Imitatieleer bestaat uit: een laag stof, microvezels of polyester met daarop een synthetische laag, zoals polyurethaan. Dit wordt gewonnen uit aardolie en is dus een plastic. Soms bestaat vegan leer alleen uit de synthetische laag microvezels.
Tassen en schoenen van vegan leer zijn goede voorbeelden van vegan items die niet altijd duurzaam hoeven te zijn. Vegan leer wordt namelijk vaak gemaakt van synthetische stoffen zoals microvezel en polyester. Deze synthetische materialen worden gewonnen uit ruwe aardolie en zijn dus net zo slecht als plastic.
-Een vegan leer product houdt in dat het niet gemaakt is van dieren of van dierlijke producten.
Bij de productie van vegan leer wordt gebruik gemaakt van met name synthetische materialen als polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Pu is daarbij minder schadelijk dan pvc. Deze synthetische materialen hebben echter wel een belangrijk nadeel: ze bevatten plastic en zijn daarom niet afbreekbaar.
Vegan leer: kurk
Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Helaas kun je zowel leer als “vegan” leer niet wassen in de wasmachine. De wasvoorschriften hiervoor zijn een handwas op koud of lauw water. Voeg bij het water enkele paracetamol toe. Deze haalt de geur van zweet weg zonder dat je wasmiddel moet gebruiken.
Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.
Bij een vegan eetstijl eet je niets dat afkomstig is van dieren. Bij vegan schoenen worden ook helemaal geen dierlijke materialen gebruikt. Veganisten letten niet alleen op voeding, maar voeren dit door in hun hele leefstijl. Zij dragen in principe ook geen schoenen waarin dierlijke materialen zijn verwerkt.
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Wie geen dierlijke producten eet, wil ze ook niet dragen. Geen leer of wol dus. Maar kunststof is ook niet ideaal. Veganisten vermijden elk dierlijk ingrediënt in hun voeding - ze gaan dus een stap verder dan vegetariërs, die nog wel eieren en zuivel eten.
Vergeet de kwaliteit van vegan leer niet. Bij het ontwikkelen van vegan leer is het belangrijk dat het voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen als dierlijk leer. De kwaliteit van dierlijk leer kan je herkennen aan de gladheid van de dierenhuid.
Het maken van leer is niet alleen enorm vervuilend, er is ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Hierdoor draagt de leerindustrie ook bij aan droogte en watertekorten. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker, maar kosten ook veel meer tijd.
Imitatieleer heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan. Het wordt niet langer gezien als nep, maar is een hip soort "veganistisch leer". De plastic stof die vroeger voornamelijk met seksshops werd geassocieerd, is nu populair bij merken als Stella McCartney en Givenchy.
De Air Max 1's worden tegenwoordig helemaal plantaardig geproduceerd, net als de Nike Free Flyknit 4.0. Het is misschien even zoeken tussen alle Nike producten, maar voor het sporten zijn de schoenen zeker de moeite waard.
Vans streeft naar een koolstofarmere toekomst door minder broeikasgassen uit te stoten, geen wegwerpplastic meer te gebruiken voor verpakkingen en vóór 2030 de levenscyclus van onze producten te veranderen.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in de sneakerwereld. Steeds meer merken beginnen te experimenteren met verschillende mogelijkheden om milieubewuster te produceren. Ook Converse is aan de slag gegaan en komt met de meest duurzame sneaker tot nu toe.
Het is soms lastig om vegan drop te vinden. Gelukkig is de suikervrije drop van Venco 100% diervrij en net zo lekker als ander drop.
Dr. Martens werkt met een code of conduct voor goede arbeidsomstandigheden, maar de omschrijving vertelt me niet vele meer dan wat andere merken me vertellen. Op het gebied van duurzaamheid scoort het merk vrij laag. Toch ben ik blij met mijn aankoop; het is een diervriendelijk alternatief voor de coole 1460 boots.
Of je nu urenlang op een festival danst of een flinke wandeling in de regen maakt: je Dr. Martens kunnen wel tegen een stootje. Het is algemeen bekend dat Dr. Martens jarenlang meegaan en eigenlijk onverwoestbaar zijn, maar natuurlijk vragen je schoenen wel om wat verzorging om ze zo lang mogelijk mooi te houden.
Sommige wasverzachters, zoals bijvoorbeeld die van Robijn, zijn niet vegan, omdat ze dierlijke vetten bevatten.
Kleding met stukken (nep)leer: De stukken nepleer op je kledingstuk zou door de hitte van de droger kunnen gaan smelten en dan ben je nog veel verder van huis! Zijde: wederom een gevalletje te delicaat voor de intense hitte van de wasdroger.
Nep leren leggings: Net als alle andere producten van kunstleer, moet je een legging van kunstleer binnenstebuiten wassen. Zo weet je tenminste zeker dat er geen krassen ontstaan tijdens het wasprogramma of dat de broek wordt geschuurd.