Tamari ah kopen? Tamari is een glutenvrije sojasaus. Het merk Tamari is niet te koop bij ah maar er is wel een goed Tamari alternatief: Go-Tan Soya sauce gluten vrije sojasaus of Kikkoman Sojasaus glutenvrije sojasaus.
Vaak wordt er gesteld dat – als je geen tamari kan vinden – sojasaus een waardige vervanger is.
Vraagt een recept om sojasaus, gebruik dan gerust Tamari of Shoyu, afhankelijk van jouw keuze. Vraagt een recept om zoete sojasaus, ga dan voor Ketjap. Pas op met het een op een vervangen van deze ingrediënten, want vaak komt het de smaak van je gerecht niet ten goede!
Tamari is een krachtige Japanse sojasaus, die gemaakt wordt van sojabonen en koji (een unieke Japanse schimmel). Sojasaus is veruit het belangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken.
Niet van tamarinde
Vooropgesteld is tamari níet afgeleid van 'tamarinde', de tropische plant met dikke peulen waarbinnen zich een lekker, zurig, kleverig goedje bevindt dat dient als smaakmaker in veel exotische gerechten. Tamarinde is verrukkelijk, maar dat is een verhaal voor een andere keer.
gefermenteerde soja werkt als een probioticum in onze darmen. het is in de vorm van Tamari een geweldige smaakmaker (zeker een aanrader voor de mensen die nog veel met Maggi (veel zout en glutamaten) koken. Soja bevat flink veel fyto oestrogenen.
Deze tamarinde is in goed afgesloten pot ongeveer een jaar houdbaar. Asam is ook verkrijgbaar in potten (gezuiverde keukentamarinde). Los de tamarinde wel op in water; de hoeveelheid wordt aangegeven in de recepten. Geopend is gezuiverde tamarinde in een pot ongeveer 3 a 5 maanden in de koelkast houdbaar.
Het brouwproces gebeurt net als bij onze klassieker op geheel natuurlijke wijze. Dankzij het verbeterde recept is de Tamari glutenvrije sojasaus niet alleen glutenvrij, maar ook halal. Hij kan ook door mensen met islamitisch geloof zonder problemen worden gebruikt om te koken, te kruiden of te verfijnen.
De natuurlijk gefermenteerde sojasauzen Tamari (glutenvrij) en Shoyu worden al eeuwenlang beschouwd als de pareltjes onder de specerijen. Deze heerlijke sauzen worden gebruikt om wokgerechten, soepen of salades op smaak te brengen.
Shoyu onderscheidt zich van Tamari door zijn samenstelling: Shoyu bestaat uit gefermenteerde soja en tarwe, terwijl Tamari puur gefermenteerde soja is. Shoyu heeft een zeer goede voedingswaarde: hij is rijk aan eiwitten.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Stevia benadrukt de typische zoete sojasaus smaak extra, de smaak van deze Ketjap Manis is dan ook erg lekker!
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Shiro | Shiro betekent wit en staat in dit geval voor de allerlichtste variant sojasaus. Qua smaak en kleur gaat deze ook al een stuk verder weg van bijvoorbeeld koikuchi. En krijgt het meer een smaak die lijkt op sake of mirin.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
Die kun je allemaal online bestellen in de webshop van Tomasu. En kun je geen genoeg krijgen van het goedje, dan heeft Tomasu nu ook een vaatje sojasaus voor je beschikbaar. Met daarin drie liter van hun klassieke sojasaus. Kost je € 250,- euro, maar dan heb je ook wel sojasaus for life.
Go-Tan Ketjap Manis is biologisch en geschikt voor een glutenvrij recept. Het is een onmisbaar basisingrediënt voor de Aziatische keuken en fusiongerechten. Ketjap geeft gerechten een zoete, hartige smaak en is geschikt als ingrediënt, marinade en saus. Deze Go-Tan sojasaus is vrij van gluten.
Oestersaus heeft licht vissige zoete smaak met een vleugje zeezout. Door zonder tarwe toe te voegen is deze oestersaus geschikt voor m ensen die gluten-intolerant zijn. Hoe te gebruiken? Oestersaus wordt vooral in de Kantonese keuken gebruikt om verschillende gerechten op smaak te brengen.
Gluten in de saus
Sojasaus bevat van zichzelf als één van de vier ingrediënten tarwe. Helaas betekend dat ook dat het bijna altijd gluten bevat. Dat wil niet zeggen dat er in alle sojasaus gluten zit. Tamari is namelijk een sojasaus zonder gluten.
Om de vrucht te eten, breek je de peulen open en vind je binnenin een plakkerige, zure pulp samen met de bonen. De bonen hebben op zich geen interessante voedingswaarde. Voor de consumptie is de pulp vooral belangrijk, deze smaakt zurig en fruitig.
Fris zure pasta van tamarindevruchten.
Wat is tamarinde of asem? Asem wordt naast tamarinde ook wel Indische dadel genoemd. Tamarinde is een veel gebruikt ingrediënt in de Indonesische keuken, maar bijvoorbeeld ook in de Indiase. Er bestaat zoete en zure tamarinde.