Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals pijn na een operatie of pijn als gevolg van kanker. Artsen schrijven het ook voor in de zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
Oxycodon kan op de lange termijn verstoppingen en andere darmklachten veroorzaken. Vooral voor ouderen is dit een risico als ze weinig bewegen en niet goed eten. Dan moet er soms zelfs een operatie aan te pas komen om de verstopping te verhelpen. Verder vergroot het verdovende effect van de opioïde de kans op vallen.
Oxycodon is een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij hevige pijn, zoals pijn na operaties, verwondingen en kanker. Bij sommige mensen remt het niet alleen de pijn maar kan het ook (licht) euforisch werken.
Volwassenen: Begindosering: 5 mg/2,5 mg 2× per dag. Zo nodig wekelijks optitreren. Meestal is 20 mg/10 mg per dag voldoende; de maximale dosering is 60 mg/30 mg per dag.
U mag maximaal 6x per dag een tablet of capsule innemen. De werking begint binnen 20 minuten. Oxycodon kan de stoelgang vertragen. U krijgt daarom een laxeermiddel mee (bijvoorbeeld macrogol of lactulose).
Oxycodon zorgt ervoor dat het 'bericht' in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de pijn minder en reageert u er rustiger op. De werking van de tabletten, drank en capsules begint binnen 1 uur en houdt 4 tot 6 uur aan.
Chronische hevige pijn
Normale begindosering: oraal: capsule/drank/tablet (orodispergeerbare): 5 mg elke 4–6 uur, zo nodig verhogen tot voldoende pijnstilling is bereikt.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Richtlijnen en alternatieven
Als eerstelijnsbehandeling worden niet-opioïden aanbevolen zoals paracetamol, eventueel in combinatie met ontstekingsremmende pijnstillers. De tweedelijnsbehandeling bestaat uit het toevoegen van zwakwerkende opioïden zoals codeïne of tramadol.
U mag van deze pijnstiller de eerste 24 uur na de operatie, 4 tot 6 x per dag een tablet of capsule innemen. Oxycodon werkt binnen 20 minuten en houdt ongeveer 4 uur aan. U krijgt voor maximaal 1 dag oxycodon mee naar huis. U mag oxycodon in combinatie met paracetamol en een NSAID gebruiken, maar niet met tramadol.
Bijwerkingen van oxycodon
De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, obstipatie, misselijkheid, hoofdpijn en jeuk. Maar ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen komen vaak voor. Op de Spoedeisende Hulp belanden jaarlijks zo'n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking.
Het middel is twee keer sterker dan morfine en dus ook extreem verslavend. Oxycodon werkt erg goed bij het onderdrukken van pijn, maar tolerantie treedt al snel op. Het afbouwen van oxycodon is daarom heel moeilijk als de pijn is geweken. Deze vorm van drugsverslaving noemen we een medicijnverslaving.
Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals pijn na een operatie of pijn als gevolg van kanker. Artsen schrijven het ook voor in de zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
De dosering is van Oxycodon CR (OxyContin): start 10 mg per dag. Per 3 dagen ophogen met 10 mg. Twee maal daags. Maximaal 2 x 60 mg.
Oxycodon en verslaving
Oxycodon werkt verslavend. Iemand kan het effect van dit medicijn zo prettig vinden, dat die persoon het elke dag nodig heeft. Als iemand lange tijd achter elkaar oxycodon neemt, werkt het lichaam namelijk niet goed meer zonder. Die persoon heeft dan steeds meer nodig voor hetzelfde effect.
Bij langdurig gebruik van oxycodon treden ontwenningsverschijnselen op als je wilt stoppen. We raden daarom ook aan om af te kicken onder professionele begeleiding. Stemmingswisselingen wanneer er te weinig pijnstillers zijn. Gevoelens worden vlakker en relaties in sociale kringen voelen minder belangrijk.
Gebruik van oxycodon en niet kunnen slapen komen vaak samen voor bij mensen die ernstige pijn hebben. Oxycodon heeft daarnaast ook de volgende bijwerkingen: Maag- en darmklachten, vooral obstipatie. Sufheid.
De fysiotherapeut helpt u om rustig in beweging te komen én te blijven. In veel gevallen zal de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Omdat paracetamol vaak goed werkt, is dat de eerste keus. Vermindert paracetamol de pijn onvoldoende, dan krijgt u een sterkere pijnstiller.
Oxycodon is een sterke pijnstiller. Het valt onder de opiaten, die verwant zijn aan heroïne. Wanneer je oxycodon gebruikt, voel je minder pijn en kun je een gelukzalig gevoel krijgen. Ook kun je wat suf worden, waardoor de werkelijkheid wat verder van je af lijkt te staan.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Maximaal 6 tabletten per dag! U stopt met oxycodon kortwerkend zodra pijnstilling met paracetamol en NSAID voldoende is.
Bijvoorbeeld morfine, oxycodon, fentanyl, tramadol en codeïne. Bij deze medicijnen mag u de eerste 2 weken niet (auto)rijden. Als u daarna gewend bent aan het medicijn mag u meestal wel (auto)rijden. Als u het medicijn alleen soms gebruikt, mag u in ieder geval 24 uur daarna niet (auto)rijden.
Oxycodon is meestal binnen 24 uur uit je bloed. Het is aantoonbaar in speeksel en urine tot 4 dagen na de laatste inname en tot 3 maanden in haar.
Hoe lang afkicken van oxycodon duurt, hangt af van hoeveel je van het geneesmiddel gebruikt, hoeveel pijn je ervaart en in hoeverre je last krijgt van afkickverschijnselen. De gemiddelde duur betreft enkele weken. Als je van plan bent om te stoppen met oxycodon, overleg dan eerst met je behandelend arts.