Tincturen zijn heel fijn om te gebruiken als natuurlijk conserveringsmiddel in je zelfgemaakte cosmetica recepten en je kan ze ook voor je gezondheid gebruiken tegen allerlei kwaaltjes en klachten. Een tinctuur is een uittreksel van een kruid in alcohol.
Een bijkomend voordeel van een tinctuur met alcohol is dat het de houdbaarheid verlengt, want alcohol werkt conserverend en ontsmettend. Het alcoholgehalte dat voor tincturen gebruikt wordt ligt meestal tussen de 20 en 60%. Over het algemeen werkt een kruidentinctuur vaak sterker dan een kruidenthee.
De werking van een tinctuur is veel sterker dan van een afkooksel of kruidenthee, dus de dosering is ook lager. Een voordeel van een tinctuur ten opzichte van afkooksels is de lange houdbaarheid van ca. 2 jaar.
Een tinctuur maak je door – voor verse planten 1 deel planten op 3 delen alcohol te mengen en – voor gedroogde planten 1 deel planten op 5 delen alcohol te mengen. De verhouding ligt anders omdat gedroogde planten in het begin veel alcohol opnemen. Gebruik 96% alcohol en water.
De tinctuur kan verdund worden in water of bijvoorbeeld in Kaardebolwortelthee, Kaardebolbladthee of kruidenthee. Tegelijkertijd innemen met andere tincturen is geen bezwaar. Het liefst niet innemen vlak voor, vlak na of tijdens de maaltijden, dit verzwakt de werking.
Fysieke werking:
Bijv. bij zwakheid of vermoeidheid. Brandnetel werkt ook zeer bloed reinigend, dus ook goed bij huidklachten, veroorzaakt door vervuild bloed. Verder heeft brandnetel een stimulerende werking op de spijsverteringsorganen en de urinewegen.
Een tinctuur wordt vaak verward met een plantenextract. Beide worden op dezelfde manier gemaakt, met als enig verschil, een tinctuur maak je van gedroogd kruid en een plantenextract maak je van verse kruiden.
Mensen gebruiken tincturen al eeuwen om de actieve verbindingen van kruiden te concentreren. Het resultaat is een druppelflesje vol gecondenseerde moleculen. Tegenwoordig is het mogelijk sublinguale cannabis-tincturen te maken en kopen. Daarmee heb je een efficiënte methode voorhanden om cannabinoïden te doseren.
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
Bovendien is een tinctuur een snelwerkend extract, waarvan je het effect vrij snel na inname merkt. Je kunt tincturen oraal innemen, maar ook uitwendig toepassen. Tincturen zijn veel handiger en discreter dan andere manieren om kruiden te gebruiken, zoals thee drinken of op planten kauwen.
Kruiden gaan medicinaal op het lichaam inwerken wanneer je ze een bepaalde periode consequent één of een aantal keer per dag inneemt. Net als alle andere voedingsmiddelen die je tot je neemt, worden ook kruiden door je lichaam omgezet en uitgescheiden.
Wat is fytotherapie? Voor het maken van plantaardige geneesmiddelen worden alle actieve ingrediënten van een plant, met uitzondering van de vezels, gebruikt. Met water en alcohol wordt er een extract uit de plant gedestilleerd dat langzaam wordt verdampt. Het extract wordt in microkorrels gewikkeld.
Aanbevolen is om te starten met 10-15 druppels per dag, om dit af te bouwen naar 6-10 druppels per dag. Het best is om tweemaal daags de halve dosering in te nemen.
Door alcohol lossen namelijk andere stoffen van een plant op als in een olie maceraat . Hars: 80-95 % alcohol. Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je bijv. jenever, wodka of brandewijn gebruiken met een alcohol percentage van 40%.
Ook gorgelen met saliethee is zeer effectief. Gebruik hiervoor een volle eetlepel salie (vers of gedroogd) en laat het een kwartiertje trekken tot een sterke thee. Laat de drank afkoelen, gorgel drie keer per dag, een paar dagen achter elkaar. Let op: Saliethee is dus gezond, maar overdrijf je inname niet.
Traditionele methode
Maak je wiet fijn en decarboxyleer het. Doe de wiet in een glazen pot en meng het met met de alcohol. Houd een minimale verhouding aan van 1 gram wiet per 35 milliliter alcohol. Ervaren gebruikers hanteren 6 gram wiet per 35 milliliter alcohol.
In principe is het genoeg om de cannabis een minuut of 3 in de alcohol te hebben waarbij je het geheel goed schudt. De werkzame stoffen die we uit de wiet willen hebben bevinden zich namelijk veelal in de trichomen aan de buitenkant van de plant(toppen) en worden snel losgeweekt.
Waarom fytotherapie? Bij bepaalde milde klachten kan fytotherapie een even goed effect hebben als synthetische geneesmiddelen. Bij angst, stress en slaapproblemen hebben valeriaan en passieflora een mild positief effect, zonder nevenwerkingen bij langdurig gebruik.
Een nebulisaat is een bijzondere vorm van een droogextract, waarbij het aftreksel wordt verneveld en het vernevelde extract tijdens het afdalen wordt gedroogd in hete lucht.
Een plantenextract is een stof of een actieve stof met specifieke eigenschappen die uit het weefsel van een plant wordt onttrokken, meestal door het te behandelen met een oplosmiddel, om te worden gebruikt voor een bepaald doel.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Dan wil je natuurlijk weten hoe vaak je de thee moet drinken. Het kan raadzaam zijn om de dag te beginnen met een kopje brandnetelthee. Eén kop thee per dag kan al een verschil maken, maar het kan absoluut geen kwaad om vaker brandnetelthee te drinken op de dag. Drie á vier koppen thee is ook geen enkel probleem.
Tincturen behouden en concentreren de eigenschappen van het kruid, waardoor ze effectiever en langer meegaan. Op alcohol gebaseerde tincturen hebben een houdbaarheid van meerdere jaren en zijn gemakkelijk te gebruiken wanneer nodig.