Bokashi Strooisel (25 kg) – EMwinkel.nl – (EM) Effectieve Micro-organismen.
Gemiddeld zijn de kosten voor de bacteriën, kalk en kleimineralen zo'n 10 euro per ton bokashi. Maar er zijn ook gemeenten die de boeren 10 euro per ton vergoeden voor het bokashi-materiaal, waardoor die kosten tegen elkaar wegvallen.
Met Bokashi Starter zet je gft-afval om in een zeer voedingrijke bodemverbeteraar en plantenvoeding voor planten in en rondom het huis of de moestuin. Het zijn tarwezemelen met actieve micro-organismen die het fermentatieproces starten in de Bokashi keukenemmer.
Een wondermiddel voor je planten en je composthoop, gemaakt van je keukenafval. Past dus helemaal in de afvalvrije leefstijl. In deze blog leg ik uit hoe het werkt. Bokashi is uitgevonden door de Japanse professor Teruo Higa.
Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer duurt gemiddeld 2 weken. Na 2 weken is de emmer helemaal gevuld en kunt u het in de bodem/plantenbakken verwerken. Wat gebeurt er met de laatste keukenresten die ik in de Bokashi-keukenemmer doe?
Bokashi maak je door je keukenafval of ander organisch materiaal dagelijks te verzamelen in een Bokashi-emmer. Elke dag voeg je daar een schepje Bokashi-starter aan toe, waarmee je het afbraakproces op gang brengt.
Antwoord: Dat is moeilijk. Zo min mogelijk starter (= portemonnee), maar genoeg om de fermentatie te starten. Ik gebruik op zo'n klein pedaal emmertje een flinke vuist vol. Dan doe ik met een zak van 2 kg starter zo'n 6 tot 8 Bokashi-emmers.
Hoe werkt het? Je doet een laagje Bokashi starter in de emmer, daar bovenop leg je het fijngesneden afval dat je afdekt met een laagje starter. Dit herhaal je tot de emmer vol is, om hem vervolgens 10 dagen te laten rusten.
Zowel compost als bokashi zijn aan te merken als organische mest. Maar het wezenlijke verschil is dat compost al is omgevormd richting humus terwijl bokashi is geconserveerd en vervolgens dient als voedsel voor het bodemleven.
Leg op de bodem van de bovenste bak een laagje vochtige krantensnippers en een laagje compost of aarde. Dan een laagje goed verteerbaar gft-afval en je wormen. Afdekken met een laagje compost of aarde. Zet de wormenbak op een koele plek in de schaduw en gooi regelmatig wat nieuw gft in de bovenste bak.
Fermenteren is eenvoudiger en kwalitatiever dan composteren en dat doe je met het lichtjes besproeien van een verdunde oplossing van Effectieve Micro-organismen (1 op 10) op de paardenmest en deze daarna luchtdicht af te dekken met een plastic zeil.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
dosering: 2 theelepels (10ml) op 1 liter water en elke keer sproeien over het afval. U kunt Microferm gebruiken in het drinkwater van elk dier. De geadviseerde verhouding is 1 deel Microferm op 100 delen water. Ook kunt u het door het natvoer mixen of sprayen op het droogvoer.
[Micro-organismen]: Microscopisch kleine, voornamelijk eencellige wezens die alle oppervlakken en habitats koloniseren. Effectieve Micro-organismen (EM) zijn een vloeibare mengcultuur, die uit melkzuurbacteriën, fotosynthesebacteriën en gisten bestaat.
Bermmaaisel, bladafval, fruitafval, snoeiafval (gehakseld), stalmest, slotenmaaisel en keukenafval kan allemaal verwerkt worden tot Bokashi. Je kunt Bokashi gebruiken om vrijwel elk organische afval op een zeer efficiënte manier om te zetten in een prachtig product voor de bodem.
Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
Composteren in een kleine tuin met een compostvat
In een tuin tot 400 m² ga je aan de slag met een compostvat: Leg onderaan in je compostvat een laag van 15 cm luchtig bruin materiaal zoals stro en bladeren. Let erop dat je compost niet te nat wordt door te veel vers, groen materiaal toe te voegen.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
Het is efficiënt omdat er geen energie (koolstof) en stikstof verloren gaat in het proces en dat is uitstekend voor ons klimaat. Maar daarnaast ondersteunen de micro-organismen die floreren tijdens de fermentatie ook het bodemleven.
Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien. Met een wormenbak boots je dit na. Je stapelt drie identieke bakken op elkaar. In de middelste bak zitten de wormen en in de bovenste bak het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval.
De afgelopen jaren zijn op veel plaatsen proeven gestart met zogenaamde Bokashi kuilen. Hierbij wordt vooral slootvuil en bermmaaisel verwerkt en gefermenteerd. In dit wordt groenafval in lagen ingekuild met toevoeging van micro-organismen, zeeschelpkalk en kleimineralen.
Hoe werkt een wormenhotel
De wormen verwerken het afval in de wormenbak door het te eten en daarna weer uit te poepen. Het composteren begint direct waardoor er, als het goed gaat, geen vervelende geurtjes vrijkomen. Veel plantaardig afval kan in een wormenbak, maar niet alles.
Mest afvoeren door een boer
Sommige particuliere paardenhouders laten de mest ophalen door een vriendelijke boer in de buurt. Vaak is dit tegen betaling. Maar sommige boeren halen kosteloos de mest op omdat ze de vaste mest gebruiken als bodemverbeteraar voor hun landbouwgrond.