Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn. Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding.
Drink anijsmelk of kruidenthee
Anijs werkt slaap bevorderend en helpt ook nog tegen onrustig dromen. Los een anijsblokje op in een kopje melk, en drink dit op vlak voor je gaat slapen.
Geneeskrachtige werking van anijs
Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen.
Bereiding: De inhoud van een tot twee zakjes oplossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar. Variatietip: Gebruik De Ruijter Anijsstaafjes ook eens in je cakebeslag, slagroom of yoghurt.
Dit poeder gebruikt men om marinades van vlees of gevogelte te aromatiseren, maar ook in vruchtencompotes en bij fruit zoals appelen, peren, pruimen en vijgen. Steranijs werkt vochtafdrijvend en slijmoplossend. Het kruid bevordert de spijsvertering en werkt kalmerend bij hoest.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Anijszaad is een bijzondere smaakmaker die het meest bekend is van de beschuit met muisjes. Je kunt het zaad in zijn geheel gebruiken als toevoeging aan gerechten, maar je kunt het ook tot poeder vermalen. Anijs is niet hetzelfde als steranijs, al smaken ze vergelijkbaar.
Anijs & Venkel
Gebruik niet te veel anijs en venkel. Hierin zit namelijk een bepaalde aromastof (estragol), die bij dieren schadelijk is. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor mensen. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes (anijs) of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet.
Anijs wordt in gerechten toegepast vanwege de bijzondere smaak die het heeft. Een voorbeeld daarvan is anijsbrood. Daarnaast wordt anijs gebruikt voor bijvoorbeeld pepernoten, dranken zoals anijsmelk en verschillende alcoholische dranken.
Verder zuivert anijs de adem en neutraliseert geurtjes na het eten van bijvoorbeeld knoflook.
Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract. De bedoeling is om een blokje te laten oplossen in een pannetje melk wat aan de kook wordt gebracht.
Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine dat een rustgevend gevoel geeft. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een stof die de hersenen het signaal geeft het tijd is om te gaan slapen.
Allereerst is het drinken van een glas warme melk geen garantie voor een goede nachtrust. Maar wat warme melk voor het slapen gaan kan zeker wel helpen. Dit komt door de het aminzouur tryptofaan dat onder andere vindt in melk, pinda's, chocolade en haver. De stof tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Anijs voorkomt infecties in maag en darmen. Daarom is anijs gezond als preventief middel wanneer men in landen reist waar maag-darminfecties snel optreden. Uitwendig is anijs ook zeer goed toe te passen. Dit komt door de antibacteriële werking van anijs.
Daarnaast is deze plant behoorlijk giftig. Je kunt er van gaan hallucineren, epileptische aanvallen krijgen, misselijk en onbehaaglijk worden en spierspasmes krijgen. Stop deze dus vooral niet in je thee of favoriete gerecht!
Van dit specerij een verwarmende thee maken, helpt daarom bij griep en verkoudheid. Je maakt het zo: leg twee steranijsvruchten, een stuk verse gember van zo'n vier centimeter en een kaneelstokje in een flinke theekan. Giet hier 1,2 liter kokendheet water op en laat alles tien minuten trekken.
U kunt eenvoudig online anijspoeder kopen bij De Kruiden Koning. Anijs komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Er is bewijs dat anijs al in het jaar 1500 voor Christus door de Egyptenaren werd gebruikt.
Anijspoeder kan in taarten, cakes en koekjes worden gebruikt. Anijs is een veelzijdig kruid en wordt ook medicinaal toegepast. Het smaakt zoet en heeft een typische smaak die je ook tegenkomt in likeur, zoals raki. Anijspoeder is ook lekker bij fruit, noten, pompoen en worteltjes.