Je ouders kunnen terecht bij de schoolleider. De schoolleider kan: bemiddelen tussen betrokkenen; doorverwijzen naar bijvoorbeeld schoolarts, schoolpsycholoog, gemeente of politie.
Meld het pestgedrag bij uw werkgever
Kunt u het pesten niet stoppen met hulp van collega's of de vertrouwenspersoon? Meld het dan bij uw werkgever. De werkgever is verplicht om pesten op het werk zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Na een melding kan uw leidinggevende praten met de pester.
Gepest worden is een hulplijn voor kinderen van 14-18 jaar. Zij kunnen bellen met vragen over pesten 0800 – 90 50 (gratis). Er is ook een noodlijn voor acute hulp 088 – 234 04 32 (24/7 bereikbaar). Pestweb is voor kinderen en hun ouders/verzorgers die vragen hebben over pesten.
Gaat het pesten zo ver dat jij je bijvoorbeeld bedreigd wordt, kun je daar aangifte van doen. Ook smaad en laster is strafbaar. Ga daarvoor naar het politiebureau bij jou in de buurt.
Nee, pesten is niet strafbaar volgens de wet. Toch kan pestgedrag leiden tot een ander strafbaar feit: bijvoorbeeld als je kind gediscrimineerd of bedreigd wordt.
Als je aangifte doet van pesten, kan de politie onderzoeken wat er gebeurd is. Je kan je daarbij laten bijstaan door iemand die je vertrouwt. Aangifte vergroot de kans dat de feiten onderzocht worden en de dader(s) gevat worden. Het kan je ook een gevoel van rechtvaardigheid geven.
Pesten, uitschelden, treiteren of negeren, maken je enorm kwaad of verdrietig, maar zijn niet strafbaar. Je kunt dus niet standaard aangifte doen van pesten. Dat kan pas zodra je bedreigd wordt. Ga daarvoor naar het politiebureau bij jou in de buurt.
Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.
Vormen van pesten
Fysiek materieel pesten: spullen van de gepeste afpakken, verstoppen of beschadigen. Verbaal pesten: beledigen, bedreigen negatieve opmerkingen, … Non-verbaal pesten: aanstootgevende gebaren, met de ogen rollen, … Relationeel pesten: iemand weigeren, negeren, geruchte verspreiden, roddelen, ...
Praat met degene die gepest wordt
Als je ziet dat iemand wordt gepest, probeer daar dan met hem of haar over te praten. Vertel dat je ziet dat er gepest wordt en hoe erg je dat vindt. Alleen al het feit dat iemand ziet wat er gebeurd, kan voor een pestslachtoffer enorm veel betekenen.
Praat met de jeugd- of schoolarts van de school. Zeker wanneer jouw kind lichamelijke klachten heeft van het fysieke pesten of de stress is het belangrijk om ook de arts te betrekken. Wanneer dit gesprek niet leidt tot oplossingen en acties neem dan contact op met het schoolbestuur.
Vooral kinderen die herhaaldelijk en op verschillende manieren zijn gepest, hebben last van sociale en emotionele problemen. Hoe erger en langduriger het pesten, hoe groter de kans op negatieve gevolgen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot.
Intimidatie en pesterijen doen stoppen
Wanneer strafrechtelijke inbreuken niet (voldoende) kunnen worden aangetoond, kan een rechter ingrijpen met boetes, celstraffen en dwangsommen. Het hoofddoel daarbij is natuurlijk de inbreuken te stoppen en de begane inbreuken te bestraffen.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Over het algemeen gelden dezelfde tips: praat met je kind en luister naar het verhaal dat het te vertellen heeft, bedenk samen oplossingen. Praat ook met iemand van de school of club waar degene die pest ook op zit. Wat je verder kunt doen: Maak duidelijk dat je kind geen schuld heeft aan het pesten.
' 'Pesten is een vorm van psychische mishandeling', zegt Baillien. 'Het is lastig meetbaar. Toch weten we drie groepen slachtoffers van structureel pesten te onderscheiden. ' Die groepen verschillen door de mate waarin zij worden gepest.
In vergelijking met 2018 is pesten in 2021 stabiel gebleven. Bij de leerlingen die (zeer) vaak gepest worden komt met 37 procent mondeling pesten het vaakste voor. De gepeste leerling wordt dan uitgescholden, uitgelachen, beledigd of er wordt over hem/haar geroddeld.
“Onder pesten wordt verstaan alle vormen van intimiderend gedrag met een structureel karakter, van een of meerdere werknemers (collega's, leidinggevenden) gericht tegen een werknemer of een groep van werknemers die zich niet kan of kunnen verdedigen tegen dit gedrag.
Blijf er niet zelf mee rondlopen, maar praat erover! Met je ouders bijvoorbeeld, of een leraar. Samen kun je kijken hoe je het pesten kunt stoppen. Als je er in het geheim met iemand over wilt praten, dan kun je met de Kindertelefoon bellen.
Pesten op het werk kan op verschillende manieren: kleinerende opmerkingen, constante kritiek, intimidatie, flauwe grappen en roddelen. Maar ook fysiek geweld en isolatie van werknemers. Pesten gebeurt verbaal, non-verbaal en fysiek, openlijk en verborgen.
Daarom kun je de pestkop het beste terug pakken door het anders aan te pakken. Wees het overal mee eens en zeg overal rustig en vrolijk ja op. Je kunt zelfs complimenten maken. Zegt de pestkop: 'Jij bent een sukkel' dan zeg jij: 'Klopt, helemaal waa.
"Kinderen die gepest worden gaan slechter slapen en anders eten", zegt Gie Deboutte. "Ze voelen zich vaak depressief of apathisch. Op school kunnen ze zich moeilijker concentreren en in sommige gevallen gaan ze spijbelen. Je ziet ook vaak gedragsproblemen, soms zelfs agressiviteit.
Negatieve gevolgen
Het kan gevoelens van stress, angst, eenzaamheid, hopeloosheid en minder zelfvertrouwen veroorzaken. Ook ontwikkelen gepeste kinderen en jongeren vaker serieuze mentale problemen, die ook op volwassen leeftijd van invloed kunnen blijven.