Buiten roken mag, behalve op schoolpleinen en NS-stations.Ook mag u buiten niet altijd roken op een terras, op het werk, bij openbare gebouwen of bij festivals en evenementen. In de volgende gevallen mag u niet buiten roken: Het terras of terrein is rookvrij.
In Ierland, Griekenland, Bulgarije, Malta, Spanje en Hongarije zijn de bepalingen het strengst. Daar geldt, op enkele uitzonderingen na, een totaalverbod op roken in openbare gelegenheden.
Aan deze maatregelen werd al lang gewerkt, maar nu is het zover en daarmee horen de anti-rookregels in Nieuw-Zeeland tot de strengste ter wereld. Alleen Bhutan is nog rigoureuzer: daar geldt al sinds 2010 een algeheel verbod op de verkoop van rookwaren.
Roken. In Amerika is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Roken. In Turkije is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Roken. In Japan mag u op de meeste plaatsen niet roken. Er mag enkel gerookt worden op de daar duidelijk voor aangegeven plaatsen of cabines. De meeste hotels hebben geen rokerskamers beschikbaar en uiteraard is het verboden om te roken in onze touringcars.
In alle landen roken meer mannen dan vrouwen, behalve in Zweden, het land met de minste rokers. Het percentage rokers is in alle landen gedaald vergeleken met het begin van deze eeuw.
De duurste sigaretten vind je in Australië, waar een pakje rond de 25 euro kost. Ter vergelijking: in 1995 kostte een pakje daar nog geen 4 euro. Sindsdien is het aantal rokers in Australië ook behoorlijk afgenomen.
Roken is goed voor je
Sporthelden beweerden dat ze van sigaretten energie kregen. Terwijl het vermoeden rees dat roken schadelijk is, bleef de tabaksindustrie erbij dat het juist gezond is. Door te roken had je minder trek in zoetigheid en kreeg je bovendien meer energie.
Een sigaret kost bij ons 23 cent, in Zweden 38 cent.Een pakje (25) kost daar ¿ 8,50. Het is een sprookje dat de Nederlandse roker, als de sigaretten een paar kwartjes duurder worden, over de grens zal gaan om sigaretten te kopen.
Roken in Zweden: Roken op het werk en openbare gebouwen is in Zweden alleen toegestaan op speciaal ingerichte plekken. Ook voor de buitenruimte zijn er beperkingen: het is in Zweden ook verboden om buiten te roken op terrassen, perrons, bij bushaltes, in speeltuinen en voor de ingang van winkels en kantoren.
Roken. In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
In Duitsland is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In sommige kleinere cafés en bars is roken nog wel toegestaan, maar dit wordt steeds meer aan banden gelegd. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
In 2020 rookte 20 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder, en 34 procent had ooit gerookt. Het aandeel rokers is gedaald, in 2015 was het nog 26 procent. Het aandeel ex-rokers daarentegen is toegenomen (31 procent in 2015).
Je betaalt gemiddeld ongeveer vijf dollar voor een pakje van twintig sigaretten.
Door het hogere teer en nicotine gehalte van de sigaretten, zijn bepaalde kretek sigaretten zelfs verboden.
Griekenland kende met 39 procent de meeste inwoners die roken. In alle EU-landen nam het percentage dagelijkse rokers tussen 2002 en 2012 af. In de noordelijke landen (Denemarken, Zweden, IJsland, Noorwegen) en in Nederland en Luxemburg was de daling het sterkst.
Leeftijd. Mensen tussen 18 en 29 jaar roken relatief het vaakst. Het minst wordt er gerookt onder mensen die ouder zijn dan 65 jaar.
In Zweden roken ze het minst, in Griekenland het meest
En de Zweden die roken, roken gemiddeld 9,1 sigaretten per dag. In Griekenland roken de meeste mensen, 42% van de Grieken rookt. En de Grieken die roken, roken gemiddeld 18,7 sigaretten per dag.
Engeland. Roken in publieke ruimten, inclusief werkruimten, bars, clubs en restaurants is verboden per 1 juli 2007. Er zijn enkele uitzonderingen, zo mogen hotels kamers aanbieden waar nog gerookt mag worden.
In open ruimtes geldt er geen wettelijk rookverbod: roken is er toegelaten. Dat geldt ook voor open plekken waar veel kinderen komen zoals speeltuinen, sportterreinen …
In België geldt een algemeen rookverbod in openbare ruimtes, op de werkplaats en in de horeca.