Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. De kans dat je ze op je handen krijgt of inademt, wordt daardoor kleiner.
Je verbrandt calorieën en je maakt endorfine aan. Endorfine is een stofje in ons lichaam waar we ons vrolijk door gaan voelen. Endorfine komt al na 20 minuten schoonmaken vrij. Zet er een lekker muziekje bij op en jouw dag kan niet meer stuk!
Een schoon huis geeft een schone en frisse lucht en verminderd een aantal allergieën. Huisvuil en etensresten zijn vaak de ware boosdoeners en vormen een uitnodiging voor schimmels, bacteriën en mijten om zich eens lekker in je huis te nestelen. Zet ramen regelmatig open en geniet van een frisse bries door je huis.
'In vuil bevinden zich micro-organismen. Door goed schoon te maken, voorkom je dat deze zich verspreiden en vermeerderen. Meestal volstaat reinigen om vuil en micro-organismen te verwijderen. Is er bloed of zijn er andere lichaamsvloeistoffen op de vloer of op het meubilair gespat?
Reinigen (ook wel schoonmaken, onder de rivieren poetsen of, in België kuisen genoemd) is het verwijderen van vuil uit de huiselijke omgeving of de openbare ruimte. Dit dient de algemene hygiëne en zorgt ervoor dat de ruimtes leefbaar blijven.
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.
Over het algemeen is huishoudelijk reinigen voldoende: stof afnemen, stof wissen, stofzuigen en nat reinigen. Houd je daarbij aan de volgende regels: Hanteer een goede werkvolgorde: van schoon naar vuil en van hoog naar laag. Eerst stof afnemen, vervolgens de vloer stofwissen of zuigen, dan nat reinigen.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Reden 4: De veiligheid
Struikelen, vallen en uitglijden over viezigheid en spullen, zijn nog altijd de grootste reden van het oplopen van een letsel op de werkvloer. Daarom is het erg belangrijk dat de vloer wordt opgeruimd, schoongemaakt en gedroogd. Dit kan gedaan worden door reinigingsmachines.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
De meest genoemde bedragen die mensen betalen voor hun schoonmaakster liggen tussen de 10 euro tot 15 euro per uur. Dan ben je al snel gedekt als je alles berekent en uitgaat van het minimumloon van om en nabij de 9 euro. (Voor het precieze minimumloon, kijk hier.)
In 2 of 3 uur per week kunnen doorgaans alle basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen, het schoonmaken van de keuken en badkamer uitgevoerd worden.
Uit dat onderzoek, 'Een week in kaart', blijkt dat Nederlanders per week gemiddeld 21 uur aan huishoudelijke zorgtaken besteden, ofwel drie uur per dag. De bulk daarvan gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders twee uur per dag aan.
Hoe vaak en waarom moet je afstoffen? Voor een fris huis moet je elke week afstoffen. Als je wekelijks overal de Swiffer even overheen haalt, neemt je kans op astmatische verschijnselen of allergische reacties, zoals niezen en hoesten, aanzienlijk af.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Bovendien waarom moet het allemaal zó schoon en vrij van bacteriën zijn? Door die te schone omgeving krijgt ons immuunsysteem veel te weinig prikkels. Daardoor kunnen we op den duur nergens meer tegen. Met de toenemende dreiging van antibiotica-resistente bacteriën is dit geen goede ontwikkeling.
Poets van boven naar beneden. De gouden regel van schoonmaken is altijd: poets van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer op zich. Als je eerst de vloeren reinigt en daarna de kasten afstoft, valt het vuil zo weer op de schone vloer!
Reality-programma waarin vuil de hoofdrol speelt. De Amsterdamse schoonmaakexperts Sonja en Inge gaan op bezoek bij mensen in wiens huis het om wat voor reden dan ook behoorlijk uit de hand is gelopen.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.