drie typen: inschrijvingsregisters, alfabetische naamlijsten en lotingsregisters. Meer informatie over de militieregisters vindt u op www.militieregisters.nl.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Heeft u de CoronaCheck-app gebruikt? Dan blijven uw test- en vaccinatiegegevens hierin zichtbaar tot en met 31 december 2023. Heeft u uw coronabewijs voor 1 juli 2023 gedownload en/of geprint via CoronaCheck.nl? Dan kunt u dit vanaf dat moment nog een jaar gebruiken.
De reactie van het immuunsysteem is vaak beter als er een langere tijd zit tussen twee prikken. Daarom is de periode tussen 2 coronaprikken ten minste 3 maanden.
Hoelang beschermt het vaccin tegen COVID-19? We weten dat de bescherming van de coronavaccins tenminste drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is. De duur van bescherming hangt niet alleen af van het niveau van antistoffen in je lichaam, maar ook of er nieuwe varianten van het virus rondgaan.
Om zeker te weten of je na drie vaccinaties goed beschermd bent, vindt één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie een bloedafname plaats. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Als de vaccinatie goed aanslaat (titerbepaling), ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B.
Het hepatitis B-vaccin is een vaccin dat gegeven wordt ter preventie van infectie met het hepatitis-B-virus ( HBV ). Door vaccinatie kan acute en chronische hepatitis B voorkomen worden en daarmee ook complicaties als levercirrose en leverkanker.
Hepatitis B-vaccinatie via Rijksvaccinatieprogramma
De vaccinatie tegen hepatitis B is voor kinderen geboren op of na 1 augustus 2011 toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma.
In China was al rond het jaar 1000 ontdekt dat een ernstig ziekteverloop voorkomen kon worden als iemand expres met pokken werd besmet. Dat kon door een kleine dosis 'pokkenmateriaal' (stof van ingedroogde korsten of puistenvocht) via de neus of een klein sneetje te injecteren. Dat heette variolatie.
Verschijnselen van tetanus
Vaak krijg je eerst last van rusteloosheid, geprikkeldheid en hoofdpijn. Daarna treedt verkramping van de spieren op. Zonder behandeling is tetanus dodelijk. Omdat de bacterie snel werkt en de gifstof de grootste problemen veroorzaakt, helpen antibiotica niet.
Meerdere keren ziek
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Symptomen: Van milde luchtwegklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten), verhoging/koorts tot ernstige pneumonie en dyspnoe.
Wil je een overzicht van jouw COVID-19 vaccinatiegegevens? Dan kun je dit opvragen via MijnRIVM of bij de zorgverlener die jou gevaccineerd heeft. Lees meer op Rijksoverheid.nl.
Er is geen enkele medische indicatie meer voor een zelftest, je kan altijd kiezen om een zelftest doen, bijvoorbeeld met het doel om kwetsbare mensen te beschermen. In geval van respiratoire symptomen zal het resultaat van de test niet leiden tot een verschillende benadering van de ziekte.
Daarna is een periodieke herhaling (eens in de 10 jaar) voldoende om beschermd te blijven. Deze vaccinatie is dan eenmalig en beschermt je weer tien jaar. Als je nooit eerder bent gevaccineerd tegen DTP dan heb je een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn.
Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.
De Nederlandse krijgsmacht bestaat uit beroepspersoneel. Toch is er in Nederland nog steeds een dienstplicht voor mensen vanaf 17 tot 45 jaar. Maar het ministerie van Defensie roept dienstplichtigen niet meer op. Er zijn ook geen plannen om dat weer te gaan doen.