Waar is taaitaai van gemaakt? Taaitaai wordt onder andere gemaakt van roggebloem, wat meehelpt aan de taaie structuur waar de koek z'n naam aan te danken heeft. Er zit een kleine hoeveelheid speculaaskruiden in, maar die karakteristieke smaak van de sinterklaaskoek komt van anijszaad.
Het wordt gemaakt van speculaas, maar is zachter dan het traditionele speculaas en, zoals de naam al aangeeft, taai. Taaitaai wordt gemaakt van bloem, speculaaskruiden, honing, anijs, kruidnagel, bakpoeder en stroop.
Duurzaamheid taaitaai
Ook dit zoetmiddel kan van eigen bodem komen. Aan deze taaie koeken wordt – helaas – ook vaak palmolie toegevoegd. Naast dat deze olie niet goed is voor onze gezondheid (verzadigd vet!), heeft het een negatief effect op de planeet.
Taaitaai, en specifiek een Taaipop, is een typisch Nederlandse koek met een oorsprong in de Filipijnen, herkenbaar aan zijn specifieke vorm. Taaitaai lijkt qua smaak veel op speculaas; er zit echter ook een anijssmaak aan. Het product is echter niet bros zoals speculaas, maar letterlijk “taai”.
De term 'pepernoot' stamt uit de tijd dat de Verenigde Oost-Indisch Compagnie verschillende soorten specerijen uit Nederlands-Indië haalde. Alle kruiden werden voor het gemak destijds 'peper' genoemd. Peper was eigenlijk een soort verzamelnaam voor alles wat uit Nederlands-Indië kwam.
Er zitten 71 kilocalorieën in 1 stukje (20 gram) taaitaai. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'taaitaai'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Chocoladekruidnoten bevatten zo'n 500 kcal (kilocalorieën) per 100 gram. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: 100 gram levert ongeveer tussen de 530 en 550 kcal. Deze producten vallen buiten de Schijf van Vijf.
Doe de taaitaai in een goed afgesloten trommel en laat het minimaal een dag staan om de smaken te laten ontwikkelen. Je kunt de taaitaai ongeveer twee weken bewaren, daarna worden ze wat droger.
Als je een stuk brood in de zak van de taai-taai poppen stopt worden de taai-taai poppen helemaal zacht, zelfs zachter als ze eerst waren. Als je er geen brood bij doet drogen ze uit.
Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken kunnen heel goed in de vriezer. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is. Vries niet teveel tegelijk in. Deze koeken blijven ongeveer 3 maanden goed in een vrieskist.
Bewaaradvies. Zachte broodjes behouden een dag of drie, mits goed verpakt in plastic, hun versheid. Wil je de broodjes langer bewaren, dan adviseren we om ze in te vriezen. Ze zijn dan circa 2 weken houdbaar.
Gezondste keuze
De zachte pepernoten zijn veel luchtiger dan de brosse kruidnootjes. Pepernoten bevatten dan ook minder calorieën dan kruidnootjes. Bovendien zit er in kruidnoten een stuk meer (verzadigd) vet dan in pepernoten. Pepernoten zijn dus een gezondere en slankere optie dan kruidnootjes.
Een pepernoot weegt gemiddeld 3 gram. Je mag dus niet meer dan 40 stuks. Een kruidnoot weegt gemiddeld 2 gram. Je mag dus niet meer dan 60 stuks.
Ingrediënten: suiker, tarwebloem, glucosestroop, plantaardige olie (palm, raap), varkensgelatine, dextrose, specerijen, rijsmiddel (natriumcarbonaat [E500], ammoniumcarbonaat [E503], difosfaat [E450]), kleurend concentraat (appel, wortel, radijs, spirulina, saffloer, zwarte bes), zout, gekaramelliseerde suiker, ...
De echte pepernoten zijn iets lager in calorieën en hebben minder verzadigd vet. Er zit in bijna alle zakken ongeveer 8 klontjes suiker per 100 gram. In de chocolade pepernoten kan dit oplopen tot 11 suikerklontjes per 100 gram.
Er zitten 28 kilocalorieën in 1 3 stuks (9 gram) pepernoot. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pepernoot'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kruidnoten kunnen een een goede bron van antioxidanten zijn. Neem de specerijen kruidnagel en gember. “Deze zijn verwarmend en prikkelend en zorgen voor een spijsverteringsimpuls.
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.
Het gerecht laat zich prima invriezen, dus het surplus kun je in mooie porties in de diepvries kwijt.