Waar kan ik as in bewaren?

Nabestaanden kunnen de as van hun overleden dierbare thuis bewaren, maar ze kunnen het ook bijzetten op een begraafplaats of bij het crematorium. De as kan zowel onder als boven de grond worden bewaard. Voordat de as een plek krijgt kiezen de meeste mensen eerst iets uit waar ze de as in bewaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart-nijmegen.nl

Waar mag as verstrooid worden?

Wat mag ik doen met de as van een overledene?
  • verstrooien op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld;
  • thuis bewaren;
  • bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats;
  • begraven in een graf;
  • meenemen naar het buitenland (uitvoeren).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat moet u doen om een Asurn thuis te bewaren?

Als je niet weet wat de overledene wilde, kun je zelf een bestemming kiezen. Die keuze is natuurlijk heel persoonlijk. Je kunt de as bijvoorbeeld thuis bewaren in een bijzondere urn, verstrooien op een mooi plekje of verwerken in een persoonlijk sieraad. Ook kun je eens kijken naar andere herinneringsproducten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Hoe bewaar je as?

De asbus in een sierurn kan namelijk op verschillende plekken bewaard worden, maar wel op plekken die daarvoor bestemd zijn. In de meeste gevallen is dat een columbarium, een nissenmuur, een park of een veld. Soms is het ook mogelijk om een eigen urnengraf aan te leggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rememberme.nl

Waar mag je geen as uitstrooien?

Indien de APV niets regelt over asverstrooiing mag de verstrooiing in principe overal plaatsvinden, tenzij andere regels zich er tegen verzetten. Indien men wil verstrooien op het grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente moet toestemming worden gevraagd aan die eigenaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vng.nl

Sla bewaren: zo doe je dat! | Voedingscentrum

34 gerelateerde vragen gevonden

Kan een overledene mij zien?

Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op spirituele-coaching.nl

Is as uitstrooien strafbaar?

Officieel mag je de as uitstrooien op de daarvoor aangewezen plekken bij crematoria en andere mooie aangewezen plekken in Nederland. Op open zee is ook geen probleem. Wil je toch iets anders, dan zijn hier per gemeente verschillende regels voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Hoe lang as bewaren?

In het algemeen geldt de regel dat de houder van een crematorium de asbus volgens de wet minstens 10 jaar moet bewaren, alvorens de asbus te mogen ruimen. Ruimen gebeurt door de as te verstrooien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Waarom as bewaren na crematie?

Er is nog een andere reden waarom de asresten pas na een maand vrijgegeven worden. Het geeft justitie de kans de as te onderzoeken op zaken die kunnen wijzen op een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Denk bijvoorbeeld aan gifsporen. Gelukkig is daar in veruit de meeste gevallen geen reden toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Hoe krijg je as mee na crematie?

Na de crematie verblijft de asbus 1 maand in de algemene nis van het crematorium. Dat is wettelijk verplicht. Nadien kunt u de as afhalen in strooikoker of asbus of laten verstrooien op het crematoriumterrein, op zee of het nationaal verstrooiterrein Delhuyzen, al dan niet in aanwezigheid van de familie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op crematie.com

Wat kost uitstrooien van as?

De verstrooiing van de as van uw dierbare per vliegtuig boven zee met 2 personen kan vanaf € 482,00 eventueel in combinatie met een fly-by. Voor meer informatie en prijzen zie verstrooiing met familie per vliegtuig. Neem contact met ons op voor een verstrooiing op het land in bijvoorbeeld een bos.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op asverstrooiing.nl

Waar strooi je as uit?

Je strooit dan de as uit op een bepaalde plek. Dit kan in de verstrooi plek van het crematorium, maar je kunt er ook voor kiezen om het op een andere plek te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op assieraden-shop.nl

Hoe lang duurt het voordat de ziel van een overledene overgaat?

Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op assieraad.com

Wie is de eigenaar van de as van een overledene?

De persoon die de crematie heeft geregeld beslist over wat er met de as gebeurt. Dat is uw oma. Als er geen testament of codicil van uw vader is, waar in staat dat zijn dochters na zijn overlijden zijn as moeten krijgen, is er in ieder geval voor een rechter geen reden om u de as te geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op denalatenschapsspecialist.nl

Wat doe je met een urn na uitstrooien?

U mag er mee doen wat u wilt. Strikt persoonlijk zou ik een asbus om redenen van piëteit óf mee in zee gooien, of aan het crematorium retourneren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Waarom 6 weken wachten op as na crematie?

Waarom wordt as niet meteen vrijgegeven? In Nederland wordt na een crematie niet meteen het as vrijgegeven. Hiervoor is een vaste periode van 1 maand vastgelegd in de As-wet. Een reden hier van is dat de overheid hierdoor nog een maand de mogelijkheid heeft het as te onderzoeken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op assieraad.com

Wat zijn de witte stukjes in as na crematie?

Het wit-grijze poeder is de as

Wat men uit de crematieoven haalt na crematie, is een menselijk lichaam maar dan enkel de botten. De vermaling van deze botten of beenderen, zorgen voor het wit-grijze poeder dat we kannen: as.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaartvlaanderen.be

Wat mag er mee in de kist bij crematie?

In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om een lievelingsknuffel mee te geven aan een overleden persoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rememberme.nl

Doet een crematie pijn?

Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op praktijkbrasa.nl

Is een urn verplicht?

Sinds de regels voor het bewaren en verstrooien van as zijn verruimd (10 april 1998), mag je stellen dat er niet meer per se een asbus in een urn moet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op urnenwinkel.nl

Waar kan je as in verwerken?

Je kan de as van een overledene ook laten verwerken in een sieraad. Zo kun je de as laten verwerken tot een ware diamant zoals Life-Gem dat doet. Zij maken een herrineringsdiamant, een gecertificeerde diamant die is vervaardigd uit de crematie-as of haarlok van een dierbare. Maar je kunt ook denken aan een armband.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rememberme.nl

Waarom as later ophalen?

Waarom je niet meteen de as kunt ophalen na een crematie

De Nederlandse wet op de lijkbezorging bepaalt dat een crematorium de as van een overledene dertig dagen moet bewaren. Dit heeft meerdere redenen; Door de as een maand te bewaren, heb je als nabestaande genoeg tijd om na te denken over de bestemming van de as.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op offerte.nl

Waarom pas na 5 dagen begraven?

Het is niet zo dat een begrafenis of crematie pas na 5 dagen plaats MAG vinden. De termijn van 5 dagen wordt vaak genomen als compromis tussen het tijdig zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van het overlijden en de zaak niet onnodig te rekken en het belang van de volksgezondheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Waar blijven de bloemen na een crematie?

Na een crematie kunt u de bloemen vaak achterlaten op een speciale plaats op het terrein of ze naar een ander familiegraf brengen. Het crematorium zorgt na verloop van tijd voor het opruimen van de uitgebloeide bloemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dlea.nl

Hoe ziet een asbus er uit?

Asbus of strooikoker

Er zitten aan de onderkant van die strooikoker gaatjes waardoor de as op een mooie manier verstrooid kan worden. Je kan deze strooikokers in diverse prints en in meerdere formaten kopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op assieraden-shop.nl

Populaire vragen