Bravecto voor de hond is niet verkrijgbaar zonder recept en dus alleen verkrijgbaar bij je eigen dierenarts! goede receptvrije vlooien- en tekenmiddelen zijn te combineren met verschillende ontwormingsmiddelen, je vind ons assortiment vlooien en tekenmiddelen hier.
Is er bewijs dat Bravecto schadelijk is voor honden? Nee, dat is er niet. Uit het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is, kan niet geconcludeerd kan worden dat Bravecto onveilig is voor honden. De meldingen van baasjes over het ziek worden van hun hond moeten zeker serieus genomen worden, maar bewijzen niets.
Bravecto tabletten worden op of rond het voedertijdstip van de hond gegeven in de vorm van een tablet van de passende sterkte voor het lichaamsgewicht van de hond. Na de toediening houdt de werking twaalf weken aan tegen vlooien en acht tot twaalf weken tegen teken.
Wilt u zeker weten dat uw hond geen vlooien krijgt? Gebruik dan maandelijks een pipet Stronghold of Vectra3D in de nek. Deze zijn te krijgen bij uw dierenarts. Bij een vlooienplaag is het goed om ook het huis te behandelen met Indoor-X Omgevingsspray.
Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Inwendige middelen (tabletten, pasta's, druppels)
Deze werken het langst, namelijk ongeveer 6 maand. Dit is ook het veiligste voor de mens en omgeving, omdat het contact minimaal is.
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen. Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.
Volwassen vlooien verblijven graag in een warme omgeving. In de wintermaanden betekent dat dat ze binnenshuis overleven. Je behandelt je hond dus het beste het hele jaar door tegen vlooien – niet alleen in de warmere maanden. Je kunt vlooieneitjes, larven en poppen zelfs het hele jaar door aantreffen in je huis.
Hoe vaak je je hond moet ontvlooien met een vlooienmiddel hangt af van het vlooienmiddel dat je gebruikt. Sommige middelen moet je elke maand toedienen, terwijl anderen tot een half jaar werkzaam zijn. De vlooienmiddelen die het langst werken zijn vlooienbanden.
Dodelijk middel? Diverse hondeneigenaren meldden de dood van hun huisdier na het toedienen van Bravecto. De hond vertoonde zenuwaandoeningen, lever en nierfalen, ademde moeilijk of kreeg epileptische aanvallen.
Het tablet werkt tegen vlooien en teken en beschermt maar liefst 3 maanden. Simparica heeft dezelfde werking als Bravecto maar werkt 1 maand. Wat fijn is aan het gebruiken van een tablet in plaats van een middel in een pipet, is dat het er niet af kan spoelen als je een hond hebt die veel zwemt.
4.6 Bijwerkingen (frequentie en ernst)
Milde en voorbijgaande gastro-intestinale verschijnselen zoals diarree, braken, gebrek aan eetlust en kwijlen zijn vaak waargenomen in klinische studies (1,6% van de behandelde honden).
Bravecto is een smakelijke kauwtablet voor honden die tot 12 weken bescherming biedt tegen vlooien en teken. De werkzame stof in Bravecto is fluralaner. Fluralaner heeft een vlo-dodende en teken-dodende werking. Na het innemen van de kauwtablet wordt de fluralaner in het bloed opgenomen.
Optimale tekenpreventie en -bestrijding bij de hond
Van februari tot en met september behandeling met de Scalibor tekenband of maandelijks een pipetje Vectra 3D (alleen via de dierenarts) of Prac-tic in de nek. Wanneer u een teek op uw hond vindt, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven.
De eitjes vallen op die plekken waar het huisdier komt, dus de vloer, de mand, de bank, het bed en alle andere plekken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. Daarom zie je in de winter minder vlooien.
Wilt u toch dweilen? Gebruik dan wat schoonmaakazijn in het water. Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk.
Naast fipronil is ook permethrin is zeer giftige stof die vaak wordt teruggevonden, hoewel het vooral insecten zijn die daar last van hebben. Fipronil valt onder insecticiden en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen, de huid en de ogen als je hiermee in contact komt.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen. Ze geven de voorkeur aan huisdieren zoals katten en honden, maar kunnen zich ook prima voeden met het bloed van mensen.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Daarom zul je bij mensen vlooienbeten kunnen aantreffen in of rondom liezen of oksels, want dat zijn nogal broeierige plekjes. Wat nog vaker voorkomt, zijn beten op de voeten en onderbenen. Vlooien houden zich namelijk vooral op in de vloerbedekking en kunnen maximaal zo'n 30 centimeter hoog springen.