Kardemom bestellen | Albert Heijn.
gewoon in het kruiden/specerijenvak bij de supermarkt. gemalen of als peul. je kunt het ook bij de turkse/marokkaanse of een aziatische winkel kopen.
Nootmuskaat, kaneel, korianderzaad en piment zijn allemaal vergelijkbaar in smaak met kardemom. Je kunt ook kaneel en kruidnagel door elkaar mengen om de smaak van kardemom het best te creëren.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
Kardemom is na vanille en saffraan de derde duurste specerij ter wereld. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het plukken van de zaadknopjes een arbeidsintensieve klus is. Elk knopje wordt met de hand geplukt als het nét niet helemaal rijp is; net voor de peul openbarst en haar zaden alle kanten uit katapulteert.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Groene kardemom heeft een scherpe, dennenachtige smaak en aroma, met een vleugje citroen en munt. Zwarte kardemom heeft een rokerige noot en staat bekend om zijn complexe, aardse, bitterzoete aroma. Het is het hoofdbestanddeel van elk traditioneel chai kruidenmengsel.
Kardemom is cafeïnevrij en heeft hierdoor geen invloed op de bloeddruk of de cholesterol.Daarnaast werkt deze thee ontspannend en krampstillend, ideaal wanneer je veel last hebt van stress, buikkrampen of een slechte spijsvertering. Kardemom gebruik je liever niet wanneer je te maken hebt met galstenen.
Kardemom wordt ook 'koningin van de kruiden genoemd' en is familie van gember. Kardemom past niet enkel bij hartige gerechten maar het kan ook prima gebruikt worden in zoete gerechten. De flavonoïden in het kruid werken ontstekingsremmend en het bestanddeel cineol werkt dan weer ontsmettend.
Voor gember, geelwortel (kurkuma of koenjit) en laos is de wortel de bron voor de specerij, maar kardemom is een uitzondering. Het zijn de ongeveer een centimeter grote zaadjes, die zo gewild zijn dat ze in gedroogde toestand een zeer kostbare specerij opleveren.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
Kardemompoeder heeft een frisse, bloemige smaak met een warm, krachtig en pikant aroma. Het poeder is het gemalen zwarte zaad uit de groene kardemom peul. Kardemom versterkt zowel hartige als zoete smaken. Het is een smaakmaker in gerechten van India, Scandinavie en de Arabische keuken.
Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren. De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en bovendien goed voor de spijsvertering. Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
De kardemon doe je in hun geheel in sauzen, stoofgerechten of curry's zodat de smaak lekker in het gerecht trekt. Let wel op, want hoe lekker de smaak ook is die kardemom afgeeft, erin bijten moet je vermijden. Het is echt een smaakmaker, geenszins een ingrediënt om zo te eten.
Het houdt je maag- en darmstelsel gezond
Net als gemberthee, zorgt kardemomthee ervoor dat je minder last hebt van je maag. Het kalmeert namelijk je maagzuur en laat de vertering sneller lopen. Daarnaast kan kardemom ook maagzweren verminderen en voorkomen, blijkt uit onderzoek.
Hoewel kardemom een complex karakter heeft, is het geen zware geur. Met noten van citroen, munt, eucalyptus en een spoor van zoete gember, heeft kardemom ook een aardse, kruidige en droge ondertoon. Al deze combinaties maken van kardemom een exotische geur in parfums!
Kleine kardemom heeft een aangenaam aroma, een pittig-zoete smaak die hartige en zoete gerechten versterkt.
We mogen gerust zeggen dat kardemom een knetter-gezond kruid is. Zo bevatten de peulen een vrij hoog percentage aan mineralen als ijzer en mangaan.Daarnaast zijn ze rijk aan zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Ze bevatten ook aardig wat vitaminen, maar ze bevatten vooral erg veel mineralen.
Voor gebruik verwijder je de peulen of je breekt ze open zodat de smaken vrijkomen. What is this? Een algemeen ingrediënt in de Indiase keuken, maar wordt tevens veel gebruikt in Noordelijke landen voor het bakken van zoet brood. In het Midden Oosten kom je kardemom ook veel tegen in koffie of thee.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Niet alleen omdat gember kurkuma thee heerlijk van smaak is, maar ook omdat ze allebei erg goed zijn voor de gezondheid. Gember staat bekend om zijn positieve uitwerking op de spijsvertering en het tegengaan van een hoge bloeddruk. Kurkuma kan helpen tegen ontstekingen in het lichaam en heeft een pijnstillende werking.
Het lijdt geen twijfel dat saffraan tegenwoordig het duurste kruid ter wereld is. Het kost meestal $ 10 of $ 11 per gram, of $ 500 tot $ 5000 per pond. Dat is ongeveer 15.000 euro tot 30.000 euro per kilogram.