Het is een antioxidant en helpt de activiteit van vitamine E in stand te houden. Vitamine C is van belang voor het behoud van sterke botten en helpt het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen. Daarbij is vitamine C goed bij futloosheid en heeft het een gunstige invloed op de vermindering van moeheid.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Als je gezond bent en vitamine C neemt ter ondersteuning van je weerstand bij inspanning of intensief sporten, dan heb je 200mg Vitamine C per dag extra nodig. Op het etiket van de meeste vitamine C producten staat een dagdosering van één tablet van 1000 mg.
Vitamine C heeft een antioxidantfunctie en beschermt daardoor je lichaamscellen tegen schade. Vitamine C is verder onder andere nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.
Per dag heeft u als volwassene 75 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 85 mg en 100 mg vitamine C per dag. De maximaal veilige hoeveelheid is vastgesteld op 2000 milligram per dag.
Vitamine C zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen, onze natuurlijke weerstand op peil blijft, waardoor je minder snel ziek wordt, maar ook sneller geneest. Dit werkt door in de huid. Vitamine C helpt je lichaam, dus ook je huid met de aanmaak van collageen, dat zorgt voor stevigheid en minder rimpels.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
Extra vitamine C innemen om een verkoudheid te voorkomen, heeft geen zin. Daarover bestaat grondig onderzoek. Enkel in geval van extreme sportinspanningen, zoals een marathon, zou de vitamine het risico op gesnotter kunnen verminderen.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
De meeste voedingswetenschappers gaan uit van 1000 - 3000 mg vitamine C per dag in tijden van stress of dreigende virussen.
Het is niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (kijk hier welke groepen wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Van sommige vitamines kun je hoofdpijn krijgen als je er te veel van slikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vitamines A en D, maar ook voor het mineraal magnesium. Van te veel vitamine C slikken krijg je geen hoofdpijn.
Verkoudheid & griep
Vitamine C zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem, door de aanmaak van witte bloedcellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vatbaarder zijn voor verkoudheden, zoals actieve topsporters, minder vatbaar worden voor een verkoudheid als zij extra vitamine C innemen.
Belangrijk nutriënt voor het afweersysteem
Een van de bekendste nutriënten is vitamine C (ascorbinezuur). Dit nutriënt is onontbeerlijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Ons lichaam kan zelf geen vitamine C synthetiseren en is volledig afhankelijk van voeding om in zijn behoefte te voorzien.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
Ascorbinezuur: beste vitamine C
Ascorbinezuur in hoge concentraties (15% of hoger) is ideaal om hardnekkige huidproblemen te behandelen.
Het beste is om vitaminesupplementen tijdens de maaltijden in te nemen. De vetoplosbare vitamines worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, omdat daar meestal ook wat vet inzit. uit de maaltijd verbetert.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.